Κέικ μελομακάρονο χωρίς βούτυρο και αλεύρι - η πιο υγιεινή παραλλαγή με ελάχιστες θερμίδες

Μια μικρή παραλλαγή με πολύ μεγάλη γεύση!

Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αυτά που περιμένεις όλο τον χρόνο για να γεμίσει το σπίτι άρωμα μελιού, καρυδιού και μπαχαρικών. Είναι η γεύση που σε γυρίζει πίσω σε οικογενειακά τραπέζια, σε ζεστές κουζίνες, σε ταψιά που αδειάζουν πριν καν κρυώσουν. Μπορεί να τα λατρεύεις όπως είναι, κλασικά και παραδοσιακά, αλλά ξέρεις ότι δεν είναι πάντα η πιο ελαφριά επιλογή, ειδικά όταν μπαίνεις στον ρυθμό των γιορτών και ήδη υπάρχουν παντού λιχουδιές. Κι εκεί αρχίζεις να σκέφτεσαι: μήπως υπάρχει ένας τρόπος να κρατήσεις τη γεύση, αλλά με λιγότερες τύψεις;

Και ναι, υπάρχει. Αυτή η συνταγή από τη διατροφολόγο Σόνια Αλεξίου (@dietitians_lab), είναι η πιο απολαυστική παραλλαγή του αγαπημένου σου μελομακάρονου, ένα κέικ μελομακάρονο χωρίς αλεύρι και χωρίς βούτυρο, μόλις 190 kcal ανά μερίδα, αρωματικό, ζουμερό και γεμάτο Χριστούγεννα. Είναι το κέικ που ψήνεται ενώ στολίζεις το δέντρο, που κάνει το σπίτι σου να μοσχοβολάει και που απολαμβάνεις ζεστό κοιτώντας τα λαμπάκια να αναβοσβήνουν. Και όλα αυτά με καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια και ώρα για την παρασκευή του.

Κέικ μελομακάρονο

Υλικά:

*(για ταψί 30×10 - 10 μερίδες)

  • Digestive χωρίς ζάχαρη: 120 γρ.
  • Τριμμένη βρώμη: 150 γρ.
  • Τριμμένο καρύδι: 30 γρ.
  • Χουρμάδες βασιλικοί: 4 τεμάχια (τους μουλιάζεις 5’ σε ζεστό νερό και τους χτυπάς με 20 ml από το νερό αυτό)
  • Μέλι: 50 γρ.
  • Αυγό: 1 τεμ.
  • Χυμός πορτοκαλιού: 280 ml
  • Μπέικιν πάουντερ: 2 κ.γ.
  • Ελαιόλαδο: 7 γρ.

Μπαχαρικά:

  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Εκτέλεση:

1) Θρυμματίζεις τα digestive και τα ανακατεύεις με τη βρώμη και το καρύδι.

2) Προσθέτεις τους χουρμάδες πολτοποιημένους, το μέλι, το αυγό και τον χυμό πορτοκαλιού.

3) Ρίχνεις το ξύσμα, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και τέλος το μπέικιν πάουντερ.

4) Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

5) Μεταφέρεις σε ταψί 30×10 στρωμένο με λαδόκολλα.

6) Ψήνεις στους 175°C για 35–40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να μοσχοβολήσει το σπίτι.

Διάβασε επίσης:

Μπες σε mood χριστουγέννων με τα πιο υγιεινά μελομακάρονα - χωρίς γλουτένη

Στόλισμα δέντρου χωρίς αυτό το γλυκό; Η μελομακαρονόπιτα που θα γεμίσει το σπίτι άρωμα Χριστουγέννων

Απώλεια βάρους μετά τις γιορτές: Τα 2 διατροφικά "όπλα" για άμεση επαναφορά