Εναλλακτικές θεραπείες: 8 βότανα που κάνουν καλό στην υγεία

Ποιο βότανο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σακχάρου, ποιο περιορίζει την ακμή και ποιο καταπολεμά τη ναυτία; Μάθε γι' αυτά και άλλα 5 βότανα που κάνουν καλό στην υγεία.

H βοτανοθεραπεία είναι μία εναλλακτική αντιμετώπιση και πρόληψη ενοχλήσεων και προβλημάτων υγείας που πολλοί γνωρίζουν εμπειρικά. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς επιβεβαιώσει τις προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων βοτάνων. Δες ποια είναι τα πιο δημοφιλή βότανα που κάνουν καλό στην υγεία και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις στην καθημερινότητά σου για να επωφεληθείς από τη δράση τους.

Αλόη

Το gel της επιταχύνει την ίαση των ελαφρών τραυμάτων.

Τι λέει η επιστήμη Το gel της αλόης είναι πλούσιο σε βλεννοπολυσακχαρίτες, δηλαδή μόρια που δεσμεύουν το νερό και διατηρούν υγρά τα ελαφριά τραύματα και εγκαύματα. Η αλόη, επίσης, ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, ενώ αναστέλλει τη δράση ορισμένων φλεγμονώδων κυττάρων. Σε μελέτη, τέλος, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Alimentary Pharmacology and Therapeutics διαπιστώθηκε ότι το gel αλόης μειώνει επίσης τις γαστρεντερικές φλεγμονές.

Πότε να την αποφεύγεις Μη χρησιμοποιείς το χυμό της ο οποίος είναι καθαρτικός γιατί μπορεί να ερεθίσει πολύ το έντερο.

* Κόψε ένα φύλλο στη μέση και άπλωσε το gel που ρέει στα ελαφριά τραύματα. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια αλοιφή με βάση το gel αλόης. 

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Είναι το βασικό σου "όπλο" κατά της ναυτίας.

Τι λέει η επιστήμη Βασικό συστατικό του είναι η τζιντζερόλη, ενώ περιέχει επίσης κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες. Σε πλήθος ερευνών έχουν αποδειχτεί οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ φημίζεται για την καταπραϋντική του δράση σε περιπτώσεις ναυτίας και άλλων στομαχικών διαταραχών. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και συχνά συστήνεται για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Πότε να το αποφεύγεις Εάν αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα με το στομάχι, όπως έλκος. Εάν είσαι έγκυος, συμβουλέψου το γιατρό σου πριν από τη χρήση του.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις Το τζίντζερ έχει ταυτόχρονα γλυκιά και πιπεράτη γεύση. Χρησιμοποίησέ το στα φαγητά, τα smoothies και τις σαλάτες σου. Για τη ναυτία και τη δυσπεψία, πιες ένα ρόφημα, το οποίο θα φτιάξεις προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ σε νερό που βράζει.

Κανέλα

Μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου βοηθώντας σημαντικά τους ασθενείς με διαβήτη, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και τήρησης των συμβουλών που έχει δώσει ο γιατρός.

Τι λέει η επιστήμη Τη δράση της απέδειξε μελέτη σε 60 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Diabetes Care. Μεταξύ των ασθενών, μόνο όσοι έπαιρναν τακτικά εκχύλισμα κανέλας είδαν μείωση όχι μόνο στα επίπεδα γλυκόζης, αλλά και της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πότε να την αποφεύγεις Χρησιμοποίησε με προσοχή το αιθέριο έλαιο, γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Ζήτα πάντα πριν από τη λήψη της τη συμβουλή γιατρού.

* Για να επωφεληθείς από τις ιδιότητες της κανέλας, τρίψε ένα ξυλαράκι στο φαγητό ή τα ροφήματα σου. Για το κρυολόγημα (έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες), βάλε ένα ξυλάκι κανέλας σε γάλα που βράζει για 3-4 λεπτά. Πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και άλλο 1 τριμμένη σοκολάτα και πιες το πριν ξαπλώσεις για ύπνο.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, που είναι το βασικό συστατικό του, έχει αντιφλεγμονώδη δράση που συγκρίνεται με αυτήν της κορτιζόνης. Δίνει το κίτρινο χρώμα στο κάρι.

Τι λέει η επιστήμη Η κουρκουμίνη λειτουργεί ως "εξολοθρευτής" των ελεύθερων ριζών, ενώ στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της αποδίδεται η καταστολή της καρκινογόνου δράσης και του σχηματισμού καρκίνων. Επίσης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει τις ηπατικές βλάβες που οδηγούν σε κίρρωση. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, ενώ συστήνεται για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, όπως η δυσπεψία.

Πότε να την αποφεύγεις Εάν χρησιμοποιείς τον κουρκουμά για τη διευκόλυνση της πέψης, πρέπει να γνωρίζεις ότι αντενδείκνυται σε περίπτωση χολολιθίασης.

