Πώς να καταπολεμήσεις τη μοναξιά στη σχέση σου

Νιώθεις μοναξιά στη σχέση σου; Πίστεψέ μας δεν είσαι η μόνη...

lonely istock

Η μοναξιά στη σχέση μας δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα για κανέναν, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Μπορεί να μας είναι δύσκολο να βιώνουμε τέτοια συναισθήματα, ειδικά όταν πιστεύουμε ότι ποτέ δε νιώθαμε τόσο μόνες στη σχέση μας.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι να ξεπεράσουμε τα αισθήματα μοναξιάς. Πρέπει να δούμε και μέσα και έξω από εμάς για να το καταφέρουμε. Ο σύντροφός σου δεν μπορεί να διορθώσει τα συναισθήματά σου για σένα. Πρέπει να φροντίσεις η ίδια τον εαυτό σου και να ανακαλύψεις τι θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη μοναξιά σου.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Σικάγο Τζον Κατσόπο, µε ειδίκευση στο πεδίο της κοινωνικής αποµόνωσης, προτείνει τις παρακάτω 10 στρατηγικές:.

Έρευνα: Η μοναξιά αυξάνει την εγωκεντρικότητα και το αντίστροφο


1. Γίνε πιο ανεξάρτητη

Ο σύντροφός σου πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικά είναι τα πάθη σου – για παράδειγμα, τα χόμπι και οι φιλίες σου – αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα μοιράζεσαι μαζί του. Τα εξωτερικά, ανεξάρτητα ενδιαφέροντα είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή σχέση. 

2. Μην κατηγορείς τον άλλον 

Χρησιμοποίησε τη γλώσσα της επίγνωσης ξεκινώντας τις φράσεις σου με το "εγώ” κι όχι με το "εσύ”. Παράδειγμα "εγώ νιώθω μόνη” και όχι "εσύ με κάνεις να νιώθω μόνη”. Έτσι δεν προβάλεις τα συναισθήματά σου πάνω στον άλλο, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί κατηγορία ή επίθεση και να οδηγήσει σε απομάκρυνση του συντρόφου σου. 

3. Φτιάξε ένα κοινωνικό δίκτυο

Σιγουρέψου ότι ικανοποιούνται οι τρεις βασικές ανάγκες σου για επαφή. Καλλιέργησε ένα δίκτυο υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους για να αποτρέψεις τα αισθήματα μοναξιάς.

4. Κατανόησε το παρελθόν σου

Αν νιώθεις επιρρεπής στη μοναξιά, προσδιόρισε τι κρύβεται πίσω από αυτά. Μπορεί να μη σχετίζονται με τη σχέση σου, αλλά αντίθετα να πηγάζουν από την οικογενειακή δυναμική και τις παιδικές εμπειρίες σου. Η κατανόηση του από πού προέρχεται η αίσθηση αποκλεισμού σου, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να το ξεπεράσεις. 

5. Ανάπτυξε τη δική σου κοινωνική ζωή

Ο σύντροφός σου δεν μπορεί να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη σου γι' αυτό και οι γυναίκες χρειάζονται τις άλλες γυναίκες. Ψάξε λοιπόν για ομάδες γυναικών ή για εθελοντική εργασία με άλλες γυναίκες, που θα σε βοηθήσουν να διευρύνει το φιλικό κύκλο σου. 

6. Μην ξεχνάς τις σύντομες αποδράσεις

Πήγαινε εκδρομή ένα Σαββατοκύριακο με μια φίλη, την αδερφή σου ή μια συνάδελφό σου. Απόλαυσε ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης και εξέτασε τα συναισθήματά σου για τη σχέση σου, όταν εσύ είσαι αυτή που είναι μακριά:

  • Σου λείπει ο σύντροφός σου;
  • Ανυπομονείς να γυρίσεις κοντά του;
  • Πώς αισθάνεσαι όταν επιστρέφεις σπίτι;

Μερικές φορές πρέπει να είσαι εσύ αυτή που φεύγει, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά σου λείπει ο σύντροφός σου. 

7. Εξέφρασε τα συναισθήματά σου

Διατήρησε ή αύξησε την επαφή με το σύντροφό σου, ειδικά αν λείπει. Τα συχνά e-mail και η τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει και τους δύο να αυξήσετε τα επίπεδα οικειότητάς σας, ακόμα κι όταν ο ένας είναι μακριά, και να απαλύνει την αίσθηση μοναξιάς που νιώθετε και οι δύο. 

8. Βγείτε ραντεβού

Τα ραντεβού είναι ζωτικής σημασίας για τα ζευγάρια που έχουν περιορισμένο κοινό χρόνο. Σιγουρέψου ότι και οι δύο έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε το χώρο και το χρόνο. Έτσι, και οι δύο να έχετε χρόνο να ανανεώσετε τη σχέση σας. 

9. Ψάξε για νέα χόμπι

Μερικές γυναίκες αισθάνονται ιδιαίτερα μόνες επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν μόνες τους. Ψάξε για κάποιο χόμπι και μάθε να έχεις ζωή και έξω από τον κύκλο των ανθρώπων στους οποίους είσαι αφοσιωμένη. Θα ωφεληθείς κι εσύ αλλά και ο σύντροφός σου. 

10. Μοιράσου τα ενδιαφέροντά σου

Αν έχεις διαφορετικά ενδιαφέροντα από το σύντροφό σου, βρες τρόπους να μιλάτε μεταξύ σας γι' αυτά. Μάθε να απολαμβάνεις αυτά που εκείνος απολαμβάνει και μοιράσου τη χαρά σου γι' αυτά που εσύ απολαμβάνεις. Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δε μιλούν για τα μη κοινά ενδιαφέροντά τους και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε βαθύτερη μοναξιά και να κάνει τον ένα ή τον άλλο σύντροφο να νιώθει ότι δεν ο άλλος δεν τον εκτιμά ή ότι τον έχει εγκαταλείψει.

Στρες και μοναξιά: Μείωσε αυτά τα αισθήματα αλλάζοντας αυτή τη συνήθεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i