Νηστίσιμο κέικ με γεύση τσουρέκι χωρίς αλέυρι

Τρως λίγο και σε κρατάει χορτάτη για ώρες!

Αν έχεις αδυναμία στο κέικ, σε νιώθω απόλυτα. Είναι το πιο comfort γλυκό, αυτό που θες να συνοδεύσει τον καφέ σου, να γλυκάνει το απόγευμά σου ή να απογειώσει ένα κυριακάτικο πρωινό.

Και τώρα σκέψου: τι καλύτερο από το να έχει γεύση… τσουρέκι; Ναι, αυτή τη χαρακτηριστική γεύση που έχεις συνδέσει με το Πάσχα, με το άρωμα του μαχλεπιού και τη θαλπωρή των γιορτών.

Αυτή η συνταγή από διατροφολόγο Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), έρχεται να σε βγάλει από τα συνηθισμένα. Σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις κάτι διαφορετικό, χωρίς να βγεις εκτός εποχής – και να εντυπωσιάσεις με κάτι πιο ιδιαίτερο από τα κλασικά πασχαλινά γλυκά. Και το καλύτερο; Δεν έχει καθόλου αλεύρι! Ναι, καλά διάβασες. Είναι ελαφρύ, νόστιμο και πανεύκολο. Έτσι μπορείς να απολαύσεις τη γεύση που λατρεύεις, με έναν τρόπο πιο θρεπτικό και πρωτότυπο.

Νηστίσιμο κέικ με γεύση τσουρέκι

Υλικά:

  • 180 γραμ. χουρμάδες
  • 130 ml νερό
  • 250 γραμ. βρώμη τριμμένη
  • 250 γραμ. αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 κγ μπέικιν
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 1 κ.γ μαστίχα σκόνη (βάλε λιγότερη αν θεωρείς πως η μαστίχα σου έχει πολύ δυνατή γεύση)
  • 3 κ.σ ταχίνι
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

1) Μούλιασε τους χουρμάδες σου για 10 λεπτά σε 130 ml (½ κούπα) βραστό νερό.

2) Χτύπησέ τους στο μούλτι μαζί με το νερό, μέχρι να γίνουν πάστα.

3) Ανακάτεψε το ταχίνι με τη βανίλια σε ένα μπολ.

4) Σε ένα άλλο μπολ, βάλε τη βρώμη, τα τριμμένα αμύγδαλα, το μπέικιν, το αλάτι και τη μαστίχα.

5) Κάνε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξε εκεί την πάστα από χουρμάδες, το ταχίνι με τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

6) Ζύμωσε όλα τα υλικά μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα και άφησέ το να "ξεκουραστεί" για 15 λεπτά.

7) Χώρισε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια και πλάσε τα σε λωρίδες.

8) Τύλιξε τις λωρίδες όπως δείχνει το βίντεο, πρόσθεσε αμύγδαλο φιλέ από πάνω και ψήσε στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά.

9) Άφησέ τα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια ρίξε τα 100 γρ. λιωμένης μαύρης σοκολάτας.

Extra tip: Φτιάξε και λίγη παραπάνω πάστα από χουρμάδες και φύλαξέ την στο ψυγείο! Είναι τέλεια και ως φυσικό γλυκαντικό ή για να απογειώσεις το επόμενο κέικ σου!

Διάβασε επίσης:

Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι: Εύκολο και ελαφρύ

Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - με μόλις 5 υλικά

Νηστίσιμα blondies ρεβιθιού - Έτοιμα σε 4 μόλις βήματα