4 βασικά στοιχεία για την άνοια – και 12 tips πρόληψης

Μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση της άνοιας στην Ελλάδα κατά 45% ως το 2050, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε (ή να μην κάνουμε) για να διατηρήσουμε υγιή τον εγκέφαλό μας.

δυνατό μυαλό εγκέφαλος υγεία ra2studio

Tα κρούσματα άνοιας στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 45% έως το 2050. Για άλλη μια φορά η πρόληψη και η ενημέρωση μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό του προβλήματος.

• Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, μέχρι να ολοκληρώσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου θα υπάρχουν 60 περισσότεροι άνθρωποι με άνοια σε αυτόν τον κόσμο.

• Μέχρι το 2050 τα άτομα με άνοια αναμένεται να ξεπεράσουν τις 298.617, μια εντυπωσιακή αύξηση 45%!

• Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζουν τα παγκόσμια πρότυπα με 55 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 139 εκατομμύρια έως το 2050.

• Μέχρι το 2050, 92.251 περισσότερα άτομα που ζουν με άνοια θα χρειάζονται μετα-διαγνωστική υποστήριξη, ωστόσο στην Ελλάδα, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα υπάρχει χώρος και ανάγκη για περισσότερες δομές και υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της Νόσου.

• Ο Σεπτέμβριος θεωρείται Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ. Με αυτή την αφορμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer προτρέπουν την κυβέρνηση και τους φορείς δημόσιας υγείας να δράσουν ή να αντιμετωπίσουν μια σπειροειδή κρίση δημόσιας υγείας.

Τι συμβαίνει σήμερα με την άνοια

Έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας έδειξε ότι, με βάση στοιχεία του 2019, περίπου 206.366 άτομα ζουν με άνοια στην Ελλάδα, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 298.617, έως το 2050, μια εκπληκτική αύξηση 45%. Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, είναι πιθανό να υποτιμούν την πραγματική κλίμακα του προβλήματος, με στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η νόσηση με COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά διάγνωσης της άνοιας σε πολλές χώρες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.  

Διαβάστε Επίσης

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer ADI, κα Paola Barbarino, υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν είναι προετοιμασμένες και παρόλο που ο χρόνος τελειώνει, υπάρχει ακόμη περιθώριο για δράση. "Εμπειρογνώμονες της άνοιας σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά για μια εκπληκτική αύξηση του επιπολασμού της άνοιας τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, η οποία θα είχε πρόβλεψη αύξησης 45% σε λιγότερο από 30 χρόνια, σίγουρα θα τύγχανε της προσοχής των κυβερνήσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην έχουν εφαρμόσει σχέδια για την άνοια, παρά τη δέσμευσή τους να τα αναπτύξουν ως το 2017. Και δυστυχώς γνωρίζουμε ότι το στίγμα και οι διακρίσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την άνοια, οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να μην επιδιώκουν να λάβουν διάγνωση της κατάστασής τους, αποκλείοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τη λήψη ζωτικής θεραπείας και υποστήριξης.

Στην Ελλάδα, η μετα-διαγνωστική υποστήριξη λείπει σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με την νόσο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, κα Μάγδα Τσολάκη, υπογραμμίζει ότι: "Στόχος μας στην Ελλάδα είναι η πρόληψη, κυρίως, αλλά και η φροντίδα των ασθενών, οι περισσότεροι των οποίων ζουν στα σπίτια τους, να είναι ολοκληρωμένη. Οι περιθάλποντες επίσης να είναι όλοι ενημερωμένοι για τις καινοτόμες παρεμβάσεις που έχουν προκύψει από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για κάθε στάδιο της νόσου. Αυτόν τον σκοπό τον πετυχαίνουμε με τα εβδομαδιαία ωριαία μαθήματα που στοχεύουν στην ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, κάθε Πέμπτη και ώρα 19:30 και τα οποία αναρτώνται στο Youtube (λογαριασμός: Alzheimer Hellas). Επίσης, υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας και των νοσηλευτών που πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer".

12 παράγοντες κινδύνου για την άνοια

H γνώση και η αποφυγή ή πρόληψη των παραγόντων αυτών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία και λειτουργίες του εγκεφάλου.

  • Σωματική αδράνεια
  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Τραυματισμός στο κεφάλι
  • Κοινωνική απομόνωση 
  • Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Διαβήτης 
  • Κατάθλιψη
  • Απώλεια ακοής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i