«Η αισιοδοξία είναι στάση ζωής»

Η Άρτεμις Ζαβαλίγκου είναι ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση, και αυτή είναι η δική της ιστορία.

woman-hands-praying-for-blessing-from-god-on-sunset-background-picture-id1127245421 ipopba

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που φέτος γιορτάζεται στις 30 Μαΐου, το λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι ασθενείς και οι άνθρωποι της οικογένειάς τους για να μας ενημερώσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν για την ύπουλη αυτή ασθένεια!

Όνομα: Άρτεμις Ζαβαλίγκου

Ηλικία: 31 ετών

Επάγγελμα: Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ., Συνεργάτης µε τη melapus.com OnLine πλατφόρμα συνεδρίων

Ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση

«Η αισιοδοξία είναι στάση ζωής» - εικόνα 1

Ονομάζομαι Άρτεμις Ζαβαλίγκου είμαι 31 ετών και μένω στη πόλη του Βόλου. Στα 11 μου χρόνια, νόσησα από καρκίνο. Χειρουργήθηκα και στη συνέχεια υποβλήθηκα σε χημειοθεραπείες. Μερικά χρόνια μετά, συγκεκριμένα στη φοιτητική μου περίοδο σε ηλικία 23 ετών διαγνώσθηκα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ήταν ακριβώς ένα χρόνο μετά το χειρουργείο της σπονδυλοδεσίας. Αυτή η χρονική περίοδος ήταν πολύ σημαντική για τη ζωή μου καθώς έχτιζα μελλοντικούς στόχους. Είχα να αντιμετωπίσω από τη μια πλευρά της ζυγαριάς τους στόχους των σπουδών και από την άλλη πλευρά τις νέες συνθήκες μιας χρόνιας νόσου. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το παρακάτω κείμενο που έγραψα σε αυτή τη περίοδο της ζωής μου.

«Η αισιοδοξία είναι στάση ζωής. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκεις! Μη νοιάζεσαι αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο, αλλά να χαίρεσαι που κρατάς το ποτήρι κι αναζητάς τρόπους να το γεμίσεις. Να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο ως μέρος με πολλά θετικά στοιχεία και τη ζωή ως ευτύχημα. Τα εμπόδια να τα κάνεις ευκαιρίες, τις απογοητεύσεις, χαρές, τις αποτυχίες να τις ντύνεις με ελπίδα για να γίνουν επιτυχίες. Μη σταματάς! Σπάσε τη σιωπή με χιούμορ και τη μιζέρια με μουσική. Φόρτισε τη δυστυχία με χαρούμενη διάθεση και πέρνα τη λύπη με μια αγκαλιά. Σκέψου, πως το πρώτο ρουχαλάκι που σου φόρεσαν ήταν το χαμόγελο».

Ως ψυχολόγος γνωρίζω ότι πολλοί πάσχοντες βιώνουν άρνηση, θυμό, αίσθημα διαπραγμάτευσης, μελαγχολία, στη διαδρομή της διάγνωσης. Κάποια στιγμή όμως φτάνουν στην αποδοχής της κατάστασης.

Το πένθος και τα 5 στάδια

Το πένθος είναι μια φυσιολογική διαδικασία μέσω του οποίου ο ψυχισμός του κάθε ανθρώπου περνά σε μια σειρά συναισθηματικών εμπειριών που βιώνονται μέσα από αρνητικούς παράγοντες που μπορεί να υπάρξουν σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Στη προκείμενη είναι η απώλεια της υγείας για τους ανθρώπους που νοσούν από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Υπάρχουν 5 στάδια πένθους μετά τη διάγνωση, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανθρώπινες αντιδράσεις. Δε σημαίνει ότι όλοι οι πάσχοντες περνούν σταδιακά μέσα από αυτά υποχρεωτικά και διαδοχικά. Εξάλλου, η διαδικασία της θλίψης είναι μια εξατομικευμένη υπόθεση, όπως άλλωστε και η ζωή του καθένα.

Θα σας αναλύσω αυτά τα στάδια για να κατανοήσετε καλύτερα τους ανθρώπους που είναι θλιμμένοι για οποιοδήποτε λόγο.

1ο στάδιο

Στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης ο άνθρωπος «αρνείται» την πραγματικότητα, έρχεται αντιμέτωπος με συναισθηματικές, συμπεριφορικές αντιδράσεις «αποκλείεται, δεν μπορεί να συμβαίνει σε εμένα».

2ο στάδιο

Η άρνηση της αλήθειας δίνει τη θέση της σταδιακά στο υπαρκτό πια γεγονός, με συνέπεια να βιώνεται ο ψυχικός πόνος με το συναίσθημα του «θυμού». Ο ψυχικός πόνος αρχίζει να γίνεται πιο έντονος, συνειδητοποιώντας την απώλεια προσπαθεί να ρίξει ευθύνες. «Είναι άδικο, γιατί σε εμένα;».

3ο στάδιο

Έπειτα το άτομο αρχίζει να αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είχε κάνει έτσι ώστε να μην είχε νοσήσει. «Αν είχα κάνει… ίσως να μην είχα νοσήσει» Αρχίζει να δημιουργεί ενοχές και τύψεις, «διαπραγματεύται» τη πραγματικότητα, ώστε να αποφύγει την απώλεια.

4ο στάδιο

Στη συνέχεια διακρίνουμε ότι το άτομο είναι λυπημένο για να προσπαθήσει να κάνει το οτιδήποτε, νιώθει πως δεν υπάρχουν ελπίδες, έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα της θλίψης, του φόβου, της αβεβαιότητας. Αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της απώλειας. Βιώνει μια «μελαγχολία/κατάθλιψη». Πολλές φορές το κλάμα είναι μια θετική εκτόνωση βρίσκοντας διέξοδο συναισθηματικής έκφρασης. Ωστόσο, δεν είναι εξίσου βοηθητικό σε αυτή τη φάση να βλέπουμε το οικείο περιβάλλον να προσπαθούν να δείξει ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι θα πρέπει να είναι δυνατός. Θεωρείται μάταιη προσπάθεια, μόνο ο χρόνος είναι βοηθός. Ο χρόνος θα βοηθήσει να αναγνωρίσει και να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του. Να σταματήσει να φοβάται και να ορθοποδήσει ξανά.

5ο στάδιο

Στο τέλος βλέπουμε την «αποδοχή», αυτής της κατάστασης, «όλα θα πάνε καλά». Και τότε ξεκινάει ξανά η ζωή!»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i