Δεν είχες κανένα απολύτως σύμπτωμα, αλλά στην τελευταία σου επίσκεψη ο γυναικολόγος διέγνωσε κάποιο ινομύωμα. Μην αρχίσεις τα αρνητικά σενάρια. Τα ινομυώματα είναι αρκετά συχνά και συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 25-50 ετών. Μάλιστα, τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσουν ένα ή περισσότερα στη διάρκεια της ζωής τους. Μάθε τι είναι και ποιες θεραπευτικές επιλογές μπορείς να κάνεις.
Τι είναι τα ινομυώματα;
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους της μήτρας. Το μέγεθός τους ποικίλλει και μπορεί να είναι μικρότερα από 1 έως και πολλά εκατοστά. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεγαλώσουν, να μικρύνουν ή ακόμη και να εξαφανιστούν. Εμφανίζονται στη μήτρα και ανάλογα με τη θέση τους κατατάσσονται σε:
- Ενδοτοιχωματικά: Βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας (ο πιο συχνός τύπος).
- Υπορογόνια: Εντοπίζονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας.
- Υποβλενογόνια: Εισβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας.
- Μισχωτά: Είναι έξω από τη μήτρα και συνδέονται με αυτή με λεπτό μίσχο.
Ποια είναι η αιτία;
Αν και δεν είναι ξεκάθαρη, δημιουργούνται λόγω κληρονομικής προδιάθεσης (σε ποσοστό 30%). Τα ινομυώματα είναι ευαίσθητα στα οιστρογόνα, που παράγονται από τις ωοθήκες. Μεγαλώνουν όταν αυξάνονται τα επίπεδα οιστρογόνων όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην εγκυμοσύνη. Επίσης, συρρικνώνονται όταν τα επίπεδά τους πέφτουν, όπως στην εμμηνόπαυση.
Πώς θα το καταλάβεις
Πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν ότι έχουν ινομυώματα, γιατί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Μάλιστα, μερικές φορές πρόκειται για τυχαίο εύρημα στη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος. Πώς θα το καταλάβεις ότι ίσως έχει κάποιο ινομύωμα:
- Έχεις αυξημένη αιμορραγία στη διάρκεια της περιόδου σου (μηνορραγίες), ενώ κάθε περίοδός σου είναι επώδυνη. Μάλιστα, η αυξημένη απώλεια αίματος μπορεί να σε οδηγήσει σε αναιμία.
- Νιώθεις «φουσκωμένη» ή «πρησμένη». Ένα μεγάλο ινομύωμα μπορεί να δώσει τέτοια συμπτώματα ενώ κάποιες γυναίκες αναφέρουν πόνους στη μέση.
- Έχεις συχνοουρία ή δυσκοιλιότητα. Ένα ινομύωμα, συνήθως μεγάλο, μπορεί να δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα είτε στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνουρία, είτε στο παχύ έντερο, προκαλώντας δυσκοιλιότητα.
- Πονάς κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό συμβαίνει όταν τα ινομυώματα βρίσκονται χαμηλά κοντά στον κόλπο ή στον τράχηλο.
- Έχεις αποβάλει ή υπάρχει υπογονιμότητα. Εάν τα ινομυώματα εισβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, μπορεί να παρεμποδίζουν είτε την εμφύτευση είτε και την ανάπτυξη του κυήματος.
Δες στην επόμενη σελίδα πως μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με 5 θεραπείες.
Αντιμετώπισέ τα με 5 θεραπείες
1 Με τακτική παρακολούθηση Με απλή υπερηγχογραφική παρακολούθηση. Πρέπει δύο φορές το χρόνο να κάνεις ένα υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών για να παρακολουθείται ο ρυθμός αύξησης του ινομυώματος (γρήγορος ρυθμός αύξησης μπορεί να υποδείξει στο γυναικολόγο ότι δεν πρόκειται για ινομύωμα αλλά για καρκίνο, σάρκωμα της μήτρας, ο οποίος μοιάζει πολύ με ινομύωμα). Επίσης, είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζει ο γιατρός την ακριβή θέση του. Εάν τα ινομυώματα δεν είναι συμπτωματικά, δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία. Μετά την εμμηνόπαυση συνήθως συρρικνώνονται και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα εξαφανίζονται ή μειώνονται.
