Άνοια: Το μέγεθος μετράει, λέει νέα μελέτη | Πώς να μεγαλώσεις τον εγκέφαλό σου

Το μέγεθος δεν είναι το παν όταν πρόκειται για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν σε κάνει απαραίτητα πιο έξυπνη. Αλλά μπορεί να σε προστατέψει από την άνοια.

brain istock

Το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και αυτό ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στις νεότερες γενιές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι έδειξε η μελέτη για τον εγκέφαλό μας

Η μελέτη απεικόνισε τους εγκεφάλους περισσότερων από 3.000 Αμερικανών, μεταξύ 55 και 65 ετών, και διαπίστωσε ότι όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 έχουν 6,6% μεγαλύτερο συνολικό όγκο εγκεφάλου από αυτούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930. Η Generation X είχε επίσης σχεδόν 8% μεγαλύτερο όγκο λευκής ουσίας και σχεδόν 15% μεγαλύτερο όγκο επιφάνειας φαιάς ουσίας από τη γενιά Silent.

Ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται ιππόκαμπος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, επεκτάθηκε κατά 5,7% σε όγκο κατά τις διαδοχικές γενιές που μελετήθηκαν. Αυτό ίσχυε ακόμη και μετά την εξέταση άλλων παραγόντων που συμβάλλουν όπως το ύψος, η ηλικία και το φύλο.

"Η δεκαετία που γεννιέται κάποιος φαίνεται να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου και τη δυνητικά μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου", εξηγεί ο νευρολόγος Charles DeCarli από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

"Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεγέθους του εγκεφάλου, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εξωτερικές επιρροές, όπως η υγεία, οι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο."

4 βασικά στοιχεία για την άνοια – και 12 tips πρόληψης

Εγκέφαλος και άνοια

Σήμερα, η άνοια επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως, και καθώς ο γηράσκων πληθυσμός αυξάνεται, οι διαγνώσεις για την ασθένεια ενδέχεται να τριπλασιαστούν τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η άνοια χαρακτηρίζεται από αραίωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, που ονομάζεται φλοιός, η οποία παίζει ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και τη λογική, μεταξύ πολλών άλλων γνωστικών διεργασιών.

Επειδή ο εγκέφαλος που νοσεί σταδιακά συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι λογικό ότι το να διαθέτεις περισσότερο όγκο στον εγκέφαλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από απώλειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι οι γνωστικές επιδόσεις είναι καλύτερες σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ με μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα της άνοιας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώθηκε κατά περίπου 13% κάθε δεκαετία. Ο απόλυτος κίνδυνος άνοιας φαίνεται να μειώνεται για τις νεότερες γενιές, πιθανώς λόγω υγιεινότερου τρόπου ζωής και ανατροφής.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για να διαπιστώσουν αν το μέγεθος του εγκεφάλου θα μπορούσε να εξηγήσει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας στις νεότερες γενιές, ο deCarli και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Framingham Heart Study, η οποία παρακολούθησε την υγεία των Αμερικανών που γεννήθηκαν μεταξύ 1930 και 1980.

Όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 55 έως 65 ετών, κάτι που συνέβη μεταξύ 1999 και 2019, υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου τους. Αυτά τα δεδομένα έγιναν διαθέσιμα μόνο τον Οκτώβριο του 2023. Έτσι ο deCarli και οι συνεργάτες του σύμφωνα με τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, τόσο συνολικά όσο και περιφερειακά.

Η ομάδα δεν συνέκρινε μόνο αυτούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 με τη δεκαετία του 1970. Επανέλαβαν την ανάλυσή τους σε 1.145 ενήλικες παρόμοιας ηλικίας που γεννήθηκαν επίσης τις δεκαετίες του 1940 και του 1950.

"Μεγαλύτερες δομές του εγκεφάλου όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας μπορεί να αντανακλούν βελτιωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου", υποθέτει ο DeCarli.

Τι μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του εγκεφάλου;

  • Η τακτική άσκηση συνδέεται με μεγαλύτερο όγκο του εγκεφάλου στη μνήμη και τις περιοχές μάθησης.
  • Η σωστή διατροφή. Η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα
  • Η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά επίσης συρρικνώνουν τον εγκέφαλο.
  • Το οικονομικό επίπεδο. Πρόσφατη μελέτη για τη φτώχεια διαπίστωσε ότι η λευκή ουσία μπορεί να διασπαστεί λόγω απώλειας πυκνότητας στις συνδέσεις νευρώνων και απώλειας της προστατευτικής επικάλυψης που βοηθά τους νευρώνες να στέλνουν μηνύματα γρήγορα. Τα υψηλότερα εισοδήματα φαίνεται να προστατεύουν από αυτό το αποτέλεσμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology.

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη της άνοιας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i