8 σκέψεις για να κάνεις την ανασφάλεια και το απροσδόκητο, σύμμαχό σου

Αν οι απειλές για την υγεία και τα νέα οικονομικά δεδομένα σου προκαλούν άγχος, δες πώς μπορείς να αλλάξεις το παιχνίδι.

Από την Ήλια Τσάρα, Υπεύθυνη Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας «Συνώθηση» (synothisi.com)

Είναι η παγκόσμια οικονομία που σου προκαλεί ανασφάλεια; Είναι η δημόσια υγεία που έχει φρενάρει την πρόοδό σου; Φοβάσαι το απροσδόκητο; Νιώθεις ότι η ζωή σου δεν μπορεί να παραμείνει ίδια; Αν όλα αυτά σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Σε αδιέξοδο είμαστε όταν τίποτα δεν αλλάζει. Όταν κάνουμε μια βαρετή δουλειά για χρόνια και φοβόμαστε να φύγουμε ή όταν είμαστε με ένα άτομο που δεν μας ικανοποιεί και έχουμε βολευτεί στην ασφάλεια μιας σχέσης. Αυτή η εποχή όπου η ανασφάλεια και το απροσδόκητο καραδοκούν είναι η ευκαιρία όλων μας να σκεφτούμε για το ποιοι είμαστε και το τι θέλουμε πραγματικά να κάνουμε.

Τι θα επέλεγες να κάνεις αν δεν υπήρχε κανείς να κρίνει τις επιλογές σου;

Τις περισσότερες φορές μπερδεύουμε στις επιλογές μας τα δικά μας θέλω με αυτά που θα μας έκαναν αρεστούς στους άλλους. Θέσε το εξής ερώτημα: Αν δε με έβλεπε κανείς, θα έκανα τα ίδια; Mιλώντας από τα πιο απλά πράγματα, από το τι θα φορέσεις ή τα πιο πολύπολοκα όπως το ποιο επάγγελμα θα διαλέξεις να ακολουθήσεις, δες τι είναι πραγματικά αυτό που θέλεις, ανεξάρτητα από την όποια επιρροή των άλλων.

Τι θα γινόταν αν για λίγο καιρό παρέμενες στάσιμη;

Μπορεί να έχεις προτεραιότητα να πάρεις μια προαγωγή, να διαβάσεις για να δώσεις εξετάσεις για κάποιο μάθημα ή να αρχίσεις γυμναστήριο για να χάσεις κάποια κιλά, αλλά τι θα γινόταν αν μια μέρα ή και περισσότερες έπρεπε να μην κάνεις τίποτα: Μήπως ήδη είσαι ευχαριστημένη με όλα όσα σου συμβαίνουν και όλα όσα έχεις; Ποιο από όλα όσα επιθυμείς είναι τελικά περιττό; Θα διαπιστώσεις ότι δε θα ερχόταν η καταστροφή αν παρέμενες στην τωρινή κατάσταση. Οπότε κάνε ένα διάλειμμα και χαλάρωσε. Οι ημέρες που ακολουθούν είναι γεμάτες ευκαιρίες βελτίωσης, αλλά το τώρα είναι και αυτό σημαντικό ακόμα και αν μερικές φορές τα πράγματα παραμένουν στάσιμα.

Άλλαξε τη λέξη αδικούμαι με τη λέξη αποδέχομαι

Αντικατάστησε την γκρίνια για όσα δεν ήρθαν έτσι όπως θα ήθελες με το να χρησιμοποιήσεις μια άλλη λέξη από αυτήν του αδικήθηκα: Τη λέξη αποδέχομαι. Σταμάτα να θεωρείς πως το σύμπαν ή οι άλλοι βάζουν εμπόδια στη ζωή σου και ασχολήσου με το να αποδεχτείς καταστάσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν αλλάζουν. Μη ρωτάς γιατί. Και πολλές φορές ακόμη και αν μάθαινες το λόγο που κάποια πράγματα έγιναν έτσι όπως έγιναν δε θα ωφελούσε κάτι στο παρόν!

