Καρκίνος του δέρματος: 4 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Τα κύρια αίτια της ανάπτυξης του καρκίνου του δέρματος, πώς μοιάζει και σε ποια σημεία του σώματος εντοπίζεται.

δέρμα ελιές μελάνωμα καρκίνος δέρματος ChesiireCat

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προληφθεί με την σωστή σου προστασία από τους παράγοντες που τον προκαλούν, ενώ γνωρίζοντας κάποια βασικά δεδομένα θα μπορείς να τον αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και έγκαιρα. 

Τα αίτια που οδηγούν στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος 

Στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος παίζουν ρόλο τόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες (υπεριώδης ακτινοβολία, UVR), όσο και φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου (χρώμα δέρματος, αριθμός σπίλων), καθώς επίσης και γενετικοί παράγοντες (ύπαρξη μεταλλάξεων γονιδίων που εμπλέκονται στην καρκινογένεση). Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί παρόλα αυτά τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης, τόσο του μελανώματος όσο και των άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Διαβάστε Επίσης

Πώς "μοιάζει" ο καρκίνος του δέρματος 

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται συνήθως σαν ένα οζίδιο ερυθρού χρώματος που μπορεί να αιμορραγεί, ή σαν ένα έλκος το οποίο δεν επουλώνεται. Αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, αλλά εάν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές δυσμορφίες του δέρματος. Η πιθανότητα μετάστασης ενός βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε άλλα όργανα είναι εξαιρετικά σπάνια. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μοιάζει κλινικά με το βασικοκυτταρικό, εμφανίζει όμως ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η πιθανότητα να δώσει μεταστάσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Το μελάνωμα χαρακτηρίζεται από το σκούρο (μελανό) του χρώμα. Εμφανίζεται συνήθως ως μία "ελιά”, η οποία είτε δεν προϋπήρχε είτε άλλαξε στην εμφάνισή της σημαντικά. Πρόκειται για έναν καρκίνο δυνητικά θανατηφόρο, εάν δεν διαγνωσθεί και θεραπευθεί έγκαιρα.

Οι συχνότερες μορφές του καρκίνου του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος διακρίνεται στον μη-μελανωματικό και στο μελάνωμα. Στον μη-μελανωματικό καρκίνο περιλαμβάνονται το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που αποτελούν και τις συχνότερες μορφές κακοήθειας του δέρματος. Το μελάνωμα, αν και σπανιότερo από το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αποτελεί την πλέον επικίνδυνη μορφή καρκίνου και είναι δυνητικώς θανατηφόρο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα προέρχονται από τα δομικά κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, την επιδερμίδα. Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν την μελανίνη, μία χρωστική που σκοπό έχει να προστατεύει το δέρμα από τις βλαπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Σε ποια σημεία στο σώμα μπορεί να εντοπιστεί

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, ακόμα και σε σημεία όπως οι παλάμες, τα πέλματα, το δέρμα κάτω από τα νύχια, τα γεννητικά όργανα ή τα χείλια. Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος και ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος παρουσιάζονται συχνότερα σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως στο πρόσωπο, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής, ιδιαίτερα σε άνδρες με αλωπεκία. Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα σε σημεία που υφίστανται διαλείπουσα έκθεση από την ηλιακή ακτινοβολία (καλυμμένα σημεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα που εκτίθενται στον ήλιο μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), όπως η ράχη και τα κάτω άκρα.
 

Μάθε περισσότερα για τον καρκίνο του δέρματος στον ενημερωτικό ιστότοπο Μία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i