Το λαχανικό για πρόληψη του καρκίνου, υγιή καρδιά και δυνατά οστά: Είναι το μπρόκολο

Ο Νο1 διατροφικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου βρίσκεται στο ψυγείο σου.

07.05.2020

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

μπρόκολο καρκίνος

Το μπρόκολο αναδεικνύεται από έρευνες ως βασικό για την πρόληψη του καρκίνου, για την καρδιαγγειακή υγεία, κατά των εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών και κατά της οστεοπόρωσης. Πώς και γιατί τα καταφέρνει όλα αυτά;

Πρόληψη του καρκίνου

Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, που περιλαμβάνει επίσης το κουνουπίδι, το κέιλ, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σέσκουλα. Αυτή η ομάδα των φυτών περιέχει φυσικά συστατικά που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Pharmacology Reports. (Μπορείς να τη βρεις εδώ στα αγγλικά.)Έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τα καρκινογόνα και να αποτρέπουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Τα σταυρανθή υποστηρίζουν επίσης την απόπτωση, ή τη διαδικασία αυτοκαταστροφής που χρησιμοποιεί το σώμα για να σκοτώσει τα δυσλειτουργικά κύτταρα.

Προστασία της καρδιάς

Οι καρδιοπάθειες παραμένουν η βασική αιτία θανάτου σε άντρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σταυρανθή λαχανικά, ανάμεσά τους και το μπρόκολο, προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τις βλάβες στη αρτηρίες που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, η οποία συχνά προηγείται της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Δες εδώ στα αγγλικά τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Υγεία του εγκεφάλου

Ορισμένες από τις θρεπτικές και φυσικά βιοενεργές ουσίες στο μπρόκολο έχουν συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του νευρικού ιστού. Μπορείς να δεις εδώ στα αγγλικά τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in aging neuroscience. Θεωρείται έτσι πως το μπρόκολο προστατεύει από εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου που συνδέονται με την ηλικία.

Κατά της οστεοπόρωσης

Το μπρόκολο έχει τη μοναδική ιδιότητα να περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το σχηματισμό των οστών και την πρόληψη απώλειας οστικής πυκνότητας. Αυτά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Κ, το κάλιο, το μαγνήσιο, τον φώσφορο και το ασβέστιο, καθώς και χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β. Συνεργατικά, τα παραπάνω συστατικά ενισχύουν τη μάζα και τη δύναμη των οστών. Μπορείς να διαβάσεις εδώ στα αγγλικά τη μελέτη για το ρόλο των θρεπτικών συστατικών στην υγεία των οστών.

Καταπολεμά της φλεγμονές

Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του μπρόκολου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του, που προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές του DNA, μπορεί επίσης να συμβάλουν στον έλεγχο φλεγμονωδών παθήσεων που ήδη προϋπάρχουν – όπως διαβήτης τύπου 2, ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, ευερέθιστο έντερο και παχυσαρκία. Μια πρόσφατη μελέτη (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) βρήκε πως στις γυναίκες, η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών συνέβαλε στη μείωση των προ-φλεγμονωδών δεικτών στην κυκλοφορία του αίματος.

Διάβασε επίσης: Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά: 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Διάβασε επίσης: Οι 10 εντολές για την πρόληψη του καρκίνου

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece