Κοιλιακοί και κορμός: Είναι το ίδιο;

Χρειάζεται να αφιερώνουμε ξεχωριστό χρόνο στην εκγύμναση αυτών;

Από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες ασκήσεις που γυμνάζουν την περιοχή της κοιλιάς και του στομάχου, με σκοπό τον σχηματισμό των τέλειων six-packs, δεν είναι λίγοι όσοι επιδιώκουν την εκγύμναση του πυρήνα αλλά και των κοιλιακών με λάθος τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί, συχνά υπάρχει μια σύγχυση αναφορικά με το πότε και με ποιες ασκήσεις τελικά γυμνάζουμε τους κοιλιακούς ή/και τον πυρήνα. Ίσως να μην το γνώριζες μέχρι στιγμής, αλλά τα δύο αυτά μέρη του σώματος απαιτούν διαφορετικοί προσοχή αλλά και ξεχωριστές ασκήσεις για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Επομένως, άλλο κοιλιακοί (abs – six packs) και άλλο πυρήνας (ή κορμός).

Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν αναφερόμαστε στον πυρήνα του σώματός μας κάνουμε λόγο για την ομάδα περισσότερων από 20 διαφορετικών μυών που εκτείνονται από την πλάτη, περνούν από το στομάχι και καταλήγουν στους γοφούς. Οι κοιλιακοί (ο εγκάρσιος, ο ορθός, ο έσω και έξω λοξός) είναι μόλις ένα μέρος της μεγάλης αυτής μυϊκής ομάδας. Όλοι οι παραπάνω αυτοί μύες λειτουργούν για την υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, για την όρθια στάση του σώματος μας, καθώς και για την κινητικότητα του επάνω μέρος, εμπρός, πίσω αλλά και συστροφή δεξιά και αριστερά.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό πως ορισμένες μόνο ασκήσεις για τους κοιλιακούς δεν γυμνάζουν επαρκώς τον πυρήνα. Και εφόσον η ενίσχυση του κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη για την ομαλή κινητικότητα αλλά και σταθερότητα του σώματος ίσως πρέπει να συμπεριλάβεις μερικές ασκήσεις αποκλειστικά και μόνο για την εν λόγω μυϊκή ομάδα. Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον πυρήνα σου εκτελώντας ασκήσεις πάνω σε μπάλες pilates, δοκιμάζοντας διάφορους τύπους σανίδας (από την κλασσική έως τις πλάγιες), στάσεις yoga όπως ο τρίτος πολεμιστής ή η θέση βάρκας.

Διάβασε επίσης: Πέντε ασκήσεις που ενδυναμώνουν τον κορμό (και σχηματίζουν άψογους κοιλιακούς)