Η διατροφική μαγιά, ένα δημοφιλές προϊόν στους χορτοφάγους που είναι γνωστή και ως "τυρί" των vegan μιας και η γεύση της μοιάζει όντως με τυρί, αναπτύσσεται σε υπόστρωμα από μελάσα ή και παντζάρια. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνη και σίδηρο και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή αν θέλεις να αποφύγεις τα γαλακτοκομικά. Ποια είναι αναλυτικά τα οφέλη της; Πού μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και πώς να τη φας; Δες παρακάτω.
Ποια είναι τα οφέλη της διατροφικής μαγιάς;
- Δεν περιέχει γλουτένη και πρόσθετα σάκχαρα.
- Δεν περιέχει αλάτι ή συντηρητικά.
- Είναι χαμηλή σε λιπαρά.
- Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, (πλούσια σε Β1, Β2, Β6) φολικό οξύ (Β9), Νιασίνη (Β3), (το κίτρινο χρώμα της οφείλεται σε υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β2).
- Περιέχει 18 αμινοξέα, κάτι που την αναδεικνύει σε μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών (3 κ.σ. περιέχουν 8 γρ πρωτεΐνη).
- Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο, χρώμιο, φώσφορος, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος.
- Περιέχει βήτα-γλυκάνες, ίνες που βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά και γλουταθιόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Πού μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη διατροφική μαγιά;
Η διατροφική μαγιά είναι προτιμότερο να μην μαγειρεύεται, καθώς χάνει τις ιδιότητές της όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Μπορείς ιδανικά να την προσθέτεις στις σάλτσες, τις σαλάτες, στα μακαρόνια σου αντί για τυρί αλλά και σε χυμούς ή smoothies. Παρακάτω θα βρεις 5 εύκολους τρόπους για να την αξιοποιήσεις σε συνταγές σου.
Πώς να φάω τη διατροφική μαγιά; 5 τρόποι να χρησιμοποιήσεις το "τυρί" των vegan:
1.Συνταγή για vegan pesto με διατροφική μαγιά αντί για τυρί
2.Σπιτικά kale τσιπς με "τυρί"
5.Συνταγή για vegan ντιπ με γιαούρτι σόγιας και διατροφική μαγιά