Anything is possible: Αυτό θα γίνει το μότο μας για τον Οκτώβριο

Όλη η πόλη σε ρυθμούς IRONMAN® 70.3 Vouliagmeni Greece 2023.

ironman

Για τέταρτη φορά η χώρα μας φιλοξενεί το παγκόσμιο τρίαθλο IRONMAN® 70.3® σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της, σε ένα από τα πιο μπλε και… διάσημα σημεία της Αθήνας – τη Βουλιαγμένη. Μια διοργάνωση που κάθε χρόνο μαγεύει αθλητές, εθελοντές και θεατές και έχει πλέον κερδίσει επάξια μια κεντρική θέση στο καλεντάρι των διοργανώσεων του IRONMAN® ανά τον κόσμο. Μια διοργάνωση που έρχεται να μας θυμίσει ότι… Anything is possible!

Το ραντεβού για το φετινό IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece που περιλαμβάνει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο έχει δοθεί για τις 20-22 Οκτωβρίου, με την ΕΥ ΖΗΝ Greece και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να έχουν το γενικό πρόσταγμα. Κάθε αγώνας τριάθλου έχει, βέβαια, απαιτήσεις. Χρειάζεται πρόγραμμα, αφοσίωση, ισχυρή θέληση, καθαρό μυαλό και κυρίως προσήλωση στον στόχο για να συμμετάσχει κανείς σε έναν τέτοιο απαιτητικό αγώνα. Εάν, λοιπόν, σχεδιάζετε να βάλετε το τρίαθλο στη ζωή σας, το SHAPE μίλησε με τρεις ειδικούς και μοιράζεται μαζί σας χρήσιμες συμβουλές για καθένα από τα τρία σκέλη του αγώνα.

ironman

Για το κολυμβητικό σκέλος, μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Μητρόπαπα, Swim Director της ΕΥ ΖΗΝ Greece, ο οποίος μας λέει κάτι που ίσως πολλοί από εμάς έχουμε νιώσει όταν κάνουμε το καλοκαίρι τις απλωτές μας στη θάλασσα. "Το κολύμπι ανοιχτής θαλάσσης είναι, εκτός από σωματική δραστηριότητα, καλό και για την ψυχική μας ισορροπία. Πρόκειται για ένα είδος ολοκληρωμένης άσκησης, η οποία βοηθά μεταξύ άλλων στη βελτίωση της στάσης του σώματος και της κυκλοφορίας του αίματος, ενισχύει τη μεταβολική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα μας βοηθά να χαλαρώσουμε". Για όσους προπονείστε για το IRONMAN® -είτε για φέτος ή για του χρόνου- ο κ. Μητρόπαπας συμβουλεύει να ακούσετε προσεκτικά το Race Brief, να δώσετε προσοχή στην τεχνική σας, δηλαδή στην προσεγμένη κίνηση των χεριών και στο ελαφρύ χτύπημα των ποδιών, τη διατήρηση της ευθείας πορείας με τακτό κοίταγμα της επόμενης κάθε φορά σημαδούρας, πάντοτε με σωστές αναπνοές. Αν και το κολυμβητικό σκέλος είναι το πιο σύντομο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το υποτιμήσετε. "Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε φόρμα και να βγείτε δυνατοί από το νερό ώστε να συνεχίσετε με αξιώσεις στα άλλα δύο σκέλη", σχολιάζει. Βεβαίως η προπόνηση δεν πρέπει να σταματά τους χειμερινούς μήνες και αν θέλετε να βελτιώσετε την επίδοσή σας, θα πρέπει σταδιακά να αυξάνετε τον αριθμό των προπονήσεων. "Η κολύμβηση είναι προσιτή σε όσους μένουν κοντά σε θάλασσα, στην Αθήνα ή σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας αλλά και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Είμαστε τυχεροί που στην Ελλάδα έχουμε τόσα πανέμορφα μέρη για να κολυμπήσει κανείς, να συνδυάσει την άσκηση με την εξερεύνηση και να ανακαλύψει μαγικά σκηνικά με καταγάλανα ή καταπράσινα νερά. Κάθε προπόνηση είναι σαν μια μικρή εκδρομή!" Τέλος, σημειώνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και το κομμάτι της διατροφής και να αφήνουμε πάντα να περάσει επαρκής χρόνος μεταξύ του γεύματος και της στιγμής που θα πέσουμε στο νερό.

κολυμβηση

Για το ποδηλατικό σκέλος, ο Bike Director της ΕΥ ΖΗΝ Greece, Βλαδίμηρος Πέτσας, σημειώνει ότι "το transition από μία μορφή άσκησης σε άλλη, όπως από την κολύμβηση στην ποδηλασία, μας εκπαιδεύει ως προς την προσαρμοστικότητά μας, δηλαδή την ικανότητά μας να μεταβαίνουμε αμέσως από ένα στιλ άθλησης σε ένα άλλο και να συμμορφωνόμαστε, σωματικά και νοητικά στις επιταγές του αγώνα". Ειδικά στις πρώτες προπονήσεις, όπως επίσης στις μεγάλες ποδηλατικές αποστάσεις, είναι πολύ σημαντικό να κάνει κάποιος συχνά διαλείμματα και να ενυδατώνεται σωστά με ηλεκτρολύτες, ώστε να αποφεύγονται μικρότεροι ή μεγαλύτεροι μυικοί τραυματισμοί. Για όσους κάνουν τις πρώτες τους… ορθοπεταλιές και δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στην ποδηλασία ο κ. Πέτσας σχολιάζει ότι μία καλή μέθοδος είναι να ξεκινήσει κάποιος να "ακτινογραφεί" τη διαδρομή πρώτα με το αυτοκίνητο και "σταδιακά να διανύει ένα μέρος της διαδρομής ποδηλατώντας μέχρι να καταφέρει να την ολοκληρώσει όλη. Προσπαθήστε κάθε φορά να αυξάνετε τις προπονήσεις κατά 5 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσετε τον επιθυμητό στόχο". Ο παράγοντας της ασφάλειας είναι σημαντικός και πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, με δεδομένο άλλωστε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν πάντα οι απαιτούμενες ποδηλατικές υποδομές. Μία καλή προσέγγιση είναι να επιλέγονται για την προπόνηση διαδρομές με μικρό κυκλοφοριακό φόρτο και δρόμοι όπου υπάρχει ορατότητα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και για τους ποδηλάτες ισχύουν οι κανόνες του ΚΟΚ. "Εκτός από τη δική μας προετοιμασία είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε πάντα ένα λειτουργικό και τεχνικά άψογο ποδήλατο σε κάθε διαδρομή μας, ακόμα και σε μια απλή βόλτα. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε πριν ξεκινήσουμε τα λάστιχα, την κατάσταση των φρένων, τα φώτα και τα ανακλαστικά και, βέβαια την αλυσίδα", προσθέτει.

ποδηλατο

Για το δρομικό σκέλος, μιλήσαμε με τον Νίκο Κωστόπουλο, Run Director της ΕΥ ΖΗΝ Greece, ο οποίος σημειώνει ότι "οι φετινοί δρομείς θα περάσουν από μια διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς, κατά μήκος της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από τη Βάρκιζα μέχρι την Ανάβυσσο. Όσο ο καιρός είναι καλός, η διαδρομή αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε τις ομορφιές των νοτίων προαστίων της πόλης". "Για όσους τώρα ξεκινούν το τρέξιμο, το τζόκινγκ, η συμβουλή μου είναι να αρχίσετε σταδιακά και να βρείτε ένα καλό κίνητρο που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε για το επόμενο χιλιόμετρο. Είναι, επίσης, καλό να "σπάσετε" τις μεγάλες αποστάσεις σε μικρότερες, πιο διαχειρίσιμες και να εναλλάσσετε το τρέξιμο με το περπάτημα". Αν και η ταχύτητα συνιστά το μεγαλύτερο ατού των δρομέων, ο κ. Κωστόπουλος συνιστά να μην "κολλάμε" στο ρολόι. "Το σώμα σας θα σας καθοδηγήσει – ειδικά στην αρχή, μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, take it easy και πάντοτε να ακούτε το σώμα σας. Αν νιώσετε υπερβολική κόπωση, αδιαθεσία ή αδυναμία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην το αγνοήσετε. Μειώστε τον ρυθμό σας, σταματήστε, ξεκουραστείτε και, αν νιώθετε καλύτερα, συνεχίστε", σημειώνει.

τρεξιμο

Η συμβουλή του να ακούμε το σώμα μας ισχύει τόσο στο τρέξιμο όσο και στα άλλα δύο σκέλη του IRONMAN®, αλλά και σε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες των προπονητών, να μην υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας και να μην υποβάλουμε το σώμα μας σε υπερβολική καταπόνηση.

τρεξιμο

Μπορεί να λέτε ότι "έχω το βλέμμα μου στον στόχο" όμως είναι εξίσου σημαντικό να απολαύσετε τη διαδρομή και την ομορφιά της συμμετοχής. Αν, τέλος, δεν νιώθετε έτοιμοι για το τρίαθλο μπορείτε να κάνετε σκυταλοδρομία με 3 φίλους σας - ο ένας να αναλάβει το κολύμπι, ο δεύτερος το ποδήλατο και το τρίτος το τρέξιμο, να συμμετάσχετε δηλαδή ως relay team! Και όλοι μαζί θα ζήσετε την απόλυτη εμπειρία και τον αξέχαστο παλμό του IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece επιβεβαιώνοντας ότι It seems impossible until it's done!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i