Το Hara hachi bunme είναι ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει "Τρώγε μέχρι να χορτάσεις κατά 80%". Προέρχεται από την πόλη της Οκινάουα, που ανήκει στις μπλε ζώνες, αποτελούν ένα σύνολο επίγειων παραδείσων με κοινό παρονομαστή τη μακροζωία, την ευεξία και την ευτυχία των κατοίκων, όπου χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική ως τρόπο ελέγχου των διατροφικών τους συνηθειών.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι κάτοικοί της έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ασθένειας από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και εγκεφαλικών, καθώς και ένα αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής.
Η ψυχολόγος Susan Albers, PsyD, λέει ότι αυτή η τακτική είναι χρήσιμη επειδή σε βοηθά να σταματήσεις να τρως όταν νιώθεις ελαφρώς γεμάτο το στομάχι σου.
Το να στοχεύεις στο 80% κορεσμού πιθανότατα θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το βάρος σου.
Πώς λειτουργεί το hara hachi bunme
Όταν κοιτάς το πιάτο σου, υπολόγισε ποιο θα είναι αυτό το 80% που θα καταναλώσεις. Ίσως είναι τα δύο τρίτα του φαγητού που έχεις στο πιάτο. Βάλε στόχο να χορτάσεις χωρίς όμως να νιώθεις ότι έχεις σκάσει στο φαγητό.
Η ταχύτητα συμβάλλει επίσης στην αλόγιστη υπερφαγία. Το στομάχι σου χρειάζεται 20 λεπτά για να αφομοιώσει το φαγητό σου και να στείλει το μήνυμα στον εγκέφαλό σου ότι χόρτασε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή έχεις ήδη εγκαταλείψει το τραπέζι.
Γι’ αυτό, μείωσε ταχύτητα ενώ τρως και δώσε χρόνο στο σώμα σου να καταγράψει πόσο έχεις φάει. Αν τρως γρήγορα και σταματήσεις σε αυτό που πιστεύεις ότι είναι 80%, μπορεί να νιώθεις χορτασμένη 100% και να μην το ξέρεις, καθώς το μήνυμα κορεσμού δεν έχει φτάσει ακόμη στον εγκέφαλό σου.
Θυμήσου: Μείον μια μπουκιά
Η δρ Άλμπερς λέει ότι είναι καιρός να ξεφύγεις από τη νοοτροπία "όλα ή τίποτα" με τις μερίδες.
"Είναι δύσκολο να αφήσεις φαγητό που είναι ήδη στο πιάτο σου, ακόμα κι όταν ξέρεις ότι έχεις πραγματικά χορτάσει", λέει.
Εάν τρως αλόγιστα μερίδες που είναι πολύ μεγάλες, ξεκίνα αφήνοντας απλώς μια μπουκιά πίσω στο πιάτο σου. Όταν το καταφέρεις, δοκίμασε να αφήσεις δύο μπουκιές.
"Αλλά μην το κάνεις αυτό μέχρι να νιώσεις άνετα να αφήνεις πίσω σου μια μπουκιά", προειδοποιεί. "Είναι πιο εύκολο να μειώσεις σταδιακά τη μερίδα σου παρά να κόβεις τις μερίδες στη μέση. Δώσε προσοχή στις σκέψεις σου και στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr