Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης www.athinaedu.com
Όλοι οι γονείς θέλουμε να έχουμε παιδιά με δυνατό χαρακτήρα και θετική προσωπικότητα. Πώς μπορούμε εμείς με τον τρόπο μας να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί η προσωπικότητα του παιδιού;
3 τρόποι για να αναπτυχθεί η προσωπικότητα του παιδιού
Ελευθερία και όχι αναρχία. Το όριο ανάμεσα τους ποικίλει ανάλογα σε κάθε οικογένεια. Το να μην αρνούμαστε ποτέ τίποτα στο παιδί, σημαίνει ότι αργότερα θα είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Επιπλέον, δημιουργούμε φοβίες, ανασφάλειες και ενοχική συνείδηση. Πώς μπορείς να βοηθήσεις να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί η προσωπικότητα του παιδιού σου; Δώσε του «χώρο» να εκφραστεί! Δώσε του αυτονομία και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι και θα δεις τα ταλέντα και τα χαρίσματά του να ξεδιπλώνονται.
Τα παιδιά δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Πρέπει μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον να καταλάβουν ότι είναι υπεύθυνα για απλά, μικρά πράγματα που όσο μεγαλώνουν γίνονται μεγάλα και περίπλοκα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και από μικρή ηλικία τα παιδιά μας έχουν όλα τα εφόδια να νοιώθουν υπεύθυνα. Αυτό σημαίνει πως στην ενήλικη ζωή τους θα ξέρουν γιατί έχουν πετύχει, ό,τι έχουν πετύχει και θα βάζουν στόχους.
«Θέλω τη μαμά μου» – Όταν το μικρό δεν μπορεί χωρίς εσένα
Messy Play: Η νέα τάση στο παιχνίδι θέλει τα παιδιά να λερώνονται (πώς θα το κάνεις στο σπίτι)
Οι πολίτες του 21ου αιώνα πρέπει να έχουν πολλά ερεθίσματα ώστε να αποκτούν κριτική σκέψη, ομαδικό πνεύμα, δεξιότητες ενδοσκόπησης και κοινωνικής ευθύνης. Αν ένας γονιός έχει αυτά στο μυαλό του μπορεί μέσα από καθημερινές δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού του να το βοηθήσει ώστε να αποκτήσει αυτές τις δεξιότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε κάποια καθημερινή δραστηριότητα μαζί καλλιεργώντας το ομαδικό πνεύμα.
Tips για γονείς με παιδιά με προσωπικότητα!
Όταν προγραμματίζετε διακοπές ή μια ολιγοήμερη εξόρτηση, δώσε στο παιδί την αρμοδιότητα να βρει στο διαδίκτυο τον ξενώνα ή το ξενοδοχείο με τα κριτήρια που ταιριάζουν στην οικογένεια (π.χ να είναι σε συγκεκριμένη περιοχή, με συγκεκριμένη τιμή). Αυτός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να νιώσει υπεύθυνο και να καλλιεργηθεί η κριτική του σκέψη.
Ρώτα συχνά το παιδί σου πώς αισθάνεται, πώς νοιώθει. Σιγά- σιγά θα μάθει τον εαυτό του.
Βοήθησέ το να καταλάβει ότι ανήκει σε μια κοινωνία και όχι μόνο στον οικογενειακό μικρόκοσμο.
Απόκτησε και εσύ συνήθειές που θα ήθελες να έχει το παιδί σου. Αν για παράδειγμα θα ήθελες το παιδί σου να διαβάζει βιβλία, το πιθανότερο είναι πως αυτό θα συμβεί αν σε βλέπει εσένα να το κάνεις!
Ταξίδεψε μαζί τους. Γνωρίστε καινούρια μέρη και πολιτισμούς και βοήθησε τα παιδιά να γίνουν πολίτες του κόσμου ανοίγοντας ορίζοντες.
Και τέλος, προσπάθησε με οποιοδήποτε τρόπο να συζητάς με το παιδί σου. Η συζήτηση δεν πρέπει να είναι μονόλογος. Δεν συζητάμε με τα παιδιά μόνο όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι που έκαναν ή θέλουμε να κάνουν κάτι για εμάς. Είναι τρόπος να ανταλλάξουμε απόψεις και να εξελιχτούμε μέσα από τα παιδιά μας, γιατί; Γιατί τα παιδιά μας είναι η επόμενη γενιά! Μπορείς να συζητάς μαζί τους για γνώσεις που έχουν, ρώτησε την γνώμη τους για κάτι που σε απασχολεί.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr