«Πώς διαγιγνώσκεται και πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του εντέρου;» Ο ειδικός απαντά

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του καρκίνου του εντέρου.

Από τον Θεόδωρο Σάψακο Μαριόλη, γενικό χειρουργό (drmariolis.gr).

Παγκοσμίως κάθε χρόνο 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο πιο συχνό στους άνδρες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους που προσβάλλονται από αυτή τη νόσο που αντιπροσωπεύει το 13% όλων των καρκίνων.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με κολονοσκόπηση, η οποία εντοπίζει την ακριβή θέση του καρκίνου, ενώ η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία ή το PET-CT ή MRI μπορεί να φανερώσει τυχόν μεταστάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του εντέρου

Η εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική υψηλής ακρίβειας με ενσωματωμένη ογκολογική στρατηγική είναι η βασική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Πρόκειται για μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί είτε ο καρκίνος είναι στο παχύ έντερο και το ορθό μόνο, είτε με μετάσταση σε λεμφαδένες αλλά και σε μεταστάσεις σε άλλα όργανα (ήπαρ, πνεύμονας, επινεφρίδια κ.ά.).

Οι επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση, ωστόσο γενικά μπορούμε να τις κατατάξουμε στις εξής κατηγορίες:

  1.  Κολεκτομής με ολική εκτομή μεσοκόλου (παχέος εντέρου και όλων των λεμφαδένων).
  2. Πρόσθιας εκτομής ορθού με ολική εκτομή μεσο-ορθού (αφαίρεση ορθού και όλων των λεμφαδένων-λεμφαγγείων ή και επέκταση στους πλάγιους-πυελικούς λεμφαδένες με D3 καθαρισμό).

Ακολουθούνται, επίσης, εξειδικευμένες υψηλής τεχνικής εκτομές για τη διατήρηση του πρωκτικού σφιγκτήρα και αποφυγή μόνιμης κολοστομίας:

  1. Διαμεσοσφιγκτηριακή εκτομή (εκτομή έσω σφιγκτήρα του πρωκτού).
  2. Χειρουργική επέμβαση εκτομής του ανελκτήρα μυός του πρωκτού.
  3. Διαμεσοσφιγκτηριακή εκτομή (εκτομή έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, όπου η ομάδα μας πραγματοποίησε το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα).

Οι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και πρόκειται για ανοιχτή χειρουργική, λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική επέμβαση.

Τέλος, ο ρόλος της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας είναι σημαντικός στη μείωση της τοπικής υποτροπής του καρκίνου αλλά και στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών.

Ποια είναι η πρόγνωση

Η πρόγνωση εξαρτάται από την ηλικία, την έκταση, τη διαφοροποίηση, την εντόπιση του όγκου, την παρουσία ή απουσία λεμφικών μεταστάσεων, τη συνύπαρξη άλλων νόσων (ελκώδης κολίτιδα) και τη ριζικότητα της χειρουργικής θεραπείας. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ιάσιμος σε ποσοστό 95-100% (όταν βρεθεί στο στάδιο 1), 75-80% (στο στάδιο 2), 60-70% (στο στάδιο 3). Στο 4ο μεταστατικό στάδιο το 40% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση έχουν πενταετή επιβίωση.

Η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι από 3 μέχρι 7 ημέρες κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια συνήθως απαιτείται περίοδος ανάρρωσης 3-4 εβδομάδων.

Διάβασε επίσης: HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Διάβασε επίσης: Το λαχανικό για πρόληψη του καρκίνου, υγιή καρδιά και δυνατά οστά: Είναι το μπρόκολο