Πάσχεις από ημικρανία; Δεν είσαι μόνη!

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από ημικρανία ή κάποια μορφή έντονου πονοκεφάλου που τους εμποδίζει να ζουν μια φυσιολογική καθημερινότητα.

love-how-refreshing-it-is-to-be-outdoors-picture-id645067914 gradyreese

Γνωρίζεις ίσως αρκετά πράγματα για σοβαρές νευρολογικές παθήσεις όπως για παράδειγμα η πολλαπλή σκλήρυνση.

Γνωρίζεις τις αντίστοιχες πληροφορίες για την κεφαλαλγία, όπως ονομάζεται επιστημονικά ο πονοκέφαλος, και για την ημικρανία; Κι όμως, ο αριθμός των ανθρώπων στην Ελλάδα που πάσχουν από ημικρανίες είναι ο ίδιος με εκείνον των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση!

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου για τις ημικρανίες ο δρ Μανώλης Δερμιτζάκης, νευρολόγος και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας, υπολογίζεται πως στη χώρα μας το 10% του πληθυσμού υποφέρει από τακτικές κρίσεις κεφαλαλγίας. Ειδικά η ημικρανία αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες (από 25-55 ετών) και το 90% των κρίσεων αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών. Ειδικά οι γυναίκες, εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων στον οργανισμό τους, είναι πιο επιρρεπείς στην ημικρανία και μετά την εφηβεία οι γυναίκες πάσχουν τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Δες πώς θα αναγνωρίσεις τον πόνο σου

Πονοκέφαλος; Παίξε τον στα δάχτυλα!

Τι μπορείς να κάνεις αν υποφέρεις από ημικρανία

Η ημικρανία είναι ένα νευρολογικό νόσημα που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα της καθημερινότητας αλλά και τις προσωπικές ή επαγγελματικές σου σχέσεις. Και παρότι τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με ημικρανία δεν έχουν επισκεφθεί το γιατρό ή δεν έχουν λάβει διάγνωση και θεραπεία που να τα βελτιώνει. Και, όχι, αυτό δεν είναι φυσιολογικό, αφού σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, που εξατομικευμένα μπορούν να δώσουν λύση και να βελτιώσουν την καθημερινότητά σου.

«Η ουσιαστική ανακούφιση από ημικρανίες και κεφαλαλγίες δεν είναι ανέφικτη στην εποχή μας», τόνισε στην ίδια συνέντευξη τύπου ο ειδικός στις κεφαλαλγίες νευρολόγος Δρ. Μιχάλης Βικελής.

«Στη διάθεσή γιατρών και ασθενών υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες θεραπευτικών επιλογών, όπως φαρμακευτικές ή μη φαρμακευτικές θεραπείες με συμπληρώματα διατροφής και ειδικές βιταμίνες, χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών αλλά και χορήγηση Botox, για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας και άλλων κεφαλαλγιών. Επίσης υπάρχουν εξειδικευμένα αντι-ημικρανικά παυσίπονα, με τα οποία μπορούμε να ανακόψουμε με επιτυχία μια κρίση ημικρανίας που ήδη έχει ξεκινήσει ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει μία εξειδικευμένη αντι-ημικρανική θεραπεία που θα χορηγείται με τη μορφή ένεσης μία φορά το μήνα ή και πιο αραιά».

Νέος σύλλογος ασθενών με ημικρανία

Τη συνέντευξη τύπου διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο να γίνει πιο γνωστό στο κοινό το πρόβλημα, οι αιτίες που το πυροδοτούν, τα συμπτώματα και πώς επηρεάζουν πραγματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα και τέλος νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Αν σε απασχολεί και θέλεις να ενημερωθείς περισσότερο ή να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία, επισκέψου το www.kefalalgies.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i