Συχνά λάθη στην τεχνική ανύψωσης οριζόντιας μπάρας σε πάγκο

Όταν βρίσκεσαι ξαπλωμένη στον πάγκο άρσης βαρών είναι πολύ πιθανό να εκτελείς λάθος τις ασκήσεις με μπάρα. - Να γιατί συμβαίνει αυτό.

Η άρση περισσότερων ή λιγότερων βαρών απαιτεί μεγάλη προσοχή είτε για να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς, είτε για να αποφύγεις σοβαρούς τραυματισμούς. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις με βάρη που εκτελούνται τόσο σε όρθια, όσο και σε ξαπλωμένη στάση πάνω σε πάγκο. Για τις τελευταίες, επειδή είναι δύσκολο κάποιες φορές να ελέγξεις πως ακριβώς πρέπει να στήσεις το σώμα σου, είναι σημαντικό να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη, ώστε να πετύχεις πιο δυναμικές και αποτελεσματικές ανυψώσεις μπάρας.

Το ύψος ραφιού της μπάρας

Πολλές φορές ο πάγκος που χρησιμοποιείς στο γυμναστήριο δεν είναι απόλυτα διαμορφωμένος για το δικό σου σώμα. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι τα "ράφια" ή οι θήκες που στηρίζουν την μπάρα πάνω από το στήθος σου βρίσκονται είτε σε πολύ ψηλή θέση, είτε σε χαμηλή αναλογικά με τους ώμους σου, με αποτέλεσμα να μην εκτελείς σωστά τις ασκήσεις. Συνήθως υπάρχει τρόπος να ρυθμίσεις αυτές, ζητώντας οδηγίες από κάποιο μέλος του προσωπικού.

Θέση σώματος κάτω από την μπάρα

Άλλο ένα συχνό λάθος που παρατηρείται κατά την άρση βαρών σε πάγκο, είναι η στάση του σώματος σου. Για να πραγματοποιήσεις σωστά τις ανυψώσεις, φρόντισε να τοποθετήσεις την μύτη/ στόμα ακριβώς κάτω από την μπάρα και όχι το μέτωπο ή το πιγούνι.

Διαδρομή μπάρας

Με το να κουνάς την μπάρα νευρικά πάνω κάτω, δε θα έχεις σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα που επιδιώκεις. Αντί αυτού, πίεσε την μπάρα προς τα πίσω και προς το πρόσωπο σου καθώς πραγματοποιείς τις ανυψώσεις.

 

Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις προπονήσεις με βάρη

Οι 7 κορυφαίες ασκήσεις γλουτών για γυναίκες (με βάρη και χωρίς)