Μελάνωμα: Τι να προσέχεις και πώς αντιμετωπίζεται

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 2018 σημειώθηκαν περίπου 1.660 νέες περιπτώσεις ασθενών με μελάνωμα.

ελιές σπίλοι μελάνωμα εξέταση δέρμα ChesiireCat

Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο συχνές μορφές δερματικού καρκίνου, ο οποίος προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική της επιδερμίδας. Αν και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη, το μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα κάτω των 30 ετών και ειδικά στις γυναίκες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 2018 σημειώθηκαν περίπου 1.660 νέες περιπτώσεις ασθενών με μελάνωμα, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν τις γυναίκες (900 και 760 νέα περιστατικά σε γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα), επισημαίνει η Βασιλική Ράπτη, παθολόγος-ογκολόγος στο Νοσοκομείο «Υγεία».

Τι πρέπει να προσέχουμε

Το μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, ακόμα και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Ωστόσο, ένας από τους κύριους παράγοντες για την εμφάνιση μελανώματος είναι η έκθεσή μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (UV), η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος. Άλλοι παράγοντες είναι το οικογενειακό ή το ατομικό ιστορικό, ο μεγάλος αριθμός σπίλων και η παρουσία διαπλαστικών σπίλων (ελιών). Όσο περνάει από το χέρι μας, λοιπόν, είναι απαραίτητο να προστατευόμαστε από τον ήλιο, να μην παραμελούμε την τακτική χρήση αντηλιακού και να καλύπτουμε τυχόν σημεία στο σώμα μας τα οποία είναι πιο «ευάλωτα», όπως οι διαπλαστικές ελιές.

Πώς αντιμετωπίζεται

Αναμφίβολα, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Βέβαια, η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς και οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και ειδικά η ανοσοθεραπεία προσφέρουν μακροπρόθεσμη επιβίωση ακόμα και στα προχωρημένα στάδια του μελανώματος (στάδιο ΙΙΙ και IV). Η ανοσοθεραπεία είναι μια κατηγορία θεραπειών που αξιοποιεί τον ανοσοποιητικό μηχανισμό για την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων. Το προχωρημένο μελάνωμα (σταδίου IV) ήταν από τις πρώτες κακοήθειες στις οποίες αξιοποιήθηκε η ανοσοθεραπεία, η χρήση της οποίας επεκτάθηκε αργότερα και στο μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ ως επικουρική θεραπεία. Έτσι, σήμερα υπάρχουν δεδομένα που καταδεικνύουν ότι τέσσερις στους δέκα ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα που έλαβαν την ανοσοθεραπεία pembrolizumab παραμένουν εν ζωή στην πενταετία, ενώ αντίστοιχα στους ασθενείς με μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ, έξι στους δέκα που έλαβαν θεραπεία με pembrolizumab είναι ζωντανοί και ελεύθεροι υποτροπής στα 3 έτη.

Διάβασε επίσης: SHAPE AWARENESS Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη, αλήθειες και μύθοι, η ζάχαρη, το αλκοόλ, τι έχει αλλάξει σήμερα

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του ήπατος: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου (Spoiler: Το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι ανάμεσά τους!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i