Β-γλυκάνες: Ποια είναι η ευεργετική δράση τους για την υγεία μας

Υπάρχει λόγος που οι β-γλυκάνες έχουν γίνει οι celebrities των φυτικών ινών. Δες τι προσφέρουν στην υγεία μας.

16.04.2018

εχεις διαβασει

Σίγουρα έχεις ακούσει τις β-γλυκάνες. Να ποια είναι η ευεργετική δράση τους για την υγεία μας.

Μείωση των επιπέδων χοληστερίνης

Η διερεύνηση της επίδρασης φυσικών συστατικών στη μείωση της χοληστερίνης αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος εδώ και πολλές δεκαετίες. Προς την κατεύθυνση αυτή πληθώρα μελετών έχουν διερευνήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα που αποδίδονται στην κατανάλωση προϊόντων όπως η βρώμη στις συγκεντρώσεις χοληστερίνης στο αίμα.

Το 1963 ο De Groot και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν ότι η προσθήκη ενός προϊόντος βρώμης στη διατροφή των ανθρώπων μείωσε τη συγκέντρωση χοληστερίνης στο αίμα. Από τότε, μέσα από ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό κλινικών δεδομένων, βρέθηκε και πιστοποιήθηκε ότι ένα από τα συστατικά της βρώμης και του κριθαριού που σχετίζονται με μείωση της χοληστερίνης και την καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, είναι η β γλυκάνη.

Η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, φαίνεται ότι ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερίνης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα τρόφιμα, τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκάνης από βρώμη και κριθάρι σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή.
Ο μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι β γλυκάνες μειώνουν τη χοληστερίνη και ασκούν την καρδιοπροστατευτική τους δράση φαίνεται ότι έχει να κάνει με το ότι αυξάνουν σημαντικά το ιξώδες του εντερικού περιεχομένου και μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης και των άλλων λιπαρών ουσιών.

Παράλληλα, φαίνεται να εμπλέκονται στη δέσμευση των χολικών αλάτων, εμποδίζοντας έτσι την επαναπορρόφησή τους στο τελικό τμήμα του εντέρου. Με την αποβολή των χολικών αλάτων στα κόπρανα, η συγκέντρωσή τους στην εντεροηπατική κυκλοφορία μειώνεται, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός σύνθεσής τους στο ήπαρ από την χοληστερίνη, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόδρομος ουσία.

Έτσι, η χοληστερίνη στο αίμα μειώνεται και δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή των λιποπρωτεϊνών (π.χ. LDL χοληστερίνη). Μία άλλη υπόθεση εστιάζει στη μικροβιακή αποικοδόμηση των β-γλυκανών στο παχύ έντερο και στην παραγωγή προπιονικού οξέος, το οποίο επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερίνης στο ήπαρ, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της στο αίμα.

Φρόντισε κι εσύ τη διατροφή σου με τα Cream Crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνη που μειώνει τη χοληστερίνη.

 

Περισσότερα από News & Trends

Πάσχεις από ημικρανία; Δεν είσαι μόνη!

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από ημικρανία ή κάποια μορφή έντονου πονοκεφάλου που τους εμποδίζει να ζουν μια φυσιολογική καθημερινότητα.

Αχ βρε μάνα, βιάστηκες να φύγεις. Τι νόμισες; Μεγαλώσαμε και δε σε χρειαζόμαστε;
Αχ βρε μάνα, βιάστηκες να φύγεις. Τι νόμισες; Μεγαλώσαμε και δε σε χρειαζόμαστε;

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα και αν πέρασαν η μάνα παραμένει μάνα

Foam rolling: Πότε να κάνεις, πόση ώρα, ποια τα οφέλη και πού βρήκαμε τα καλύτερα foam rollers

Το foam roller συγκαταλέγεται στις διάσημες προσθήκες στο «οπλοστάσιο» των σύγχρονων γυμναστηρίων, αλλά και στο σπίτι . Τι είναι, τελικά, το foam rolling και γιατί αξίζει να το κάνεις;

Fun With My Mum | Γιόρτασε την Ημέρα της Μητέρας με το πιο ξεχωριστό happening!
Fun With My Mum | Γιόρτασε την Ημέρα της Μητέρας με το πιο ξεχωριστό happening!

Το Σάββατο 12 Μαΐου στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα.

Τα 6 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να είσαι για το παιδί σου
Τα 6 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να είσαι για το παιδί σου

Την ώρα που ο δίχρονος γιος σας έχει πέσει στο πάτωμα και χτυπιέται, την ώρα που η οκτάχρονη κόρη σας έχει πεισμώσει και δε συνεργάζεται, την ώρα που η δωδεκάχρονη κόρη σας τσακώνεται μαζί σας για ασήμαντο λόγο, την ώρα που σου έρχεται να ξεστομίσεις μια βαριά κουβέντα (κάτι που πιθανότατα θα το μετανιώσεις την […]

#shapegreece