2 Με φαρμακευτική αγωγή Σε μερικές γυναίκες χορηγούνται GnRH ανάλογα. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα, επειδή τα ινομυώματα συρρικνώνονται σε περιβάλλον χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι μηνορραγίες και η συχνουρία ή η δυσκοιλιότητα. Βέβαια, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις κ.λπ. ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Για το λόγο αυτόν η θεραπεία αυτή χορηγείται για μέγιστο διάστημα 6 μηνών. Παράλληλα, βέβαια, μπορεί να δοθεί και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για ανακούφιση από τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Μία νέα φαρμακευτική θεραπεία δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή και το φάρμακο δρα εμποδίζοντας τη δράση των προγεσταγόνων. Τα προγεσταγόνα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Φαίνεται ότι κάποια αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι προκαλεί συρρίκνωση των ινομυωμάτων χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.
3 Με χειρουργείο Η αφαίρεση ενός ινομυώματος εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και τα συμπτώματα που μπορεί αυτό να προκαλέσει. Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις και συνήθως αυτές που προτείνονται αφορούν γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει όπως η υστερεκτομή, η αφαίρεση, δηλαδή, της μήτρας που μπορεί να γίνει διακοιλιακά με ανοιχτό χειρουργείο, κολπικά, καθώς και λαπαροσκοπικά. Σε πιο νεαρές ηλικίες συνιστάται η αφαίρεση των ινομυωμάτων με διατήρηση της μήτρας. Η επέμβαση μπορεί και αυτή να γίνει διακοιλιακά με ανοιχτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικά, ή και διακολπικά (υστεροσκοπικά), ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων. Η υποτροπή είναι αρκετά συχνή.
4 Με ρομποτική χειρουργική Αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και θεωρείται η πιο ασφαλής, σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης ινομυωμάτων. Ο γυναικολόγος χειρουργεί με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος με απόλυτη ακρίβεια.
5 Με εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας Η μέθοδος αυτή γίνεται από τους επεμβατικούς ακτινολόγους. Χρησιμοποιώντας ειδικό καθετήρα (εύκαμπτο σωληνάκι), εισέρχονται στη μηριαία αρτηρία στο πόδι. Ο καθετήρας οδηγείται υπό ακτινοσκόπηση στην αρτηρία στη μήτρα που τροφοδοτεί το ινομύωμα. Όταν ο καθετήρας φτάσει στο σημείο, γίνεται έγχυση μιας ουσίας που κλείνει, μπλοκάρει την αρτηρία. Με αυτό τον τρόπο η παροχή αίματος του ινομυώματος σταματά και το ινομύωμα συρρικνώνεται. Η συρρίκνωση αυτή μπορεί να πάρει από 6 έως 9 μήνες, αλλά οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων το πρώτο τρίμηνο.
Shape Extra: Μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κύηση;
- «Αν έχεις ένα ή και περισσότερα ινομυώματα μπορεί να μη δημιουργεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη, ενδέχεται όμως να προκαλέσουν πόνο, είτε γιατί μεγαλώνουν είτε γιατί μπορεί να συστραφούν. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να αυξήσουν την πιθανότητα καισαρικής τομής, είτε λόγω θέσης, εμποδίζοντας το φυσιολογικό τοκετό είτε λόγω ισχιακής προβολής του εμβρύου, ενώ μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη απώλεια αίματος αμέσως μετά τον τοκετό λόγω μη ομαλής σύσπασης της μήτρας» τονίζει ο ειδικός.
- Στο 1% των περιπτώσεων τα ινομυώματα μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθη. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ενοχλούν και μεγαλώνουν, αφαιρούνται συνήθως με λαπαροσκόπηση.
- Μία στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζει αυτό τον καλοήθη όγκο, που αναπτύσσεται, για άγνωστη αιτία, σε κάποιο σημείο της μήτρας ή στον τράχηλο και κάποιες φορές δημιουργεί πόνο κατά την επαφή ή την ούρηση.
Συνεργάστηκε ο Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρ, ενδοσκοπικός χειρουργός, γυναικολογος
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr