Μια εναλλακτική και ιδιαίτερη συνταγή ζυμαρικών, με υγιεινές δημιουργικές γεύσεις και υφές που σίγουρα θα αναβαθμίσει τα βράδια μακαρονάδας!
Διάβασε επίσης: Πώς θα φτιάξεις υγιεινά nicecream, το πανεύκολο vegan παγωτό
Παπαρδέλες με κρέμα κολοκύθας και πικάντικα αμύγδαλα:
Μερίδες: 4
Χρόνος: 55 λεπτά
Υλικά:
- 900 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα, καθαρή σάρκα, κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι θαλασσινό
- Mαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φλ. ωμά αμύγδαλα χοντροσπασμένα
- 1 κ.γ. σπόροι μάραθου
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινες πιπεριές
- 1/2 φλ. νερό
- 340 γρ. παπαρδέλες, λιγκουίνι ή φετουτσίνι
- 1/2 φλ. χοντροκομμένος μαϊντανός ή κόλιαντρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 160°C. Ανακάτεψε την κολοκύθα, το σκόρδο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και άπλωσέ τη σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αλατοπιπέρωσε και ψήσε, ανακατεύοντας σποραδικά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθα και να χρυσίσει το σκόρδο, για 35-40 λεπτά.
- Στο μεταξύ, ζέστανε τα αμύγδαλα και τις υπόλοιπες 3 κ.σ. λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σόταρέ τα, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα τα αμύγδαλα, για 4-6 λεπτά. Πρόσθεσε στο τηγάνι τους σπόρους μάραθου, την πάπρικα και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και κατέβασε από τη φωτιά. Ρίξε λίγο αλάτι και άφησέ τα στην άκρη.
- Μετάφερε στο μπλέντερ την ψητή κολοκύθα με το σκόρδο και, προσθέτοντας λίγο νερό, χτύπησέ τα μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Καρύκεψε με αλατοπίπερο και άφησέ τα στην άκρη.
- Βράσε τα ζυμαρικά al dente σε αλατισμένο νερό. Στράγγιξέ τα, αλλά κράτησε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
- Ζέστανε σε ένα μεγάλο τηγάνι τον πουρέ της κολοκύθας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, πρόσθεσε τα βρασμένα ζυμαρικά και το νερό τους και βράσ’ τα για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πάει παντού η σάλτσα. Μετάφερέ τα σε ένα μπολ σερβιρίσματος και γάρνιρε με τα πικάντικα αμύγδαλα και τα μυρωδικά, αν τα χρησιμοποιείς.
Διατροφική αξία ανά μερίδα: 760 θερμίδες, 36 γρ. λιπαρά (3,7 κορεσμένα), 11 γρ. φυτικές ίνες, 21 γρ. πρωτεΐνη
Διάβασε επίσης:Πώς θα φτιάξεις ψωμί από κινόα (και ένα τέλειο spread με αβοκάντο!)
Έχεις όρεξη για μια κρεμώδη σάλτσα;
Πολτοποίησε ψητά ή βραστά βολβώδη λαχανικά, όπως κολοκύθα, καρότα και δαυκί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά σου.
Συνταγή από την σεφ, Alison Roman