Θεραπείες γονιμότητας: Η μέθοδος Μini IVF

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς εξηγεί τι είναι η μέθοδος Mini IVF και ποιος ο ρόλος της στις θεραπείες γονιμότητας.

12.07.2018

εχεις διαβασει

θετικό τεστ εγκυμοσύνη

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς εξηγεί τι είναι η μέθοδος Mini IVF και ποιος ο ρόλος της στις θεραπείες γονιμότητας.

Ευχαριστούμε τον Στέφανο Χανδακά, ΜD, MBA, PhD, μαιευτήρα-ενδοσκοπικό χειρουργό-γυναικολόγο, εξειδικευμένο στη ρομποτική γυναικολογική χειρουργική, τ. επιμελητή του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο και επιστημονικό συνεργάτη των  Nοσοκομείων «Μητέρα» και «Υγεία» (www.drchandakas.gr).

Τι είναι η μέθοδος Μini IVF;

Πρόκειται για τη νεότερη θεραπεία γονιμότητας με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, για γυναίκες με χαμηλή παραγωγή ωαρίων ή γυναίκες που δεν επιθυμούν πλήρη φαρμακευτική αγωγή.

Γιατί να επιλέξεις Mini IVF

O τροποποιημένος φυσικός κύκλος ή Mini IVF χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου με τη χρήση ελάχιστων φαρμάκων για την παραγωγή πολλών ωαρίων έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου ή να βάψω τα νύχια μου; Τι απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη;

Το δέρμα στην εγκυμοσύνη: Ποια προϊόντα να ΜΗΝ χρησιμοποιείς και πώς θα αποφύγεις ραγάδες, πανάδες, ακμή

Πώς λειτουργεί

Ανάλογα με τη διάρκεια και τη συχνότητα του εμμηνορρυσιακού κύκλου της κάθε  γυναίκας, χορηγείται –από τη δεύτερη μέρα της περιόδου– ένα χάπι, η κλομιφαίνη,
το οποίο θεωρείται το φάρμακο εκλογής για τη διέγερση ωορρηξίας.

Ανάλογα με τις ορμονικές απαιτήσεις, μπορεί να δοθούν συμπληρωματικά φάρμακα διέγερσης σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, σε αντίθεση με τις καθημερινές ενέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνει η κλασική εξωσωματική για 12-15 ημέρες.

Παράλληλα, προτείνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση 3-5 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος. Έτσι, παρακολουθούνται ο αριθμός και το μέγεθος των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων.

▶ Όταν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλάκιων μεγαλύτερων των 18 χλστ., ικανοποιητικό πάχος ενδομητρίου και ιδανική τιμή οιστραδιόλης στο αίμα, επιτυγχάνουμε την τελική ωρίμανση των ωαρίων με τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης και 36 ώρες μετά γίνεται η ωοληψία και η γονιμοποίηση στο εργαστήριο από εμβρυολόγους.

Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και τις επόμενες ημέρες παρακολουθείται η εξέλιξή τους και καταψύχονται με σκοπό τη συλλογή εμβρύων καλής ποιότητας.

Όταν συγκεντρωθεί ο επιθυμητός αριθμός εμβρύων, αυτά αποψύχονται, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά και μετά από 7-12 ημέρες γίνεται η εξέταση β-χοριακής για να επιβεβαιωθεί αν είναι επιτυχής η εμφύτευση.

«Γιατί μου ταιριάζει;»

  • Προκαλεί λιγότερη δυσφορία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων διέγερσης, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο σημείο της ένεσης.
  • Έχει ως αποτέλεσμα παραγωγή ωαρίων υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση.
  •  Είναι πιο ήπια επιλογή θεραπείας σε όσους θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων γονιμότητας.
  • Έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
  • Είναι κατάλληλο για γυναίκες με υψηλή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή AMH (<0.4 ng/ml).
  • Έχει αυξημένα ποσοστά επιτυχίας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

εμβόλιο εγκυμοσύνη
Εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Ποια είναι τα δύο απαραίτητα εμβόλια και γιατί;

Επιτρέπεται να κάνεις εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Και ποια τα απαραίτητα για την προστασία τη δική σου και του αγέννητου μωρού σου;

έγκυος εγκυμοσύνη
Επηρεάζει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή την ασφάλεια του εμβρύου;

Πόσο ασφαλής είναι για το έμβρυο η κύηση μετά από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Απαντά ο γυναικολόγος Νίκος Χριστοφορίδης.

Είμαστε κι εμείς, που χωρίζουμε για τα παιδιά
Είμαστε κι εμείς, που χωρίζουμε για τα παιδιά

Ναι! Είμαστε κι εμείς που χωρίζουμε για τα παιδιά μας.

μαμά παιδιά σχολείο
Πώς με άλλαξε η μητρότητα – μια δημόσια εξομολόγηση από την Ελένη Δασκαλάκη

Πώς με άλλαξε η μητρότητα; Αν είσαι μαμά πιστεύω θα ταυτιστείς μαζί μου ή μπορεί να με πεις και χαζομαμά. Κι αυτό επιτρέπεται!

12 τρόποι για να προλάβεις τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά σχολικής ηλικίας
12 τρόποι για να προλάβεις τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά σχολικής ηλικίας

Ακόμα και αυτού του είδους τα προβλήματα συχνά κρύβουν από κάτω ένα θυμωμένο ή στεναχωρημένο παιδί

#shapegreece