Μελάνωμα: Ελπίδα για μόνιμη θεραπεία δίνει mRNA εμβόλιο

Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, θα αποτελέσει την οριστική θεραπεία για το μελάνωμα.

εμβόλιο για μελάνωμα

Το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο για το μελάνωμα ξεκίνησαν να δοκιμάζουν οι γιατροί, καθώς "αλλάζει τα δεδομένα" και μπορεί να θεραπεύσει οριστικά τον καρκίνο του δέρματος. 

Μελάνωμα: ο πιο θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος

Το μελάνωμα προσβάλλει περίπου 132.000 άτομα ετησίως παγκοσμίως και πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος. Επί του παρόντος, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, αν και η ακτινοθεραπεία, τα φάρμακα και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση της νόσου. 

Τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής

Οι ειδικοί δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα για κάθε ασθενή και καθοδηγούν τον οργανισμό του να "κυνηγήσει" τα καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου. Η κλινική δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Τώρα ξεκίνησε η τελική δοκιμή, φάσης 3, υπό την καθοδήγηση του University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH). 

Η Δρ Heather Shaw, η συντονίστρια της κλινικής δοκιμής στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται και σε άλλους καρκίνους, όπως του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. 

Οι καλές συνήθειες για να προλάβεις το μελάνωμα

Τι περιέχει το εμβόλιο;

Το εμβόλιο είναι μια εξατομικευμένη νεοαντιγονική θεραπεία. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου του ασθενούς. Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία εκφράζονται από τους όγκους σε έναν συγκεκριμένο ασθενή. Πρόκειται για δείκτες στον όγκο που μπορούν δυνητικά να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μια ανοσολογική απάντηση κατά του όγκου με βάση τις μοναδικές μεταλλάξεις στον καρκίνο ενός ασθενούς.

Για την εξατομίκευση, γίνεται βιοψία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθεί αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα αντικαρκινικό εμβόλιο που είναι ειδικό για τον όγκο του ασθενούς. 

Απώτερος στόχος είναι η μόνιμη θεραπεία των ασθενών από τον καρκίνο τους, δήλωσε η Shaw. "Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα ότι αυτά θα αποτελέσουν την αλλαγή του παιχνιδιού στην ανοσοθεραπεία", είπε.

Η παγκόσμια κλινική δοκιμή φάσης 3 θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών και έχει ως στόχο να προσλάβει περίπου 1.100 άτομα ενώ στη Βρετανία στοχεύει στην πρόσληψη τουλάχιστον 60 έως 70 ασθενών σε οκτώ κέντρα, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο και το Λιντς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i