Νεανική άνοια: Οι 15 παράγονες που την προκαλούν

Μια παγκόσμια κρίση είναι στον ορίζοντα: η νεανική άνοια. Αυτοί είναι οι 15 παράγοντες που την προκαλούν.

κεφάλι σε παζλ άνοια istock

H άνοια εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αλλά τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άτομα διαγιγνώσκονται με νεανική άνοια (YOD). Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology εξηγεί τώρα τους λόγους.

Είναι μια πάθηση που μπορεί να προκληθεί από μια σειρά ασθενειών που καταστρέφουν σταδιακά τα νευρικά κύτταρα και βλάπτουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την πτώση των γνωστικών λειτουργιών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με την πρόοδο της ιατρικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και η γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό, αυξάνοντας τα άτομα με άνοια.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός των ηλικιωμένων συνεχίζει να αυξάνεται, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια αναμένεται να αυξηθεί, φτάνοντας περίπου τα 139 εκατομμύρια περιπτώσεις άνοιας μέχρι το έτος 2050. Από το 2023, υπήρχαν περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα διπλασιαστεί σε 2,1 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι έδειξαν προηγούμενες έρευνες

Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες σε αυτόν τον τομέα εξέτασαν την κληρονομικότητα αλλά η νέα μελέτη κατάφερε να εντοπίσει 15 διαφορετικούς παράγοντες τρόπου ζωής και υγείας που σχετίζονται με τον κίνδυνο νεανικής άνοιας.

"Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή μελέτη του είδους της που έχει γίνει ποτέ", δήλωσε ο επιδημιολόγος David Llewellyn από το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης, στοχεύοντας μια σειρά διαφορετικών παραγόντων".

Οι 15 παράγοντες της άνοιας

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν για 356.052 άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ποιοι παράγοντες συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο νεανικής άνοιας:

  • 1. Η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και χαμηλή επαίδευση
  • 2. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά
  • 3. Η βαρηκοΐα
  • 4. Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 5. Ο διαβήτης
  • 6. Οι καρδιακές παθήσεις,
  • 7. Η κατάθλιψη,
  • 8. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D και τα υψηλά επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (που παράγεται από το συκώτι ως απόκριση στη φλεγμονή),
  • 9. Η ύπαρξη δύο παραλλαγών του γονιδίου ApoE4 ε4,
  • 10. Το αλκοόλ (η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο, η μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο).
  • 11. Η παχυσαρκία
  • 12. Η μειωμένη σωματική αδυναμία (μετρούμενη μέσω της υψηλότερης δύναμης χειρολαβής)
  • 13. Το χρόνιο στρες
  • 14. Η έλλειψη άσκησης
  • 15. Το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση 

Μαζί 12 τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου ευθύνονται για περίπου το 40% της άνοιας παγκοσμίως, οι οποίοι θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν", σύμφωνα με το The Lancet.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βοηθούν στη δημιουργία μιας πιο λεπτομερούς εικόνας. Όπως πάντα σε αυτού του είδους την έρευνα, η γνώση περισσότερων για τις αιτίες μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών και προληπτικών μέτρων.

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αλλάξουν, γεγονός που προσφέρει περισσότερη ελπίδα σε όσους αναζητούν τρόπους να νικήσουν την άνοια αντί απλώς να τη διαχειριστούν. 

"Η νεανική άνοια νεαρής  έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο, επειδή οι άνθρωποι που επηρεάζονται συνήθως εξακολουθούν να έχουν δουλειά, παιδιά και πολυάσχολη ζωή", δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Stevie Hendriks, από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. "Συχνά υποτίθεται ότι η αιτία είναι γενετική, αλλά για πολλούς ανθρώπους δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η αιτία."

Άνοια: 7 συμβουλές υγείας που μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψή της

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i