Β-γλυκάνες: Ποια είναι η ευεργετική δράση τους για την υγεία μας

Υπάρχει λόγος που οι β-γλυκάνες έχουν γίνει οι celebrities των φυτικών ινών. Δες τι προσφέρουν στην υγεία μας.

Healthy eating concept: oat bran, oat grain, ground oats

Σίγουρα έχεις ακούσει τις β-γλυκάνες. Να ποια είναι η ευεργετική δράση τους για την υγεία μας.

Μείωση των επιπέδων χοληστερίνης

Η διερεύνηση της επίδρασης φυσικών συστατικών στη μείωση της χοληστερίνης αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος εδώ και πολλές δεκαετίες. Προς την κατεύθυνση αυτή πληθώρα μελετών έχουν διερευνήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα που αποδίδονται στην κατανάλωση προϊόντων όπως η βρώμη στις συγκεντρώσεις χοληστερίνης στο αίμα.

Το 1963 ο De Groot και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν ότι η προσθήκη ενός προϊόντος βρώμης στη διατροφή των ανθρώπων μείωσε τη συγκέντρωση χοληστερίνης στο αίμα. Από τότε, μέσα από ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό κλινικών δεδομένων, βρέθηκε και πιστοποιήθηκε ότι ένα από τα συστατικά της βρώμης και του κριθαριού που σχετίζονται με μείωση της χοληστερίνης και την καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, είναι η β γλυκάνη.

Η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, φαίνεται ότι ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερίνης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα τρόφιμα, τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκάνης από βρώμη και κριθάρι σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή.

Ο μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι β γλυκάνες μειώνουν τη χοληστερίνη και ασκούν την καρδιοπροστατευτική τους δράση φαίνεται ότι έχει να κάνει με το ότι αυξάνουν σημαντικά το ιξώδες του εντερικού περιεχομένου και μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης και των άλλων λιπαρών ουσιών.

Παράλληλα, φαίνεται να εμπλέκονται στη δέσμευση των χολικών αλάτων, εμποδίζοντας έτσι την επαναπορρόφησή τους στο τελικό τμήμα του εντέρου. Με την αποβολή των χολικών αλάτων στα κόπρανα, η συγκέντρωσή τους στην εντεροηπατική κυκλοφορία μειώνεται, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός σύνθεσής τους στο ήπαρ από την χοληστερίνη, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόδρομος ουσία.

Έτσι, η χοληστερίνη στο αίμα μειώνεται και δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή των λιποπρωτεϊνών (π.χ. LDL χοληστερίνη). Μία άλλη υπόθεση εστιάζει στη μικροβιακή αποικοδόμηση των β-γλυκανών στο παχύ έντερο και στην παραγωγή προπιονικού οξέος, το οποίο επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερίνης στο ήπαρ, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της στο αίμα.

Φρόντισε κι εσύ τη διατροφή σου με τα Cream Crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνη που μειώνει τη χοληστερίνη.

Β-γλυκάνες: Ποια είναι η ευεργετική δράση τους για την υγεία μας - εικόνα 1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next