Πώς θα χρησιμοποιήσεις σωστά τα συμπληρώματα διατροφής

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Χριστίνα Μαυρίδου εξηγεί ό,τι θέλεις να ξέρεις για τα συμπληρώματα διατροφής!

pill

Σίγουρα θα έχεις δει αρκετές διαφημίσεις για διάφορα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων βιταμινών και ανόργανων συστατικών, αποστάγματα βοτάνων και συνθετικές ενώσεις. Επειδή το μάρκετινγκ φροντίζει να τα κάνει να φαίνονται πιο φαντασμαγορικά, χρησιμοποιεί εντυπωσιακούς όρους όπως «αντιοξειδωτικά», «φυτοχημικά», «ενεργά ένζυμα», «χρονολειτουργικό συμπλήρωμα διατροφής» και «υπερενεργητικότητα» για να υποδηλώσουν την ενισχυμένη αθλητική απόδοση.

Δυστυχώς όμως, για διάφορους λόγους, δεν έχουν γίνει καλά ελεγχόμενες έρευνες που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητά τους και για αυτό υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των περισσοτέρων συμπληρωμάτων διατροφής. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η χρήση ορισμένων βοτανικών προϊόντων μπορεί να έχει ορισμένα θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως π.χ. το τσάι που φτιάχνεται από ένα βότανο μπορεί να καταστείλει τους μυϊκούς σπασμούς, όπως τις κράμπες τις εμμηνορρυσίας και η χρήση του βοτάνου Echinacea μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα μολύνσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αν όμως, κάποιο άτομο είναι αλλεργικό στην οικογένεια των μαργαριτών, στην οποία ανήκουν και τα δύο αυτά βότανα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Υπάρχουν και αναφορές μεμονωμένων ατομικών περιπτώσεων που ανακοινώθηκαν από δημόσιους οργανισμούς υγείας, τεκμηριώνοντας συνήθως σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. σε μια πρόσφατη αναφορά των ΗΠΑ, διάφορα βοτανικά παρασκευάσματα ήταν συνδεδεμένα με στομαχικές διαταραχές, μη ιογενή ηπατίτιδα, μείωση της αιματικής ροής στο συκώτι και πιθανή κίρρωση, ακόμα και θάνατο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά συμπληρώματα διατροφής που διαφημίζονται για τον έλεγχο βάρους ή παραγωγή ενέργειας περιέχουν δραστικά διεγερτικά, όπως καφεΐνη και εφεδρίνη και η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία ή και να είναι θανατηφόρα.

Η Ένωση Καταναλωτών των ΗΠΑ συνιστά τα παρακάτω προστατευτικά μέτρα για την  υγεία σου:

  1. Πριν δοκιμάσεις ένα συμπλήρωμα διατροφής για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα υγείας, δοκίμασε πρώτα να αλλάξεις τη δίαιτά σου ή τον τρόπο ζωής σου.
  2. Συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά βοτανικά παρασκευάσματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουσες.
  3. Αγόραζε τυποποιημένα προϊόντα.
  4.  Χρησιμοποίησε μόνο συμπληρώματα διατροφής ενός συστατικού. Η χρήση συμπληρωμάτων με πολλά συστατικά μπορεί να κάνει δύσκολο τον καθορισμό της αιτίας μιας παρενέργειας.
  5. Να έχεις επίγνωση των θετικών και των αρνητικών συνεπειών του συμπληρώματος. Να έχεις αντικειμενική αντίληψη των συνεπειών.
  6. Σταμάτα αμέσως να χρησιμοποιείς το συμπλήρωμα αν παρατηρήσεις προβλήματα υγείας!

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι καλό είναι να δίνουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσω της τροφής και όχι μέσω συμπληρωμάτων, διότι αν τον μάθουμε να έχει «έτοιμα», χωρίς να μπει στη διαδικασία να τα βρει ο ίδιος μέσα από την τροφή, έτσι τον μαθαίνουμε να «τεμπελιάζει».

Έτσι, όταν θα σταματήσουμε πλέον τη χρήση συμπληρωμάτων, διότι δεν γίνεται να τα παίρνουμε για μια ζωή, θα τον έχουμε κάνει πλέον ανίκανο να βρει τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να χρειαστεί πάλι να πάρουμε συμπληρώματα διατροφής, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Πώς θα χρησιμοποιήσεις σωστά τα συμπληρώματα διατροφής - εικόνα 1

Γράφει η Χριστίνα Μαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer.

www.personaltrainerchristy.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next