Ιδιοπαθής αρτηριακή υπέρταση | Το γλυκό τρόφιμο που τη μειώνει

Η ιδιοπαθής αρτηριακή υπέρταση αποτελεί το 95% των περιπτώσεων υπέρτασης και κανείς δεν γνωρίζει που πραγματικά οφείλεται.

γυναίκα με ιδιοπαθή αρτηριακή υπέρταση τρώει σοκολάτα istock

Εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ή ιδιοπαθή αρτηριακή υπέρταση τα νέα είναι καλά και... γλυκά!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shaoxing της Κίνας διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτας βοήθησε στη μείωση του κινδύνου για ιδιοπαθή αρτηριακή υπέρταση - δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς γνωστή αιτία.

Η ιδιοπαθής αρτηριακή υπέρταση αποτελεί το 95% των περιπτώσεων υπέρτασης. Οι κυριότεροι παράγοντες της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι:

  • To αυξημένο σωματικό βάρος
  • H καθιστική ζωή
  • H υπερβολική πρόσληψη αλατιού
  • Η κληρονομικότητα
  • Το στρες
  • Η κατάχρηση αλκοόλ
  • Το κάπνισμα
  • Η υπερβολική λήψη καφεΐνης
  • Τα ναρκωτικά, κ.ά.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, η ομάδα περιγράφει πώς χρησιμοποίησαν τη μενδελιανή τυχαιοποίηση για να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της υπέρτασης.

Η υπέρταση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο όρος ιδιοπαθής υπέρταση χρησιμοποιείται όταν η πηγή της αιτίας είναι άγνωστη. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αναφορές για κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που παρέχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φλαβανόλες. Μερικά από αυτά τα ισχυριζόμενα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στη στεφανιαία νόσο.

Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε εάν ήταν δυνατόν η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας να μειώσει την υπέρταση, η οποία ευθύνεται για μια σειρά από ασθένειες, από εγκεφαλικά έως καρδιακά επεισόδια.

Η ομάδα μελέτησε γενετικά προφίλ 64.945 ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής και αναζήτησε συσχετίσεις μεταξύ των οφελών για την υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και παθήσεων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, θρόμβοι αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία καρδιά ασθένεια και ιδιοπαθής υπέρταση.

Εξετάζοντας τα δεδομένα τους, οι ερευνητές βρήκαν αυτό που περιγράφουν ως σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μείωσης του κινδύνου ιδιοπαθούς υπέρτασης - και κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μείωσης του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής.

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει την ιδιοπαθή υπέρταση;

Η μαύρη σοκολάτα, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο, προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη – κυρίως λόγω του πλούτου της σε φλαβανόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αρτηριακή πίεση: Μήπως δίνεις σημασία μόνο στο ΕΝΑ νούμερο; Λάθος!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i