Αρτηριακή πίεση: Μήπως δίνεις σημασία μόνο στο ΕΝΑ νούμερο; Λάθος!

Η αρτηριακή πίεση αποτελείται από δύο νούμερα. Και παρότι ασχολούμαστε συνήθως με το πρώτο, δεν πρέπει να υποτιμούμε το δεύτερο.

αρτηριακή πίεση καρδιά Mutlu Kurtbas

Πριν όμως μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα ΚΑΙ των δύο ψηφίων, αξίζει να μάθουμε τι είναι η αρτηριακή πίεση. Και ποιος καλύτερος να μας το εξηγήσει από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας! Πρόκειται, λοιπόν, για την πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από το πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή και από την αντίσταση των αγγείων στην ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.

Τι σημαίνει συστολική και διαστολική πίεση;

Η καρδιά «χτυπά» περισσότερο από 100.000 φορές την ημέρα. Με κάθε χτύπο, διώχνει μια ποσότητα αίματος στις αρτηρίες μας. Αυτή η ποσότητα αίματος αυξάνει την πίεση μέσα στις αρτηρίες μας. Μεταξύ δύο χτύπων η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα. Έτσι η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός, π.χ. το 12 ή σωστότερα το 120 είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά. Ονομάζεται συστολική πίεση ή μεγάλη. Ο δεύτερος αριθμός, π.χ. 8 ή σωστότερα 80 είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά πια ξεκουράζεται. Ο αριθμός αυτός ονομάζεται διαστολική πίεση ή μικρή. Οι μονάδες μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).

Ποια είναι τα επιθυμητά όρια αρτηριακής πίεσης;

Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για την συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) κι έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, γι αυτό η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.

Και το δεύτερο νούμερο μετράει

Παρότι συνηθίζουμε να εστιάζουμε στο πρώτο νούμερο, τη «μεγάλη» πίεση, ξεχνάμε κάτι: Και η συστολική πίεση παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που βασίστηκε σε 36 εκατομμύρια αποτελέσματα μέτρησης αρτηριακής πίεσης σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ενήλικες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Στο διάστημα των 8 ετών που διήρκεσε η μελέτη, πάνω από 44.000 από τους συμμετέχοντες έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κίνδυνος γι' αυτά τα δύο νοσήματα ήταν αυξημένος σε όσους είχαν συστολική πίεση πάνω από 130. Ήταν όμως υψηλός και για όσους είχαν διαστολική πίεση 80 και άνω.

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής είναι μια υπενθύμιση: Πρέπει να δίνουμε σημασία και στα δύο νούμερα της μέτρησης. Εάν ένα από τα δύο ξεφεύγει από τα όρια που θέτουν οι ειδικοί είναι σημαντικό να επισκεφθούμε το γιατρό μας.

Διάβασε επίσης: Αρτηριακή πίεση: οι φυσιολογικές τιμές, πώς θα την μειώσεις και πώς σε επηρεάζει;

Διάβασε επίσης: Οι 3 καλύτερες τροφές για να μην ανέβει η πίεση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i