HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Το ήξερες ότι το 80% από εμάς είναι «μολυσμένο» με ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που είναι ο βασικός υπαίτιος για τον καρκίνο του τραχήλου;

HPV εμβόλιο ιός chrupka

Ο ιός HPV και ο καρκίνος του τραχήλου συνδέονται άμεσα, καθώς αρκετά από τα στελέχη του ιού έχουν βρεθεί ένοχα για την ανάπτυξη της κακοήθειας. Κι επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, σου παραθέτουμε τις βασικές ερωτήσεις και τις απαντήσεις των ειδικών που μπορεί να διαλευκάνουν την κατάσταση.

Τι είναι ο HPV

Ο ιός HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) είναι ένας ιός που έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες του ανθρωπίνου σώματος. Μέχρι σήμερα, έχουν περιγραφεί πάνω από 150 διαφορετικά στελέχη του ιού. Ορισμένοι από τους τύπους του είναι δυνητικά ογκογόνοι και κάποιοι άλλοι μπορούν να προκαλέσουν καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Κυριότερος, αλλά όχι αποκλειστικός τρόπος μετάδοσης στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν βλεννογόνους, είναι η σεξουαλική επαφή. H επαφή και μόνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων είναι αρκετή για τη μετάδοσή του ιού HPV. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού (το οποίο μειώνει αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης), καθώς η μόλυνση μπορεί να προκληθεί και μέσω της απλής επαφής με το δέρμα. Η μετάδοση του ιού HPV μέσω στοματικής σεξουαλικής επαφής είναι επίσης δυνατή. Σε λίγες περιπτώσεις έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού κατά τον τοκετό από την έγκυο στο νεογνό.

Με ποιες μορφές καρκίνου σχετίζεται

Ο ιός HPV σχετίζεται με το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως και είναι υπεύθυνος για το 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ο επικίνδυνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα.

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Με δύο βασικούς τρόπους: Με τον εμβολιασμό και με τον προληπτικό έλεγχο (τεστ Παπ) ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών βλαβών. Στην Ελλάδα μόνο εμφανίζονται ανά έτος 421 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 208. Η μαζική χρήση του εμβολίου σε συνδυασμό με τον έλεγχο μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ήδη σε χώρες όπως η Αυστραλία, με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, έχει εξαγγελθεί η εξάλειψη του μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το εμβόλιο

Παρέχει προστασία ως και για 9 τύπους του ιού, εκ των οποίων οι 7 είναι ογκογόνοι και οι δύο σχετίζονται με τα γεννητικά κονδυλώματα. Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες, το εμβόλιο έναντι του ιού ΗPV στοχεύει άμεσα σε τύπους του ιού που σχετίζονται με το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας, με το 85-90% των σχετιζόμενων με HPV καρκίνων του αιδοίου, το 8O-85% των σχετιζόμενων με HPV καρκίνων του κόλπου και το 90-95% των σχετιζόμενων με ΗPV καρκίνων του πρωκτού. Εκτός του καρκίνου, το εμβόλιο στοχεύει στους δύο καλοήθεις τύπους του ιού HPV που σχετίζονται με το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Τα εμβόλια έναντι του ιού HPV με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν πολύ καλό προφίλ ασφαλείας.

Ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο

Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών, καθώς και σε άτομα και των δύο φύλων υψηλού κινδύνου (ανοσοκαταστολή) 11-26 ετών. Ωστόσο ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε αγόρια, γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από συνέντευξη τύπου όπου μίλησε ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV). Η εκδήλωση έγινε για την παρουσίαση της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV της εταιρείας MSD με κεντρικό μήνυμα «#vazoume_telos!». Η εκστρατεία πραγματοποιείται , με τη συνεργασία του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων και του συλλόγου ασθενών ΑγκαλιάΖΩ.

Διάβασε επίσης: Ο ρόλος του ιού HPV στην ανάπτυξη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Διάβασε επίσης: Γιατί εγκρίθηκε το εμβόλιο HPV σε γυναίκες 27-45 ετών στις ΗΠΑ; Αξίζει να το κάνεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i