Πώς θα σταματήσεις να τρως υπερβολικά μετά τις προπονήσεις

Το αίσθημα πείνας μετά την γυμναστική είναι ένα συχνό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσεις.

φαγητό μετά την προπόνηση iStock

Οι πολύωρες προπονήσεις, ακόμα και η μισή ώρα υψηλής έντασης ασκήσεων μπορεί να κάνει την κοιλιά σου να γουργουρίζει έντονα μετά τη λήξη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η τακτική άσκηση ενισχύει συνήθως τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να πεινάς όλο και περισσότερο. Συχνά, όμως, κάνουμε το λάθος και τρώμε υπερβολικά μετά τις προπονήσεις καθώς πιστεύουμε ότι έχουμε κάψει ήδη αρκετές θερμίδες με τη γυμναστική.

Η παγίδα αυτή, εκτός από το να γεμίζει το σώμα σου με περιττές θερμίδες και λιπαρά, δημιουργεί μια συνήθεια που δύσκολα μπορείς να αποφύγεις μελλοντικά, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείς του fitness στόχους σου. Σαφώς και είναι απαραίτητο να φας κάτι μετά την προπόνηση, όμως σίγουρα δεν πρέπει να το παρακάνεις.

Τέσσερις τρόποι να σταματήσεις την έντονη πείνα μετά τη γυμναστική:

Σκέψου διπλά τις θερμίδες που έκαψες

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πως οι θερμίδες καίγονται πολύ πιο δύσκολα, από ότι τις προσλαμβάνουμε. Για αυτό, σταμάτα να σκέφτεσαι ότι επειδή έκαψες μπόλικες θερμίδες με τις ασκήσεις, αξίζει να πάρεις μερικές τρώγοντας μια μπάλα παγωτό. Αντ’ αυτού επίλεξε ένα γεύμα με σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και καλά λιπαρά. Ώστε και να χορτάσεις με μικρότερη μερίδα, αλλά και να φροντίσεις τους καταπονημένους μύες.

Μην παραλείπεις γεύματα μέσα στη μέρα

Η υπερβολική πείνα μετά την προπόνηση πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχεις φάει ικανοποιητικά μέσα στη μέρα. Τα τακτικά γεύματα βοηθούν τα επίπεδα σακχάρου να διατηρούνται σταθερά στο αίμα. Έτσι, υπάρχει πολύ λιγότερος κίνδυνος υπερφαγίας μετά την άσκηση. Για να βεβαιωθείς ότι είσαι πραγματικά χορτάτη, φρόντισε να προσθέσεις στα γεύματα σου τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (άπαχο κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, όσπρια κ.λπ.), καθώς αυτή είναι πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Ρώτησε τον εαυτό σου αν πεινάς αληθινά

Πεινάς πραγματικά μετά τις προπονήσεις ή απλώς έχεις συνηθίσει να τρως μετά από αυτές. Μετά από μια σύντομη προπόνηση, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σνακ 150-200 θερμίδων όπως ένα γιαούρτι ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Φρόντισε να διατηρείς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου πριν αλλά και κατά την διάρκεια των προπονήσεων.

Προγραμμάτισε σωστά τις προπονήσεις σου

Αν έχεις παρατηρήσει ότι πεινάς πάντα μετά την άσκηση, τότε άλλαξε την ώρα που γυμνάζεσαι. Τοποθέτησε τις προπονήσεις σου πριν από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά και μετά από ένα μικρό και υγιεινό σνακ που θα σου χαρίσει ενέργεια. Έτσι, όταν τελειώσεις με τη γυμναστική, θα φας το γεύμα που σου αναλογεί.

Να γυμναστώ χωρίς να έχω φάει ή αν έχω φάει πολύ;

Υδατάνθρακες και άσκηση: Αυτό είναι το ιδανικό σνακ πριν την προπόνησή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i