Πέντε ιδέες για γλυκά σνακ με λίγες θερμίδες

Πέντε γλυκιές συνταγές για απόλαυση χωρίς ενοχές.

Κάθε ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει γλυκιές λιχουδιές. Όχι απαραίτητα με ζάχαρη ή αλλά λιπαρά που θα επιβαρύνουν στο λεπτό την σιλουέτα σου, αλλά εναλλακτικές προτάσεις που μπορείς να απολαύσεις, όταν η έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό κάνει την εμφάνιση της. Και επειδή αυτές οι ώρες, προκύπτουν συχνά τις πιο ακατάλληλες στιγμές, είτε όταν είσαι στο γραφείο, είτε όταν γυρίζεις εξαντλημένη από μια κουραστική ημέρα, η λύση είναι να ετοιμάσεις τις παρακάτω απλές γλυκιές συνταγές με λίγες θερμίδες, ώστε να ένα υγιεινό και γλυκό σνακ να βρίσκεται πάντα πρόχειρο.

Γλυκά σνακ με λίγες θερμίδες:

1.Σοκολατένιο banana bread

iStock
iStock

Με μόλις 159 θερμίδες το κομμάτι, αυτό το σοκολατένιο μπανανόψωμο θα γίνει ο γλυκός πειρασμός του γραφείου.

Υλικά:

3 μέτριες ώριμες μπανάνες

2 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

¾ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

¾ φλιτζ. Αλέυρι καρύδας

½ φλιτζ. κακάο σε σκόνη

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

¼ κ.γ. αλάτι

Κομματάκια μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε μια μεσαία μακρόστενη φόρμα του κεικ. Πρόσθεσε τις μπανάνες, τα αυγά και τη βανίλια στο μπλέντερ και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε μαζί το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας, τη σκόνη κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίξε σιγά σιγά το υγρό μείγμα στα στέρεα υλικά και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε και τα κομματάκια σοκολάτας και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να πάνε παντού στο μείγμα. Άπλωσε ομοιόμορφα την ζύμη στην φόρμα και ψήσε για 20 με 25 λεπτά, τρυπώντας το ελαφρά με ένα μαχαίρι για να δεις ότι δεν είναι μέσα ωμό.

Αλμυρά σνακ: Πέντε ιδέες με λίγες θερμίδες

2. Μπάλες πρωτεΐνης με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

iStock
iStock

Μια για κάθε ώρα λιγούρας. Κάθε σοκολατόμπαλα περιέχει 110 θερμίδες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Υλικά:

1 φλιτζ φυστικοβούτυρο

½ φλιτζ αλεύρι αμυγδάλου (ή καρύδας)

1/3 φλιτζ. Μέλι

2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

½ φλιτζ. τριμμένο φιστίκι

30 γραμ. κουβερτούρα (χωρίς γάλα)

3 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. λάδι καρύδας

Εκτέλεση: Τοποθέτησε στο μπλέντερ το φυστικοβούτυρο, το αλεύρι, το μέλι, την βανίλια και το φιστίκι. Ανακάτεψε τα πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Φτιάξε μικρές μπάλες με την ζύμη και πάγωσέ τες για 30 λεπτά στο ψυγείο. Για την επικάλυψη σοκολάτας, ανέμειξε την σοκολάτα, το μέλι και το λάδι καρύδας, βάζοντας τα να ζεσταθούν ελαφρώς μέχρι να λιώσουν. Βούτηξε μέσα τις μπάλες και άφησε τες να κρυώσουν στο ψυγείο.

3.Cookies με καρότο και βρώμη

iStock
iStock

Τα μαλακά αυτά μπισκότα είναι η ενναλακτική λύση για όσους δεν προτιμούν την σοκολάτα. Κάθε μπισκότο έχει μόλις 136 θερμίδες.

Υλικά:

¾ φλιτζ αλεύρι ολικής αλέσεως

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

¼ κ.γ αλάτι

1 ½ κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ φλιτζ λάδι καρύδας (λιωμένο)

½ φλιτζ ζάχαρη καρύδας

1 αυγό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κούπα τριμμένα καρότα

1 ¼ αλεσμένη βρώμη

¼ φλιτζ. ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια

¼ φλιτζ σταφίδες  

¼ φλιτζ ζάχαρη άχνη

1-2 κ.γ. γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ ανακάτεψε μαζί το λάδι καρύδας, την ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίξε τα καρότα και το μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε την βρώμη, τα πεκάν και τις σταφίδες. Φτιάξε με τα χέρια σου μπισκότα με το μείγμα και ψήσε τα για 10 με 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Για να φτιάξεις το γλάσο: Ανακάτεψε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα αμυγδάλου και την κανέλα σε ένα μπολ και ρίξε λίγο πάνω από τα μπισκότα και μετά άφησέ τα να στεγνώσουν. Η συνταγή είναι για περίπου 18 μπισκότα.

4. Μπανάνα με επικάλυψη σοκολάτας

iStock
iStock

Γρήγορο στην προετοιμασία, αυτό το γλυκό σνακ περιέχει μόλις 144 θερμίδες κάθε ξυλάκι.

Υλικά:

4 μέτριες μπανάνες

180 γραμ σκούρα κουβερτούρα

1 ½ λάδι καρύδας

3 κ.σ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα και/ή ψιλοκομμένη καρύδα

8 ξυλάκια από μπαμπού

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε ένα μικρό ταψί στρώνοντας λαδόκολλα. Καθαρίζουμε κάθε μπανάνα. Πέταξε τις φλούδες και κόψε κάθε μπανάνα στη μέση. Βάλε σε κάθε μπανάνα στην άκρη από ένα ξυλάκι. Βάλε τις μπανάνες στο ταψί και πάγωσε τες για 1 ώρα. Λιώσε τη σοκολάτα και το λάδι καρύδας μαζί και αφού παγώσουν οι μπανάνες, βούτηξέ τες μέσα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή καρύδα για διακόσμηση.

5. Μους σοκολάτας με αβοκάντο

iStock
iStock

Βελούδινη υφή γεμάτη σοκολάτα με 146 θερμίδες σε κάθε μερίδα.

Υλικά:

Την σάρκα από 2 ώριμα αβοκάντο

¼ φλιτζ κακάο σε σκόνη

¼ φλιτζ λιωμένη κουβερτούρα χωρίς γάλα

3-4 κ.σ. γάλα αμυγδάλου

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/8 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση: Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Πρόσθεσε το γάλα για απαλή υφή και ανακάτεψε ξανά. Τοποθέτησε την μους στο ψυγείο να παγώσει.

6 υγιεινά και χορταστικά σνακ χωρίς γλουτένη