Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός: Πόσες θερμίδες καίω όταν δεν κάνω τίποτα

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός είναι το ποσό της ενέργειας που δαπανάται από τον οργανισμό για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Πόσες θερμίδες καίω όταν δεν κάνω τίποτα

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜR) αντιστοιχεί στο ποσό της ενέργειας (θερμίδες) που δαπανάται από τον οργανισμό για τη λειτουργία των ζωτικών του οργάνων. Δηλαδή πρόκειται για τις θερμίδες που καίμε ακόμα κι όταν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, περίπου το 70% της συνολικής ενέργειας (θερμίδες) που καίγεται κάθε μέρα οφείλεται στη συντήρηση του σώματος. Η σωματική δραστηριότητα αντιστοιχεί περίπου στο 20% των δαπανών και περίπου το 10% χρησιμοποιείται για την πέψη των τροφίμων, γνωστή και ως θερμογένεση.

Το BMR μετριέται υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, ενώ είμαστε ξύπνιοι. Μια ακριβής μέτρηση BMR απαιτεί ότι το νευρικό σύστημα ενός ατόμου είναι ανενεργό, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο πρέπει να έχει ξεκουραστεί εντελώς. Ο βασικός μεταβολισμός είναι συνήθως το μεγαλύτερο συστατικό των συνολικών θερμιδικών αναγκών ενός ατόμου. Η ημερήσια θερμιδική ανάγκη είναι η τιμή BMR πολλαπλασιαζόμενη με έναν παράγοντα με τιμή μεταξύ 1,2 και 1,9, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας.

SHAPE TOOL ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Μεταβλητές

Μυϊκή μάζα - Η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία δεν έχουν καμία επίδραση στο Βασικό μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο, η αναερόβια άσκηση, όπως η άρση βαρών, οδηγεί έμμεσα σε υψηλότερο BMR επειδή δημιουργεί μυϊκή μάζα, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας ανάπαυσης. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα στη φυσική σύνθεση ενός ατόμου, τόσο υψηλότερο είναι το BMR που απαιτείται για να διατηρήσει το σώμα του σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Ηλικία - Όσο πιο μεγάλο σε ηλικία είναι ένα άτομο, τόσο χαμηλότερο είναι το BMR του ή τόσο χαμηλότερη είναι η ελάχιστη θερμιδική πρόσληψη που απαιτείται για τη διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων του σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Γενετική - Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά που προέρχονται από τους προγόνους επηρεάζουν το BMR.

Καιρός - Τα κρύα περιβάλλοντα αυξάνουν το BMR λόγω της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία μιας ομοιοστατικής θερμοκρασίας σώματος. Ομοίως, η υπερβολική εξωτερική θερμότητα μπορεί να αυξήσει το BMR καθώς το σώμα καταναλώνει ενέργεια για να δροσίσει τα εσωτερικά όργανα. Το BMR αυξάνεται περίπου 7% για κάθε αύξηση 17 βαθμών Κελσίου στην εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Διατροφή - Τα μικρά, διασκορπισμένα γεύματα αυξάνουν το BMR. Από την άλλη πλευρά, η πείνα μπορεί να μειώσει το μεταβολικό ρυθμό έως και 30%. Παρόμοιο με ένα τηλέφωνο που πηγαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας κατά το τελευταίο 5% της μπαταρίας του, ένα ανθρώπινο σώμα θα κάνει θυσίες όπως επίπεδα ενέργειας, διαθέσεις, συντήρηση σωματικής διάπλασης και λειτουργίες εγκεφάλου, προκειμένου να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τις λίγες θερμίδες και ενέργεια που έχει στη διάθεσή του.

Εγκυμοσύνη - Η διασφάλιση της διαβίωσης ενός ξεχωριστού εμβρύου αυξάνει εσωτερικά το BMR. Γι 'αυτό οι έγκυες γυναίκες τείνουν να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο. Επίσης, η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το BMR ανάλογα με τις ορμονικές αλλαγές.

Συμπληρώματα - Ορισμένα συμπληρώματα ή φάρμακα αυξάνουν το BMR, κυρίως για την απώλεια βάρους.

Είναι πάντα ακριβή τα αποτελέσματα;

Μια μετα-ανάλυση του 2005 για το BMR  έδειξε ότι κατά τον έλεγχο όλων των παραγόντων του μεταβολικού ρυθμού, εξακολουθεί να υπάρχει μια 26% άγνωστη διακύμανση μεταξύ των ατόμων. Ουσιαστικά, ένα μέσο άτομο που ακολουθεί μια μέση δίαιτα πιθανότατα θα ανέμενε τιμές BMR, αλλά υπάρχουν παράγοντες που εξακολουθούν να μην είναι κατανοητοί και που καθορίζουν με ακρίβεια το BMR. Επομένως, όλοι οι υπολογισμοί, ακόμη και χρησιμοποιώντας τις πιο ακριβείς μεθόδους μέσω ειδικών, δεν θα είναι απόλυτα ακριβείς στις μετρήσεις τους, αλλά είναι όσο τον δυνατόν πιο κοντά γίνεται. Δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητές όλες οι ανθρώπινες σωματικές λειτουργίες, έτσι ώστε ο υπολογισμός των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών δαπανών, που προέρχονται από τις εκτιμήσεις BMR, να είναι ακριβείς.

Πώς θα υπολογίσω το βασικό μεταβολικό ρυθμό μου; 

Συμπλήρωσε στο SHAPE TOOL ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ το φύλο, την ηλικία σου, το βάρος και το ύψος σου για να δεις το minimum των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σου απλά για να συντηρηθεί.

SHAPE TOOL ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i