Κοινά λάθη σε 6 δημοφιλείς ασκήσεις και πώς να τα διορθώσεις

Σημασία έχει να κατανοήσεις την άσκηση πριν προχωρήσεις στην εκτέλεση της για να λάβεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες – αν όχι εκατομμύρια – tutorials με ασκήσεις στο διαδίκτυο, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες – αν όχι πάλι εκατομμύρια – γραπτές οδηγίες σου εξηγούν αναλυτικά πως να εκτελέσεις σωστά μια άσκηση. Παρόλο που ακολουθείς πιστά και κατά γράμμα τις συμβουλές αυτές, όταν δεν υπάρχει κάποιος έμπειρος προπονητής να επιβλέπει την κάθε σου κίνηση, αισθάνεται πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Ο κορμός στην θέση του, τα πόδια στηρίζουν το βάρος του σώματος και τα χέρια βρίσκονται ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είναι. Τι συμβαίνει όμως και αισθάνεται "έξω" από την άσκηση που εκτελείς;

Η πιο δημοφιλής απάντηση είναι ότι μάλλον κάνεις κάτι λάθος. Και δεν είσαι η μόνη. Το πρόβλημα με την εκτέλεση ακόμα και των πιο βασικών ασκήσεων είναι η μη κατανόηση του τρόπου που χρησιμοποιούν και γυμνάζουν τις εμπλεκόμενες μυικές ομάδες, όπως επίσης και η έλλειψη οπτικοποίησης του σώματός σου κατά την εκτέλεση αυτών.

Κατανοώντας ποίοι μύες εργάζονται κάθε φορά για την εκτέλεση της εκάστοτε άσκησης, αλλά και "βλέποντας" με τα μάτια του νου το σώμα σου κατά την διάρκεια αυτής, μπορείς να ολοκληρώσεις επιτυχώς το σετ σου, χωρίς να φοβάσαι για τραυματισμούς. Ακολουθούν τα συνηθέστερα λάθη που συναντώνται σε έξι βασικές ασκήσεις, καθώς και ο τρόπος να τα αποφύγεις, αφήνοντας ελεύθερη την φαντασία σου…

Τρέξιμο – περπάτημα

Το λάθος: Κοιτάζεις το έδαφος όσο βαδίζεις με αποτέλεσμα το κεφάλι σου να μην βρίσκεται στην σωστή θέση και κατ’επέκταση ούτε ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη.

Αν θέλεις να το διορθώσεις, αφέσου στα μάτια του νου: Για να βρεις την σωστή στάση σπονδυλικής στήλης, κεφαλιού, αυχένα, φαντάσου να στηρίζεις μια μπάλα του μπέιζμπολ στο σημείο μεταξύ πηγουνιού και κλείδας.

Σανίδες

Το λάθος: Τοποθετείς τα χέρια σου πολύ πιο μπροστά από τους ώμους, με αποτέλεσμα να καταπονείς υπερβολικά τους τελευταίους.

Αν θέλεις να το διορθώσεις, δοκίμασε αυτό: Σκέψου πως οι αρθρώσεις σου είναι τουβλάκια που πρέπει να στηρίξουν ίσιο τον πύργο. Τοποθέτησε τα το ένα πάνω από το άλλο ώστε να ευθυγραμμιστούν.

Squats

Το λάθος: Πιέζεις υπερβολικά την πλάτη και την μέση, με αποτέλεσμα να μην είναι ευθυγραμμισμένες.

Αν θέλεις να το διορθώσεις: Απλώς φαντάσου ότι σπρώχνεις τα πόδια σου το έδαφος για να σηκωθείς από την καρέκλα.

Προβολές ποδιών

Το λάθος: Δεν δίνει προσοχή στο πίσω γόνατο, αφήνοντάς το να πέσει άτσαλα στο έδαφος

Αν θέλεις να το διορθώσεις, σκέψου αυτό: Το γόνατο σου πρέπει να δώσει ένα απαλό άγγιγμα στο πάτωμα καθώς βυθίζεται το πόδι προς τα κάτω.

Push-ups

Το λάθος: Ανεβάζεις τους γοφούς πολύ ψηλά, ενώ αφήνεις την πλάτη να πέφτει προς το πάτωμα

Αν θέλεις να το διορθώσεις, άφησε την φαντασία σου ελεύθερη: Δες τα push – ups από την οπτική μιας κινούμενη σανίδας. Το σώμα σου πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση, απλώς ταυτόχρονα κουνάς τα χέρια σου.

Deadlifts

Το λάθος: Επιβαρύνεις την μέση σου με υπερβολική πίεση

Αν θέλεις να το διορθώσεις: Προσποιήσου ότι κρατάς με τις μασχάλες σου μια σελίδα χαρτιού, που δεν πρέπει να πέσει στο πάτωμα κατά την διάρκεια της άσκησης.

Διάβασε επίσης: Πώς να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα προπόνησης δύναμης