Πόσο επικίνδυνα είναι τα χάρτινα και μπαμπού καλαμάκια: Τι είναι τα "παντοτινά" χημικά που περιέχουν

Βέλγοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν "παντοτινά χημικά" που περνούν και στον οργανισμό μας, αλλά και στο περιβάλλον.

καλαμακια istock

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Food Additives and Contaminants, σύμφωνα με τα οποία τα -περιβαλλοντικά φιλικά- χάρτινα καλαμάκια, αλλά και αυτά από μπαμπού, περιέχουν χημικές ουσίες PFAS, πιο συχνά ακόμη και από τα απαγορευμένα πλαστικά καλαμάκια.

Βέλγοι ερευνητές διαπίστωσαν πιο συγκεκριμένα πως περιέχουν "παντοτινά χημικά" που περνούν και στον οργανισμό μας, αλλά και στο περιβάλλον.

"Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό", δήλωσε ο Thimo Groffen, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. "Ωστόσο, η παρουσία σε αυτά PFAS (γνωστές και ως "παντοτινές χημικές ουσίες", επειδή διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν διασπαστούν) δείχνει πως ο παραπάνω ισχυρισμός δεν είναι απαραίτητα αληθινός".

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις PFAS σε 39 εμπορικά σήματα και ειδικότερα σε καλαμάκια κατασκευασμένα από χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Όσον αφορά τα χάρτινα καλαμάκια, βρήκαν ότι το 90% περιείχαν τέτοιου είδους χημικές ουσίες. Τα καλαμάκια από μπαμπού - μια άλλη πράσινη εναλλακτική λύση- ήταν στη δεύτερη θέση με 80%. Το 75% των πλαστικών και το 40% των γυάλινων επίσης βρέθηκε πως περιείχαν PFAS. Τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι ήταν τα μοναδικά που δεν περιείχαν καθόλου PFAS.

Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i