Οι 5 κορυφαίες συμβουλές για σωστό ψήσιμο στο κοτόπουλο - Τραγανό, ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα

Αν το κοτόπουλο στον φούρνο σού βγαίνει εντελώς άγευστο, πρέπει να δεις τις top 5 συμβουλές του σεφ Romain Bourrillon.

Το κοτόπουλο είναι από τα πιο συνηθισμένα φαγητά που καταναλώνουμε, και όχι άδικα. Είναι νόστιμο, γευστικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη, κάτι που το κάνει ιδανική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Παράλληλα, είναι εύκολο να το προετοιμάσεις και να το σερβίρεις σε πολλές εκδοχές, από ψητό μέχρι ψητό με λαχανικά. Ωστόσο, για να πετύχεις το τέλειο ψητό κοτόπουλο (με τραγανή πέτσα και ζουμερό κρέας) χρειάζεσαι μερικά μυστικά που θα οδηγήσουν το πιάτο σου σε άλλο επίπεδο. Ο Romain Bourrillon, ένας από τους πιο καταξιωμένους σεφ του Λονδίνου, μοιράζεται στην dailymail τις κορυφαίες συμβουλές του για το τέλειο ψητό κοτόπουλο

Κοτόπουλο αντί για ψωμί σε τοστάκι: Το καλύτερο πρωτεϊνικό σνακ και πώς θα το φτιάξεις!

Κοτόπουλο: Οι 5 κορυφαίες συμβουλές για σωστό ψήσιμο 

1. Μαρινάρισε το κοτόπουλο 

Η βάση για ένα τέλειο αποτέλεσμα ξεκινά με τη μαρινάδα. Ο Romain Bourrillon  τονίζει ότι μια καλή μαρινάδα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση του κρέατος, αλλά βοηθά επίσης να διατηρηθεί ζουμερό, ειδικά όταν το ψήνεις για αρκετή ώρα. Η πρότασή του για την τέλεια μαρινάδα αποτελείται από ελαιόλαδο, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. "Άφησε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, αλλά αν μπορείς, άφησέ το όλη τη νύχτα για να απορροφήσει καλύτερα τις γεύσεις", λέει ο Bourrillon. Έτσι, το κοτόπουλο θα παραμείνει τρυφερό και γεμάτο γεύση, ενώ η μαρινάδα θα απογειώσει το τελικό αποτέλεσμα.

2. Χαμηλή θερμοκρασία και αργό ψήσιμο 

Όταν ψήνεις ολόκληρο το κοτόπουλο, η θερμοκρασία του φούρνου είναι το παν. Αν και πολλοί προτιμούν να ψήνουν το κοτόπουλο σε υψηλές θερμοκρασίες για γρήγορο αποτέλεσμα, ο Romain Bourrillon προτείνει το αντίθετο για καλύτερο αποτέλεσμα. "Ψήσε το κοτόπουλο στους 100°C για 3 έως 4 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός του", εξηγεί. Αυτή η χαμηλή θερμοκρασία επιτρέπει στο κρέας να παραμείνει ζουμερό και τρυφερό, ενώ διατηρεί και τη γεύση του. Αν έχεις θερμόμετρο κρέατος, το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 60°C.

3. Άφησε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο

Ακόμα κι αν το κοτόπουλο σου βγει τέλειο από τον φούρνο, χρειάζεται λίγο χρόνο για να απογειωθεί η γεύση του. Ο Romain προτείνει να το αφήσεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 45 λεπτά πριν το κόψεις. "Αυτό βοηθά τους χυμούς να κατανεμηθούν σωστά μέσα στο κρέας, κάνοντάς το πιο τρυφερό και γευστικό", λέει ο Bourrillon. Οπότε, μην βιαστείς να το κόψεις αμέσως μετά το ψήσιμο. Άφησέ το για λίγο να "ηρεμήσει" και θα δεις τη διαφορά.

4. Μην παραλείψεις αλάτισμα και λάδωμα

Ο Bourrillon επισημαίνει κάτι πολύ σημαντικό για το δέρμα του κοτόπουλου: πρέπει να το αλατίσεις και να το λαδώσεις καλά. Το δέρμα του κοτόπουλου είναι από τα πιο γευστικά μέρη του και αξίζει να του αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο. "Μετά το ψήσιμο, άλειψέ το με ελαιόλαδο και αλάτι για να αναδείξεις τη γεύση και να αποκτήσει μια τέλεια τραγανή υφή", συμβουλεύει. Αυτό το βήμα θα κάνει το κοτόπουλό σου να είναι πεντανόστιμο. 

5.  Τελείωσε το ψήσιμο στο γκριλ για τραγανή κρούστα

Αν θέλεις να το φτάσεις στο επόμενο επίπεδο και να πετύχεις το πιο τραγανό αποτέλεσμα που έχεις δοκιμάσεις, τότε μην παραλείψεις το γκριλ. Ο Bourrillon προτείνει να τελειώσεις το ψήσιμο με το κοτόπουλο να βρίσκεται στο γκριλ για λίγα λεπτά. "Άναψε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία και βάλε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω για 4 λεπτά, έπειτα γύρνα το και άφησέ το για άλλα 4 λεπτά", εξηγεί. Αυτό θα κάνει το δέρμα να γίνει απόλυτα τραγανό και γευστικό, χαρίζοντάς σου ένα αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει.

15 πρωτότυπες και υγιεινές συνταγές με κοτόπουλο