Ο κουρκουμάς χρωστάει τις ιδιότητές του στην κίτρινη χρωστική, η οποία "φοβάται" το φως. Φύλαξε το μπαχαρικό σε σκοτεινό μέρος. Να θυμάσαι ότι το φυτό εκτελεί καλύτερα τη δράση του σε συνέργεια με την πιπερίνη, δραστική ουσία του μαύρου πιπεριού. Το μείγμα μπαχαρικών (κουρκούμη και πιπέρι) θα βοηθήσει περισσότερο την πέψη σου.

Τζίνσενγκ

Έχει τόσο σημαντικές τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που το αποκαλούν "η ρίζα της ζωής".

Τι λέει η επιστήμη Κατ' αρχάς, αναζήτησε το ασιατικό τζίνσενγκ και όχι το σιβηριανό ή το ινδικό. Είναι ίσως το πιο καλά μελετημένο φυτό. Έχει τονωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι το ότι μπορεί να επιφέρει γενική ισορροπία στη λειτουργία του οργανισμού. Προσφέρει πνευματική και σωματική ευεξία, ενισχύει την ερωτική διάθεση, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ φαίνεται πως όσοι το χρησιμοποιούν ζουν περισσότερα χρόνια.

Πότε να το αποφεύγεις Εάν έχεις διαβήτη, άσθμα ή υπέρταση. Επίσης, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σε κάνει ευερέθιστη, να σου προκαλέσει ναυτία ή διάρροια και αϋπνία.

* Το τζίνσενγκ κυκλοφορεί σε δισκία, κάψουλες, αμπούλες και συμπληρώματα διατροφής. Διάβαζε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους.

Τεϊόδεντρο

Φυσικό "όπλο" ενάντια στους μύκητες, το "πόδι του αθλητή" και την ακμή.

Τι λέει η επιστήμη Το τεϊόδεντρο περιέχει ενεργούς παράγοντες που διεισδύουν στο εσωτερικό των κυτταρικών μεμβρανών των μικροβίων και καταστρέφουν το περίβλημά τους. Με αυτόν το μηχανισμό σχετίζεται η αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση του. Σε μελέτη σε 124 εθελοντές διαπιστώθηκε ότι το έλαιό του είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και το υπεροξείδιο βενζολίου, ένα αντιακνεϊκό φάρμακο, αλλά προκαλεί σε μικρότερο βαθμό ερύθημα, ξηρότητα και δερματικούς ερεθισμούς.

Πότε να το αποφεύγεις Το φυτό, με τη μορφή αιθέριου ελαίου, προορίζεται αποκλειστικά για εξωτερική χρήση. Όσον αφορά την εφαρμογή στο δέρμα, πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του προϊόντος, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

* Για τους μύκητες, άπλωσε δύο ή τρεις φορές την ημέρα 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου διαλυμένου σε νερό. Εάν υποφέρεις από καντιντίαση μπορείς να διαλύσεις 5 σταγόνες σε 250 ml βραστό νερό, να το ψύξεις και να το χρησιμοποιήσεις για κολπικές πλύσεις (πάντα όμως πρέπει να έχει προηγηθεί η συμβουλή του γυναικολόγου σου).

Εχινάκεια

Θέλεις να αποφύγεις τα κρυολογήματα, το βήχα και τη γρίπη; Τότε, μπορείς να καταφύγεις σε αυτό το φυτό, ήπιο σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι λέει η επιστήμη Έχει τεκμηριωθεί η ικανότητά της να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να βοηθά στην αποτροπή πολλών εποχικών διαταραχών, όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη. Σε αντίθεση με τα συνθετικά φάρμακα, η εχινάκεια έχει ήπια δράση στην άμυνά μας: ισχυροποιεί τη λειτουργία της και επαναφέρει την ισορροπία.

Πότε να την αποφεύγεις Όποιος υποφέρει από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί γιατρό.

Λιναρόσπορος 

Είναι ήπιο καθαρτικό και καρδιοπροστατευτικό.

Τι λέει η επιστήμη Εάν βάλεις τους λιναρόσπορους σε νερό, ο όγκος τους διπλασιάζεται. Οι φυτικές ίνες του φλοιού διογκώνονται μέχρι να επικαλυφθεί ο σπόρος με ένα μαλακό και λιπαντικό gel. Αυτό το περίβλημα ευνοεί τη διέλευσή του από την πεπτική οδό. Στην πορεία αυτή, οι σπόροι δεσμεύουν τη χοληστερόλη, εμποδίζοντας την απορρόφησή της: μάλιστα, το φυτό συνιστάται σε όσους υποφέρουν από υπερχοληστερολαιμία. Η υψηλή περιεκτικότητά των σπόρων σε Ω-3 λιπαρά οξέα, επίσης, καθιστά το λινάρι αποτελεσματικό στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Πότε να το αποφεύγεις Μην το παίρνεις αν έχεις επίμονο πόνο στην κοιλιά για τον οποίο δε γνωρίζεις την αιτία.Η συμβουλή των ειδικών Ως καθαρτικό, πρέπει να λαμβάνεις ένα κουταλάκι λιναρόσπορο την ημέρα (με πολύ νερό). Ως πηγή Ω-3, πρέπει να παίρνεις 15 με 30 ml λινέλαιο καθημερινά για τουλάχιστον 3 μήνες. Έλεγξε αν στην ετικέτα αναγράφεται "για διατροφική χρήση".