Κράτα τις υποσχέσεις που έδωσες στον εαυτό σου και στους άλλους

Αν επέλεξες να είσαι με έναν άνθρωπο, υποστήριξε τη σχέση σου δίνοντάς της χρόνο και αξία. Αν αποφάσισες πως θέλεις να ξεκινήσεις κάποια δραστηριότητα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να το κάνεις. Σταμάτα να υπεκφεύγεις από τον ίδιο σου τον εαυτό και τα πραγματικά σου θέλω. Πολλές φορές δεν ξέρουμε οι άλλοι τι σκοπούς έχουν, όμως είναι ωφέλιμο να ακολουθούμε το δικό μας δρόμο με τις ευκολίες και τις δυσκολίες του, υποστηρίζοντάς τον με τον καλύτερο τρόπο γιατί ουσιαστικά είναι η πορεία που εμείς επιλέξαμε.

Παράμεινε δημιουργική στα πιο απλά πράγματα

Δε χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας καλλιτέχνης ή να έχεις απεριόριστο χρόνο για να είσαι δημιουργική. Δημιουργικό είναι και το να στολίζεις το σπίτι σου με λουλούδια, το να βάζεις καινούργια μπαχαρικά στο φαγητό δοκιμάζοντας νέες γεύσεις. Και αν δεν έχεις τέτοιες ευκαιρίες δημιούργησέ τες: Φτιάξε ένα κολλάζ από αποκόμματα περιοδικών για το εξώφυλλο του ημερολογίου σου, μεταποίησε ένα έπιπλο του σπιτιού σου ζωγραφίζοντάς το, πρόσθεσε άλλα κουμπιά στην παλιά σου ζακέτα. Θα είναι ανανεωτικό.

Οι μικρές επιλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις μεγάλες

Μπορεί να αγχώνεσαι για το αν θα περάσεις στη σχολή που θέλεις, για το αν θα καταφέρεις να μαζέψεις χρήματα ή για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις παιδί, όμως τα καθημερινά πράγματα είναι αυτά που θα σε πάνε ακόμα πιο μπροστά. To πώς τρέφεσαι και η φροντίδα της υγείας και του εαυτού σου, το πώς απευθύνεσαι και μιλάς στον κοινωνικό περίγυρό σου είναι θέματα στα οποία δίνουμε λιγότερη σημασία, είναι αυτά όμως που μπορεί να καθορίσουν το μέλλον μας πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Μην αποφεύγεις τα ρίσκα

Η αναποφασιστικότητα είναι συνέπεια όσων πιστεύουν ότι η πρόοδός μας οφείλεται σε δικές μας επιλογές και πως η απόρριψη ή η αποτυχία θα μας κρατήσει πίσω. Δοκίμασε σιγά σιγά να αρχίσεις να παίρνεις ρίσκα και ας χάνεις κάποιες φορές! Το κλισέ πως ό, τι δεν τολμήσαμε είναι αυτό που θα μετανιώσουμε περισσότερο, ισχύει αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με αυτό: όταν σταματήσουμε να προχωράμε το μόνο που θα μας ωφελούσε είναι να αρχίσουμε ξανά.

Βρες νέα πρότυπα

Δεν είναι κακό να έχεις άτομα που θαυμάζεις και προσπαθείς να αναλύσεις την πορεία τους ώστε να μιμηθείς τιέκαναν και έφτασαν πιο κοντά σε αυτό που εσύ θα μπορούσες να κάνεις. Για ποιο λόγο όμως τα θαυμάζεις; Θαυμάζεις περισσότερο μια ακριβή τσάντα που κάποιος έχει αποκτήσει ή το χαμόγελο σε μια φωτογραφία ή την ευγένεια που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος όταν συναναστρέφεσαι μαζί του; Δώσε προτεραιότητα σε πρότυπα που αξίζει να θαυμάζεις και που αν τα ακολουθήσεις θα έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου, σε εσένα και στους στόχους σου.

Διάβασε επίσης: Γιατί οι διακοπές είναι πολύτιμες για τη σωματική και την ψυχική υγεία μας; Και αν δεν πας διακοπές; Η ψυχολόγος απαντά

Διάβασε επίσης: Ψυχική υγεία: Οι SOS συμβουλές για να φύγεις διακοπές χωρίς άγχος για τη δουλειά