Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις προπονήσεις με βάρη

Γυναίκα έχασε την ζωή της προσπαθώντας να σηκώσει 180 κιλά – Τι επισημαίνουν οι ειδικοί;

βαρη iStock

Οι ασκήσεις με βάρη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προπονήσεων δύναμης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών αθλητών. Ωστόσο, η εν λόγω προπόνηση απαιτεί σημαντική προσοχή και προετοιμασία, προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί και δυστυχήματα. Και αυτό γιατί, μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, σε γυμναστήριο του Μεξικό σημειώθηκε ένα τραγικό συμβάν καθώς μια γυναίκα βρήκε ακαριαίο θάνατο στην προσπάθεια της να σηκώσει 180 κιλά. Η συγκεκριμένη είδηση – δυστυχώς – αποτελεί αφορμή για να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας σχετικά με την ενδυνάμωση των μυών.

Γιατί είναι χρήσιμες οι προπονήσεις δύναμης;

Προπονήσεις δύναμης ή αντίστασης εννοούμε όλες τις ασκήσεις που εκτελούνται με την βοήθεια ιδικού εξοπλισμού όπως η μπάρα, οι αλτήρες, η πρέσα κ.α. "Η άρση βαρών δυναμώνει τους μύες, προκαλώντας τους σύσπαση ενάντια σε μια δύναμη αντίστασης. Επιπλέον βοηθάει στην αύξηση της οστικής και μυϊκής μάζας, οδηγώντας σε υψηλότερη οστική πυκνότητα, ενισχύει την καύση θερμίδων, βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς" επισημαίνει ο Dr. Imraan Khan του τμήματος φυσιοθεραπείας στο Wockhardt Hospitals.

Πόσα βάρη πρέπει να σηκώνεις;

Η απάντηση ποικίλει ανάλογα με το άτομο. Ωστόσο, οι ειδικοί ομόφωνα συμφωνούν ότι δεν πρέπει να σηκώνεις μεγαλύτερα βάρη από τις αντοχές σου, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσεις σύντομα καλοσχηματισμένους μύες. Για να καταφέρεις να σηκώνεις περισσότερα βάρη απαιτείται χρόνια προετοιμασία με τακτικές και συνεπείς προπονήσεις δύναμης. "Το να σηκώνεις οτιδήποτε πέρα από τις δυνατότητές σου μπορεί να είναι πραγματικά μοιραίο." προσθέτει ο Khan.

Πώς να ξεκινήσεις την άρση βαρών

Οι αρχάριοι, ακόμα και οι ερασιτέχνες αθλητές θα πρέπει να προπονούνται με βάρη, πάντοτε κάτω από την επίβλεψη γυμναστών και εξειδικευμένων trainers, για να μπορέσουν να καθοδηγούνται σύμφωνα με σωστές οδηγίες που αποτρέπουν τους τραυματισμούς και τα ατυχήματα. Ένα σημαντικό tip που δίνουν οι ειδικοί στην άρση βαρών είναι να ξεκινάς πάντα με λιγότερα βάρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως πρέπει να προχωράς σταδιακά με την αύξηση των κιλών, ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς ειδικό εξοπλισμό και μέτρα ασφαλείας πριν σηκώσεις οποιοδήποτε βάρος.

Διάβασε επίσης: Οι 7 κορυφαίες ασκήσεις γλουτών για γυναίκες (με βάρη και χωρίς)

Πώς θα αυξήσω το ποσοστό της μυϊκής μάζας γρήγορα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i