95.000 αιωνόβιοι στην Ιαπωνία: Η διατροφή που κάνει τους Ιάπωνες να ζουν περισσότερο

Μάθε τα μυστικά της διατροφής που διατηρεί τους Ιάπωνες νέους και υγιείς, ακόμα και μετά τα 100.

Η Ιαπωνία συνεχώς καταρρίπτει ρεκόρ μακροχρόνιας ζωής και υγείας. Με πάνω από 95.000 αιωνόβιους, το νησί του Ανατέλλοντος Ήλιου κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τη διάρκεια ζωής των κατοίκων του. Μάλιστα, η χώρα σπάει συνεχώς το δικό της ρεκόρ, με την πλειοψηφία αυτών των ηλικιωμένων να διατηρούν μια αξιοσημείωτα καλή υγεία και ενεργητικότητα. Ο λόγος πίσω από αυτό το φαινόμενο φαίνεται να κρύβεται στην ιαπωνική διατροφή, που όχι μόνο προάγει την υγεία, αλλά ενισχύει και την ποιότητα ζωής σε προχωρημένη ηλικία.

Τι είναι αυτό που κάνει την ιαπωνική διατροφή τόσο υγιεινή;

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την ιαπωνική διατροφή τόσο ξεχωριστή; Πώς και γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αιωνόβιοι στην Ιαπωνία; Η απάντηση φαίνεται να συνδέεται με μια σειρά από διατροφικές συνήθειες που έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση και στη φύση. Ένας παράγοντας που έχει φέρει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στον τομέα αυτό είναι ο ρόλος που παίζει η συγκεκριμένη διατροφή στην ενίσχυση της υγείας και στην παράταση της ζωής.

Η διατροφή στην Ιαπωνία: Η μυστική συνταγή για μακροχρόνια υγεία

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή βασίζεται σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι πλούσια σε ψάρια, θαλασσινά και φυτικά προϊόντα, με ελάχιστες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, πρόσθετων σακχάρων και λιπών. Αυτό το διατροφικό πρότυπο είναι γνωστό ως "washoku" και χαρακτηρίζεται από μικρές μερίδες με απλά, φρέσκα και εποχιακά υλικά, σύμφωνα με την Adda Bjarnadottir, MS, RDN, διατροφολόγο, που εξήγησε στο Healthline τη σημασία αυτού του διατροφικού προτύπου για την υγεία.

Συστατικά και χαρακτηριστικά της Ιαπωνικής διατροφής

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή περιλαμβάνει ρύζι, ζυμαρικά, ψάρια, τόφου, ναττό, φύκια, καθώς και φρέσκα, βρασμένα ή τουρσί φρούτα και λαχανικά, ενώ η κατανάλωση προστιθέμενων σακχάρων και λιπών είναι περιορισμένη. Ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει μικρές ποσότητες αυγών, γαλακτοκομικών ή κρέατος.

Διαφορά μεταξύ Παραδοσιακής και Σύγχρονης Ιαπωνικής Διατροφής

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή διαφέρει από τη σύγχρονη, η οποία έχει δυτικές και κινέζικες επιρροές και περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης και επεξεργασμένων τροφίμων.

Πως να ακολουθήσεις την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή

Οι ιαπωνικά γεύματα συνήθως αποτελούνται από βασικό τρόφιμο, σούπα, κύριο πιάτο και συνοδευτικά.

  • Συστατικό κύριου γεύματος: Ρύζι ή Ζυμαρικά: Το βασικό τρόφιμο είναι συνήθως ατμισμένο ρύζι ή ζυμαρικά όπως τα νουντλς ή ράμεν. 
  • Σούπα: Η σούπα είναι συνήθως μια σούπα μισό, παρασκευασμένη με φύκια, θαλασσινά ή τόφου, και μαγειρεμένη σε ζωμό από ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Άλλες δημοφιλείς επιλογές είναι οι σούπες λαχανικών ή ζυμαρικών.
  • Κύριο πιάτο: Ψάρια, θαλασσινά ή σόγια. Το κύριο πιάτο περιλαμβάνει ψάρια, θαλασσινά, τόφου ή natto, με μικρές ποσότητες κρέατος ή πουλερικών.
  • Συνοδευτικά: Τα συνοδευτικά πιάτα περιλαμβάνουν λαχανικά, φυτά, φύκια, καθώς και φρούτα ή τουρσί φρούτα.

