Πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι για να μειώσεις το ποσοστό θνησιμότητας κατά 23%;

Θα εκλπαγείς από το πόσο απλά μπορείς να ζήσεις... περισσότερο!

Ποιος δεν θέλει να ζήσει όσο παραπάνω γίνεται, και μάλιστα να έχει μία καλή ποιότητας ζωής. Η γυμναστική συμβάλλει στην επιτυχία των παραπάνω στόχων και μάλιστα αποκαλύφθηκε από μελέτη του Cambridge πόση ώρα χρειάζεσαι για να μειώσεις τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με μελέτη του Cambridge, τη μεγαλύτερη του είδους της, οι ερευνητές αξιολόγησαν πάνω από 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες για να εξετάσουν τη συσχέτιση της συχνότητας και της έντασης της σωματικής δραστηριότητας και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια απλή άσκηση μέτριας έντασης 75 λεπτών κάθε εβδομάδα έχει την ικανότητα να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%. Αυτό είναι το ήμισυ της συνιστώμενης εβδομαδιαίας δραστηριότητας που προτείνεται μέχρι τώρα.

Διάβασε επίσης: Ο viral περίπατος που ενέπνευσε πλήθος γυναικών να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση

Istock
Istock

Είχε εδραιωθεί η πεποίθηση ότι 150 λεπτά είναι ο κατάλληλος χρόνος άσκησης για καλύτερη - και περισσότερη - ζωή. Ωστόσο, φαίνεται ότι μόλις το ήμισυ αυτού φέρνει θεαματικά αποτελέσματα για την ζωή σου.

"Αν είσαι κάποιος που βρίσκει την ιδέα των 150 λεπτών μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα λίγο αποθαρρυντική, τότε τα ευρήματά μας θα πρέπει να είναι καλά νέα", δήλωσε ο Soren Brage από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Εβδομήντα πέντε λεπτά την εβδομάδα μέτριας δραστηριότητας είναι, επίσης, αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 17% και καρκίνου κατά 7%. Για ορισμένους συγκεκριμένους καρκίνους, η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη. 

Ο Δρ Leandro Garcia από το Queen's University Belfast είπε σχετικά με την παραπάνω έρευνα του Cambridge: "Η μέτρια δραστηριότητα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει αυτό που συνήθως σκεφτόμαστε για την άσκηση, όπως αθλήματα ή τρέξιμο. Μερικές φορές, η αντικατάσταση κάποιων συνηθειών είναι το μόνο που χρειάζεται. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να περπατήσετε ή να πάτε με ποδήλατο στο χώρο εργασίας ή μελέτης σας αντί να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο. Το να κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και που είναι εύκολο να τις συμπεριλάβετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνετε πιο δραστήριοι".

Διάβασε επίσης: Τρέξιμο ή περπάτημα; Δες ποιο να προτιμήσουμε για αντοχή, κάψιμο λίπους ή καλή υγεία