Πειραγμένη εξάτμιση; Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητα του οδηγού

Νέα μελέτη συνδέει την προτίμηση για δυνατά και θορυβώδη αυτοκίνητα με μερικά απρόσμενα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του οδηγού.

εξάτμιση αυτοκινήτου istock

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει τον ξαφνικό, εκκωφαντικό θόρυβο της "κομμένης" εξάτμισης αυτοκινήτου, που θρυμματίζει την ηρεμία μας καθώς περνάει με ταχύτητα.

Εάν ζεις σε μια γειτονιά όπου αυτοί οι ενοχλητικοί ήχοι είναι οικείοι, πιθανότατα δεν θα σε εκπλήξει το γεγονός ότι νέα έρευνα συνδέει την επιθυμία για θορυβώδη αυτοκίνητα με πειραγμένη εξάτμιση με υψηλότερα επίπεδα σαδισμού και ψυχοπάθειας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η ψυχολόγος Julie Aitken Schermer από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά ανέλυσε πάνω από 500 άτομα για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των "σκοτεινών" χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της προτίμησής τους για δυνατά αυτοκίνητα με τροποποιημένη εξάτμιση.

"Καθώς αυτές οι τροποποιήσεις της εξάτμισης προκαλούν ενόχληση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, η κατανόηση του ποιος θέλει το όχημά του να κάνει θόρυβο είναι ένα ενδιαφέρον ερευνητικό ερώτημα", έγραψε η Schermer στο Psychology Today σχετικά με την πιλοτική της μελέτη.

Η Schermer ερεύνησε 529 φοιτητές επιχειρήσεων που είχαν μέσο όρο ηλικίας 18 ετών, το 52% των οποίων ήταν άνδρες. Τέθηκαν τρεις ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα των συμμετεχόντων για τα θορυβώδη αυτοκίνητα, την ταύτιση με τα δικά τους αυτοκίνητα και τη δυνατότητα να τροποποιήσουν την εξάτμιση, με υψηλότερες βαθμολογίες που υποδεικνύουν την προτίμησή τους σε αυτού του είδους τα αυτοκίνητα.

Ολοκλήρωσαν επίσης το Short Dark Tetrad, μια κλίμακα 28 στοιχείων που μετρά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του μακιαβελισμού, του ναρκισσισμού, της ψυχοπάθειας και του σαδισμού. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναφέρονται ως σκοτεινά λόγω των "κακών" χαρακτηριστικών τους, τα οποία περιλαμβάνουν τον εγωισμό και την εκμετάλλευση των άλλων, συνήθως χωρίς ενσυναίσθηση.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η Schermer υπέθεσε ότι στους ανθρώπους αρέσουν τα αυτοκίνητά τους να είναι θορυβώδη για να τραβήξουν περισσότερη προσοχή, κάτι που συνδέεται με τη ναρκισσιστική συμπεριφορά. Επίσης φάνηκε ότι τα άτομα με σαδιστικά ή ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά – που σχετίζονται με εγκληματικές συμπεριφορές – ήταν πιο διατεθειμένα να έχουν ή να θέλουν θορυβώδη αυτοκίνητα. Και προέβλεψε ότι οι νεότεροι άνδρες βαθμολογούσαν υψηλότερα την προτίμηση για αυτά τα αυτοκίνητα, καθώς αυτή η ομάδα συνδέεται με την απόλαυση πιο έντονων δραστηριοτήτων αναψυχής.

"Διαπιστώσαμε ότι ο σαδισμός και η ψυχοπάθεια προβλέπουν ποιος θέλει να τροποποιήσει την εξάτμισή του, ποιος αισθάνεται πιο συνδεδεμένος με το όχημά του και ποιος πιστεύει ότι τα θορυβώδη αυτοκίνητα είναι πραγματικά ωραία", ανάφερε η Schermer. "Φαίνεται αυτή η αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων και τις αντιδράσεις τους. Τους αρέσει να βλέπουν τους ανθρώπους να ξαφνιάζονται."

Οι νεότεροι άντρες με σαδιστικά και ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας αντιπροσώπευσαν περίπου το 29% της προτίμησης για οχήματα με πειραγμένη εξάτμιση. Επίσης, ο ναρκισσισμός αποδείχτηκε ως βασικός παράγοντας για κατοχή τέτοιων αυτοκινήτων.

15 πράγματα που πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο (τα ήξερες; Εγώ τα έμαθα ερευνώντας)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i