Η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε ενδεχομένως να έχει τελικά μεγαλύτερη σημασία για την υγεία της καρδιάς απ’ ό,τι η απλή μείωση υδατανθράκων ή λιπαρών.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μεγάλης μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Nutrition "NUTRITION 2025", που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Η έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε πως δίαιτες πλούσιες σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Αντίθετα, όταν οι ίδιες δίαιτες βασίζονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη, ακόμη κι αν έχουν λιγότερες θερμίδες, τότε ο καρδιολογικός κίνδυνος αυξάνεται, όπως μεταδίδει το Healthline.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες για διάστημα 25 ετών. Μέσα από λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής, αξιολόγησαν πόσο υγιεινές ήταν οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή λιπαρών και συνέδεσαν τα ευρήματα με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.
Δες περισσότερα στο thetoc.gr