Δεν κοιμάσαι καλά; Ο ρόλος της μελατονίνης και άλλες φυσικές λύσεις για καλό ύπνο

Φυσικοί τρόποι για να μπορείς να κοιμάσαι καλύτερα και πιο ξεκούραστα το βράδυ.

Συνεργάστηκε η Αγγελική Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία, nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Μάθε εδώ πόσο σημαντικός είναι και με ποιους φυσικούς τρόπους μπορείς να κοιμάσαι καλύτερα.

Σου λείπει ύπνος και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς;

Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά σου και να σου προκαλέσει αυξημένο άγχος και νευρικότητα. Ίσως το έχεις ήδη διαπιστώσει στην πράξη! Η ορμόνη μελατονίνη, που εκκρίνεται όταν βρίσκεσαι στα σκοτεινά, είναι βασική για τη βελτίωση του ύπνου σου. «Είναι μια ορμόνη που παίζει ζωτικό ρόλο για έναν υγιή κιρκαδικό κύκλο. Απελευθε­ρώνεται από την επίφυση του εγκεφάλου όταν αρχίζει να νυχτώνει» εξηγεί η Αγγελι­κή Μοράρη. «Η μελατονίνη προετοιμάζει το σώμα σου για να κοιμηθείς διασπώντας τις ενεργητικές ορμόνες ώστε να μπορείς να χαλαρώσεις. Ελαττώνει, επίσης, την εγκε­φαλική δράση κάνοντας πιο δύσκολη τη συγκέντρωση και τη σωματική δραστηριότητα». Διατήρησέ την ισορροπημένη και θα βλέπεις πάντα όνειρα γλυκά!

Φυσικές λύσεις για καλύτερο ύπνο

Φτιάξε τις συνθήκες γύρω σου: Βελτίωσε τον ύπνο σου χρησιμοποιώντας σκού­ρες κουρτίνες και απόφυγε το γαλάζιο φως από το laptop ή την τηλεόραση 1 ώρα πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Τροφές-φάρμακα: Βεβαιώσου ότι τρως αρκετή πρωτεΐνη μέσα στη μέρα, όπως κρέας, ψάρι, αβγά, φασόλια, αρακά, κινόα, φακές, σπόρους και ξηρούς καρπούς (προτιμώντας ωμούς και ανάλατους). «Η πρωτεΐνη μάς παρέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που μετατρέπεται στις ορμόνες σεροτονίνη και μελατονίνη, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον καλό ύπνο» λέει η Αγγελική Μοράρη. Απόφυ­γε όμως τις τροφές με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη λίγο πριν πέσεις για ύπνο, καθώς μπορεί η πέψη τους να δυσκολέψει κάπως τον οργανισμό σου – ειδικότερα, το κόκκινο κρέας και τους ξηρούς καρπούς.

Διάβασε επίσης: Ο καλός ύπνος μπορεί να νικήσει (και να προλάβει) το κρυολόγημα (το ήξερες;)

Διάβασε επίσης: Άσκηση και ύπνος: Πώς και πόσο επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την απόδοσή σου στην προπόνηση;