Πώς να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα προπόνησης δύναμης

Με τόσα πολλά διαφορετικά προγράμματα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις το σωστό για εσένα.

προπόνηση δύναμης iStock

Η προπόνηση δύναμης είναι ένα βασικό συστατικό οποιουδήποτε σχήματος γυμναστικής, είτε θέλεις να οικοδομήσεις μυς, να αυξήσεις τη δύναμη ή να βελτιώσεις τη συνολική σου υγεία. Αλλά με τόσα πολλά διαφορετικά προγράμματα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις το σωστό για εσένα. Παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να έχεις κατά νου όταν επιλέγεις ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου.

Προσδιόρισε τους στόχους σου 

Το πρώτο βήμα στην επιλογή του προγράμματος είναι να καθορίσεις τους στόχους σου. Θέλεις να χτίσεις μυϊκή μάζα; Να αυξήσεις τη δύναμή σου; Να βελτιώσεις τη συνολική σου ευεξία; Η γνώση του τι θέλεις να επιτύχεις θα σε βοηθήσει να επιλέξεις ένα πρόγραμμα που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου.

Σκέψου το τρέχον επίπεδό σου 

Το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην επιλογή του σωστού προγράμματος. Εάν είσαι αρχάρια, θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για αρχάριους και επικεντρώνεται στην οικοδόμηση μιας σταθερής βάσης δύναμης και τεχνικής. Εάν είσαι πιο έμπειρη, ίσως θελήσεις να επιλέξεις ένα πιο προηγμένο πρόγραμμα που σε βοηθά να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου.

Αξιολόγησε το ημερήσιο πρόγραμμά σου

Το πρόγραμμα της μέρας σου θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην επιλογή του σωστού προγράμματος. Εάν έχεις ένα βαρύ πρόγραμμα, ίσως να προτιμήσεις ένα πρόγραμμα που μπορεί να γίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, εάν έχεις περισσότερο χρόνο για να αφιερώσεις στις προπονήσεις σου, προτίμησε ένα πρόγραμμα που είναι μεγαλύτερο και διάρκεια.

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις λίγο πριν τελειώσει το workout σου

Επίλεξε ένα πρόγραμμα που σου είναι ευχάριστο

Ένα από τα κλειδιά για να παραμείνεις πιστή με ένα πρόγραμμα είναι να επιλέξεις ένα που θα σου αρέσει. Εάν μισείς το πρόγραμμα που κάνεις, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παραμείνεις σε αυτό. Δοκίμασε διαφορετικά προγράμματα μέχρι να βρεις ένα που σου αρέσει και σε κρατάει σε εγρήγορση.

Σκέψου τον εξοπλισμό στον οποίο έχεις πρόσβαση

Η πρόσβασή σου στον εξοπλισμό θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην επιλογή του σωστού προγράμματος κατάρτισης δύναμης. Εάν έχεις πρόσβαση σε ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, επίλεξε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί μια ποικιλία εξοπλισμού. Από την άλλη πλευρά, εάν γυμνάζεσαι στο σπίτι με περιορισμένο εξοπλισμό, επίλεξε ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στις ασκήσεις σωματικού βάρους ή απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό.

Αναζήτησε ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί καλά

Τέλος, όταν επιλέγεις ένα πρόγραμμα δύναμης, αναζήτησε ένα που να είναι καλά σχεδιασμένο. Αναζήτησε προγράμματα που ενσωματώνουν τις αρχές της προοδευτικής εξέλιξης και έχουν σχεδιαστεί για να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου με ασφάλεια και αποτελεσματικά.

Τι προπόνηση να κάνουμε σε κάθε δεκαετία και τι πρέπει να περιέχει το νεσεσέρ μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i