Οφέλη υγείας της παραδοσιακής ιαπωνικής διατροφής

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμες ενώσεις

Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες A, C και E, καθώς και σε αντιοξειδωτικές ουσίες από τα φύκια και το πράσινο τσάι.

Βοηθά στην πέψη και τη διαχείριση βάρους

Η κατανάλωση φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα και φασόλια σόγιας προάγει την καλή πέψη, ενώ η περιορισμένη ποσότητα θερμίδων της διατροφής ενισχύει τη διαχείριση του βάρους.

Προστασία από χρόνιες παθήσεις

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή μπορεί να προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και την υψηλή περιεκτικότητα σε ψάρια και φύκια.

Αυξημένη μακροβιότητα

Η Ιαπωνία έχει μία από τις υψηλότερες μέσες διάρκειες ζωής στον κόσμο, με πολλούς ειδικούς να συνδέουν αυτό το γεγονός με τη διατροφή της παραδοσιακής ιαπωνικής διατροφής.

Τροφές που πρέπει να Καταναλώνεις 

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή ενθαρρύνει την κατανάλωση των εξής τροφίμων:

Ψάρια και Θαλασσινά: Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι βασικά και μπορούν να καταναλώνονται ατμισμένα, ψητά ή ωμά, όπως στη σούσι.

Σόγια και Παράγωγα: Τα κοινά προϊόντα σόγιας περιλαμβάνουν το εδάμαμε, τόφου, miso, σάλτσα σόγιας, ταμάρι και ναττό.

Λαχανικά και Φρούτα: Τα φρούτα συνήθως καταναλώνονται ωμά ή τουρσί, ενώ τα λαχανικά μαγειρεύονται σε ζωμούς ή τηγανίζονται.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις 

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή αποφεύγει τροφές που περιέχουν επεξεργασμένα συστατικά ή υπερβολικά λιπαρά και ζάχαρη.

Προϊόντα Γαλακτοκομικά: Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως βούτυρο, γάλα, τυρί, γιαούρτι και παγωτό.

Κόκκινο Κρέας και Πουλερικά: Κρέας από βοοειδή, χοιρινό, κοτόπουλο και άλλα πουλερικά.

Επεξεργασμένα Τρόφιμα και Γλυκίσματα: Γλυκίσματα, σνακ, επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά με προστιθέμενα σάκχαρα.

Δείγμα μενού για την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή

Ημέρα 1

Πρωινό: Σούπα miso, ατμισμένο ρύζι, ναττό και σαλάτα με φύκια
Μεσημεριανό: Σούπα σόμπα με ζωμό dashi, ψητό τόνο, σαλάτα λάχανου και βραστά λαχανικά
Βραδινό: Σούπα udon, κεφτεδάκια ψαριού, edamame και λαχανικά μαριναρισμένα σε ξίδι

Ημέρα 2

Πρωινό: Σούπα miso, ατμισμένο ρύζι, ομελέτα, αποξηραμένο σολομό και τουρσί φρούτων
Μεσημεριανό: Σούπα μύδια, ρυζομπαλάκια με φύκι, μαριναρισμένο τόφου και σαλάτα με βραστά λαχανικά
Βραδινό: Σούπα miso, σούσι, σαλάτα με φύκια, edamame και τουρσί τζίντζερ

Ημέρα 3

Πρωινό: Σούπα udon, βραστό αυγό, γαρίδες και τουρσί λαχανικών
Μεσημεριανό: Σούπα μανιταριών shiitake, ρυζοκροκέτες, σολομός σε τηγάνι και βραστά λαχανικά
Βραδινό: Σούπα miso, ατμισμένο ρύζι, λαχανικά tempura και σούσι με σολομό ή τόνο

Ηara hachi bunme: Το αρχαίο hack που θα σε αδυνατίσει