Παντοτινά χημικά | Σε ποια νηστίσιμη τροφή βρίσκονται; Νέα μελέτη

Τα παντοτινά χημικά είναι τοξικά δηλητήρια για τον οργανισμό. Σε ποιες τροφές που καταναλώνουμε στη νηστεία βρίσκονται, σύμφωνα με νέα μελέτη.

γυναίκα ψάχνει παντοτινά χημικά στα θαλασσινά istock

Μελέτη που έγινε από το κολλέγιο του Dartmouth δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά θαλασσινά έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε PFAS, την οικογένεια των πανταχού παρόντων και ανθεκτικών ανθρωπογενών τοξινών γνωστών ως "παντοτινά χημικά".

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η μελέτη συνδύασε μια ανάλυση των συγκεντρώσεων PFAS στα φρέσκα θαλασσινά με μια πανεθνική έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες στο Νιου Χάμσαϊρ. Τα εθνικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το Νιου Χάμσαϊρ - μαζί με όλη την Αγγλία - είναι μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών θαλασσινών της χώρας.

Η μελέτη βασίστηκε επίσης στα εκτεταμένα δεδομένα του Νιου Χάμσαϊρ σχετικά με τις πηγές και τις επιπτώσεις των PFAS, τα οποία αποτελούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα πλαστικά και οι αντικολλητικές επικαλύψεις. Η μοριακή σταθερότητα που κάνει τα PFAS να προσαρμόζονται τα καθιστά επίσης σχεδόν άφθαρτα.

"Οι περισσότερες υπάρχουσες έρευνες επικεντρώνονται στα επίπεδα PFAS σε είδη γλυκού νερού, τα οποία δεν τρώνε κυρίως οι άνθρωποι", είπε ο Romano, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις του PFAS και άλλων χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στο πόσιμο νερό. 

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία που να καθορίζουν την ποσότητα των θαλασσινών που μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια οι άνθρωποι για να περιορίσουν την έκθεσή τους στις περφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Exposure and Health. Αυτή η ανάγκη είναι ιδιαίτερα επείγουσα για παράκτιες περιοχές.

Τι προκαλούν τα παντοτινά χημικά;

Στους ανθρώπους, τα παντοτινά χημικά - PFAS σχετίζονται με καρκίνο, εμβρυϊκές ανωμαλίες, υψηλή χοληστερόλη και διαταραχές του θυρεοειδούς, του ήπατος και της αναπαραγωγής. Οι χημικές ουσίες είναι συσσωρευμένες στο έδαφος, το νερό και την άγρια ζωή και οι μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί έχουν μετρήσιμες ποσότητες στο αίμα τους.

"Τα PFAS δεν περιορίζονται στα κτίρια, τους αφρούς πυρόσβεσης ή τα αστικά απόβλητα, αποτελούν μια παγκόσμια πρόκληση δεκαετιών", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jonathan Petali, τοξικολόγος στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του Νιού Χάμσαϊρ. "Το Νιου Χάμσαϊρ ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτειών που εντόπισαν PFAS στο πόσιμο νερό."

Σε ποια θαλασσινά έχουν υψηλή συγκέντρωση παντοτινών χημικών;

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα PFAS σε δείγματα θαλασσινών που καταναλώνονται περισσότερο: μπακαλιάρος, εγκλεφίνος (μπακαλιάρος του Ατλαντικού), αστακός, σολομός, χτένι, γαρίδα και τόνος. Τα θαλασσινά που μελετήθηκαν αγοράστηκαν φρέσκα.

Οι γαρίδες και ο αστακός είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις με μέσους όρους που κυμαίνονται έως και 1,74 και 3,30 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο σάρκας, αντίστοιχα, για ορισμένες ενώσεις PFAS, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι συγκεντρώσεις μεμονωμένων PFAS σε άλλα ψάρια και θαλασσινά μετρήθηκαν γενικά λιγότερο από ένα νανογραμμάριο ανά γραμμάριο.

Ο επιπολασμός του PFAS στο περιβάλλον καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πού και πώς οι χημικές ουσίες εισέρχονται στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, αναφέρουν οι ερευνητές. Ορισμένα οστρακοειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη συσσώρευση PFAS στη σάρκα τους λόγω της διατροφής και της διαβίωσης στον βυθό της θάλασσας, καθώς και της γειτνίασής τους με πηγές PFAS που βρίσκονται κοντά στην ακτή.

Τα μεγαλύτερα θαλάσσια είδη μπορεί να καταπιούν PFAS τρώγοντας μικρότερα είδη που, όπως τα οστρακοειδή, είναι επιρρεπή στη συσσώρευση των ουσιών αυτών στα συστήματά τους.

Τι συστήνουν οι ερευνητές

"Η σύστασή μας δεν είναι να μην τρώτε θαλασσινά - τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα λιπαρών οξέων. Αλλά είναι επίσης μια πιθανώς υποτιμημένη πηγή έκθεσης σε PFAS και χρειάζεται", δήλωσε η Megan Romano, η αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης. καθηγητής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Geisel του Dartmouth.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα χάρτινα και μπαμπού καλαμάκια: Τι είναι τα "παντοτινά" χημικά που περιέχουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i