Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι: Εύκολο και ελαφρύ

Το Πάσχα, όπως και κάθε παραδοσιακή γιορτή, έχει τις γεύσεις του.

πασχαλινό τσουρέκι

Από τη διατροφολόγο Βίρνα Σκουλίδη. 

Ο πρωταγωνιστής των γλυκών τις ημέρες του Πάσχα δεν είναι άλλος από το αρωματικό και αφράτο τσουρέκι. Για να μειώσεις τις θερμίδες του, μπορείς να δοκιμάσεις την παρακάτω διαφοροποιημένη συνταγή, που θα γίνει αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων στο γιορτινό τραπέζι.

Εύκολο και ελαφρύ τσουρέκι 

Υλικά

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς:
150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
120 γρ. νερό (σε θερμοκρασία
δωματίου)
25 γρ. μαγιά ξηρή

Για τη ζύμη:
850 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
200 γρ. γάλα αμυγδάλου
200 γρ. βούτυρο light
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
14 γρ. μαχλέπι
60 γρ. στέβια με ερυθριτόλη, σε
αναλογία με τη ζάχαρη 1:5
3 γρ. μαστίχα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αβγά μέτρια
1 πρέζα αλάτι

Για το ψήσιμο:
1 κρόκος αβγού, αραιωμένος σε
2 κ.σ. νερό
Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς: 
Ρίχνεις στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά και ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα.Αφήνεις το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά, ώστε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για τη ζύμη:
Σε ένα γουδί βάζεις 1 κ.σ. στέβια και τη μαστίχα και χτυπάς καλά μέχρι η μαστίχα να γίνει σκόνη.
Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι τη μαστίχα, το γάλα αμυγδάλου,100 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη στέβια.
Βάζεις το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσοχή, το μείγμα δεν πρέπει να βράσει, απλά να ζεσταθεί.
Αφαιρείς από τη φωτιά το μείγμα και αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά. Δε θέλεις να είναι πολύ ζεστό, για να μην κάψει τη μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτεις τα αβγά και το αλάτι και ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα.
Μεταφέρεις το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ
με τη μαγιά και χτυπάς με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτεις στον κάδο το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάς για 10-14 λεπτά.
Λιώνεις το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ρίχνεις στον κάδο του μίξερ. Χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά.
Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ, είναι έτοιμη.Την αφαιρείς και τη βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ που έχεις αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
Καλύπτεις με μια καθαρή πετσέτα και αφήνεις το μείγμα στην άκρη για 60-90 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για το ψήσιμο:
Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
Κόβεις το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και το πλάθεις σε λωρίδες 50 εκ. περίπου. Φτιάχνεις μια  όμορφη πλεξούδα με τις λωρίδες και μεταφέρεις τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα.
Τα σκεπάζεις με μια πετσέτα και τα αφήνεις να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150ºC στον αέρα.
Αλείφεις με ένα πινέλο μαγειρικής τα τσουρέκια, χρησιμοποιώντας το μείγμα από τον αραιωμένο στο νερό κρόκο, και πασπαλίζεις με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνεις τα τσουρέκια στους 150ºC στον αέρα για 50-60 λεπτά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i