Το περπάτημα προς τα πίσω είναι η καλύτερη προπόνηση που δεν κάνεις

Το περπάτημα προς τα πίσω ή με την... όπισθεν είναι η νέα τάση στη γυμναστική που κάνει θραύση στο TikTok.

περπάτημα προς τα πίσω istock

Αν και αυτή τη στιγμή το περπάτημα προς τα πίσω είναι δημοφιλές στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι φυσιοθεραπευτές και οι εκπαιδευτές γυμναστικής έχουν αναφέρει τα οφέλη του εδώ και χρόνια. Είναι ένας τρόπος για να κάψεις θερμίδες, να δυναμώσεις τα πόδια, να δοκιμάσεις τον συντονισμό σου και να μειώσεις τον πόνο.

Περπάτημα προς τα πίσω: 5 σπουδαία οφέλη

  1. Είναι ιδανικό για κάθε επίπεδο
  2. Γυμνάζει διαφορετικούς μυς
  3. Βοηθά στην αποκατάσταση
  4. Συμβάλλει στη μυική ευελιξία 
  5. Βελτιώνει το βάδισμα και την ισορροπία σου

Περπάτημα τριών τύπων: Σμίλεψε πόδια, φτιάξε κοιλιακούς και ανόρθωσε γλουτούς

περπάτημα προς τα πίσω
istock

1. Είναι ιδανικό για κάθε επίπεδο

Το περπάτημα προς τα πίσω εμπλέκει τους γλουτούς, τις κνήμες και τους μυς στα πόδια και τους αστραγάλους. Επιπλέον, μετριάζει τον αντίκτυπο κάθε βήματος, μειώνοντας τη δύναμη που ασκείται στα γόνατα και στη μέση. Είναι τόσο προσιτό - και κατάλληλο για άτομα κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου φυσικής κατάστασης.

2. Γυμνάζει διαφορετικούς μυς

Το να περπατάς προς τα πίσω απαιτεί καλύτερη όρθια στάση από όταν περπατάς μπροστά. Περπατώντας προς τα πίσω προκαλείς τους κοιλιακούς, τα κάτω άκρα και την πλάτη. Εν τω μεταξύ, οι μύες της γάμπας λειτουργούν αντίθετα από αυτό που κάνουν συνήθως. Όταν περπατάς μπροστά, η γάμπα συσπάται ομόκεντρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο μυς γίνεται πιο κοντός. Όταν κάνεις όπισθεν, ο μυς της γάμπας συστέλλεται και μακραίνει καθώς αντέχει το σωματικό σου βάρος. Αυτή η αλλαγή βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση.

Στοχεύει επίσης τους τετρακέφαλους στο μπροστινό μέρος των μηρών. Σύμφωνα με μελέτη, οι άνθρωποι που περπατούσαν προς τα πίσω τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες βελτίωσαν τη μυϊκή δύναμη του τετρακέφαλου, σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν προς τα εμπρός. Οι τετρακέφαλοι είναι υπεύθυνοι για την έκταση του γονάτου και το ίσιωμα του ποδιού. Δυναμώνοντας τους τετρακέφαλους περπατώντας προς τα πίσω, βελτιώνεις τον πόνο στο γόνατο.

3. Βοηθά στην αποκατάσταση

Όταν έχεις προβλήματα με το τρέξιμο ή το γόνατο, συνήθως ο πόνος προέρχεται ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα. Το να τρέχεις προς τα πίσω σε ξεκουράζει και σου προσφέρει ανακούφιση.

Μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από ένα πρόγραμμα περπατήματος προς τα πίσω για έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση του πόνου και της ακαμψίας σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν κανονικά. Άλλη μελέτη βρήκε ότι το περπάτημα προς τα πίσω σε απότομη πλαγιά ανακούφισε τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Και τρίτη μελέτη έδειξε ότι το περπάτημα προς τα πίσω μείωσε τον πόνο στη μέση.

Το περπάτημα προς τα πίσω χρησιμοποιείται επίσης στην εργοθεραπεία. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εξασκηθούν στο να περπατούν μέχρι τον νεροχύτη της κουζίνας, για παράδειγμα, και μετά να απομακρύνονται προς τα πίσω από αυτόν. Η ικανότητα να κινείσαι αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τις πρακτικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

4. Συμβάλλει στη μυική ευελιξία 

Πολλοί από εμάς καθόμαστε όλη την ημέρα. Οι καμπτήρες του ισχίου ή οι μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού και στο μπροστινό μέρος του ισχίου, σφίγγονται. Όταν περπατάμε προς τα πίσω, αυτοί οι μύες τεντώνονται οδηγώντας σε μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία συνδέεται με βελτιωμένη φυσική απόδοση, αυξημένη ροή αίματος και μειωμένο κίνδυνο τραυματισμών. 

5. Βελτιώνει το βάδισμα και την ισορροπία σου

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το περπάτημα προς τα πίσω είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε τον νευρομυϊκό μας προγραμματισμό και να κάνουμε τους ανθρώπους με έναν μικρό περιορισμό στο εύρος κίνησης να τον αυξήσουν. Το να περπατάς προς τα πίσω για μόλις 50 μέτρα κάθε φορά αρκεί για να βελτιώσει το βάδισμα και τον έλεγχο της ισορροπίας, ειδικά στους ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ισορροπία μας διατηρείται μέσω τριών μεγάλων συστημάτων: μάτια, μύες και αρθρώσεις και αιθουσαίο σύστημα. Όταν περπατάμε προς τα πίσω, δεν μπορούμε να δούμε τι υπάρχει πίσω μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βασιστούμε στα άλλα δύο συστήματα, ενισχύοντας την ικανότητά τους να μας κρατήσουν όρθιους. Πρέπει να νιώσεις πού βρίσκεσαι και αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται στον εγκέφαλο, βοηθώντας στην ισορροπία.

Απώλεια βάρους μόνο με περπάτημα: Πώς θα γίνει το περπάτημα η προπόνησή σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i