Γιατί νιώθουμε μόνοι στη σχέση μας;

Η μοναξιά σε μια σχέση μπορεί να είναι ένα οδυνηρό βίωμα, με συναισθήματα απομόνωσης, έλλειψης σύνδεσης και δυσαρέσκειας.

μοναξιά στη σχέση istock

Έχεις σύντροφο, όμως συχνά νιώθεις μόνη. Άραγε, χρειάζεσαι μια καινούρια αγάπη ή μια καινούρια στάση ζωής;

Αν και δεν το συνειδητοποιούμε, κάποια αίσθηση μοναξιάς σε μία σχέση είναι παραδόξως κάτι σύνηθες. Και, είτε αυτό προέρχεται από την έλλειψη σωματικής επαφής είτε συναισθηματικής οικειότητας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δυσάρεστα και εξαιρετικά αποξενωτικά. Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε στον εαυτό μας, πόσο μάλλον σε οποιοδήποτε άλλο, ότι νιώθουμε έτσι. Παραπλανημένοι από το μύθο της αδερφής-ψυχής, πιστεύουμε ότι η μοναξιά σηματοδοτεί την κατάρρευση μιας σχέσης.

Γεννήθηκες μόνη;

Στην πραγματικότητα, οι αιτίες της μοναξιάς στη σχέση είναι απίστευτα πολλές. "Τα ζευγάρια μπορεί να νιώθουν απομονωμένα ο ένας απ' τον άλλο λόγω της ασυμβατότητας ή της καριέρας τους που μπορεί να τους οδηγήσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις ή στην απιστία”, αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Τζούντι Κέσετ-Ορ. "Οι συχνές μετακομίσεις σπιτιού και η απόσταση από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε αυτό. Άλλοι παράγοντες είναι η κατάθλιψη και η γενετική προδιάθεση προς τη μοναξιά”.

Έρευνα μάλιστα δείχνει ότι υπάρχει μια γενετική, και άρα κληρονομική, συνιστώσα στη μοναξιά. "Αυτό δε σημαίνει ότι ουσιαστικά γεννήθηκες νιώθοντας μόνη ή ότι είσαι προορισμένη να νιώθεις έτσι, αλλά ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση προς τη μοναξιά”, εξηγεί.

"Έχουν μειωμένη ικανότητα να προσεγγίσουν τους άλλους, καθώς και λιγότερο έλεγχο πάνω στα συναισθήματά τους και μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν παραγωγικές σχέσεις ή να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους”.

Γιατί νιώθουμε μόνοι στη σχέση μας 

Η κατάρρευση της επικοινωνίας είναι η πιο κοινή αιτία μοναξιάς στη σχέση, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Τζούντι Κέσετ-Ορ. Αυτό μπορεί να συμβεί σταδιακά: μια απλή παρεξήγηση μπορεί να κάνει τον ένα σύντροφο να αποτραβηχτεί και ένας τοίχος να υψωθεί σιγά σιγά ανάμεσά σας.

Οι παράλογες προσδοκίες. "Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια σχέση θα ικανοποιήσει όλες τους τις ανάγκες ανά πάσα στιγμή. Όταν δε συμβαίνει αυτό, απογοητεύονται και πιθανά νιώθουν μόνοι”, λέει.

"Το πρότυπο των σχέσεών μας είναι η σχέση που είχαμε με τους γονείς μας”, παρατηρεί η Κέσερ-Ορ. "Αν ένιωθες αποκομμένη μέσα στη δυναμική της οικογένειας, συχνά το μεταφέρεις στις τωρινές σου σχέσεις. Καταστάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν ένα παιδί ευαίσθητο σε αισθήματα αποκλεισμού είναι η αδερφική αντιζηλία, η κακοποίηση ή η μια κατάσταση εναλλακτικής φροντίδας – για παράδειγμα, το εσωτερικό σχολείο ή η ανατροφή από τους παππούδες.

Η γενετική προδιάθεση προς την κατάθλιψη μπορεί επίσης να εξηγεί τη μοναξιά κάποιων ανθρώπων. "Η κατάθλιψη προκαλεί μοναξιά – όταν παθαίνεις κατάθλιψη, αποτραβιέσαι, και μετά νιώθεις μόνη και απειλημένη, οπότε αποτραβιέσαι ακόμα περισσότερο” "λέει η ειδικός.

Τα τρία είδη επικοινωνίας

Η ανεπαρκής επικοινωνία, η αποφυγή δύσκολων συζητήσεων ή η μη έκφραση συναισθημάτων, μπορούν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα αποστασιοποίησης και μοναξιάς.

Αν δεν έχουμε δεχθεί ένα ή όλα από τα παρακάτω είδη επικοινωνίας ως παιδιά, μπορεί να γίνουμε επιρρεπής στη μοναξιά αργότερα στη ζωή μας. Έχουμε τρεις βασικές ανάγκες για επικοινωνία:

  1. Η οικεία συνδετικότητα με κάποιον που σε επιβεβαιώνει, όπως το σύντροφό σου.
  2. Η συγγενική συνδετικότητα, που περιλαμβάνει όλες τις προσωπικές σχέσεις και τη συχνότητα επικοινωνίας με τους φίλους και την οικογένεια. 
  3. Η συλλογική ή κοινωνική μας ταυτότητα, τότε δηλαδή που έχουμε την αίσθηση ότι αποτελούμε μέρος μια ευρύτερης κοινότητας.

Για να απαλείψουμε αισθήματα μοναξιάς, πρέπει να καλλιεργήσουμε και τις τρεις μορφές επικοινωνίας.

Eίναι σημαντικό να θυμάσαι:

  • Η μοναξιά στη σχέση δεν είναι πάντα σημάδι ότι κάτι πάει λάθος. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και να αντιμετωπιστεί με υγιή τρόπο.
  • Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι απαραίτητη για να εντοπίσεις την πηγή της μοναξιάς και να βρείς λύσεις μαζί.
  • Αν νιώθεις ότι η μοναξιά σου οφείλεται σε ατομικά προβλήματα, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από ψυχολόγο ή θεραπευτή μπορεί να σε βοηθήσει.

Νιώθεις μοναξιά; Δοκίμασε αυτές τις 7 δραστηριότητες

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i