Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν

Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν, μη λύνετε όλα τα προβλήματά τους, τοποθετήστε τις δικές σας βασικές ανάγκες πρώτα.

kid istock

Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές που διάβασα ποτέ. Όταν τις τήρησα, όλα πήγαν καλύτερα, τόσο για μένα, όσο και για τα παιδιά μου.

Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν

Ως μητέρα δύο κοριτσιών ηλικίας κάτω των τεσσάρων, μερικές φορές αισθάνομαι σαν διοργανωτής κρουαζιέρας. Για να τις κρατήσω απασχολημένες μια βροχερή μέρα στο σπίτι, χρειάζομαι τουλάχιστον δεκάδες ιδέες παιχνιδιών, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να νιώθω εξαντλημένη. Ωστόσο, έχω καταλήξει πως ο προγραμματισμός πολλών μαθημάτων και δραστηριοτήτων δεν έχει πάντα θετικό αποτέλεσμα. Όσο περισσότερες δομημένες δραστηριότητες, όπως μαθήματα ποδοσφαίρου ή μαθήματα χορού, παρακολουθεί ένα εξάχρονο παιδί, τόσο λιγότερες "αυτό-κατευθυνόμενες εκτελεστικές λειτουργίες" επέδειξαν.

Η νοητική αυτή διαδικασία του να μπορούν να λειτουργούν από μόνα τους, ουσιαστικά βοηθά τα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, καθώς και να θέτουν και να επιτυγχάνουν στόχους από μόνα τους. Αυτό έχει παράλληλα συνδεθεί με καλύτερη υγεία, καλύτερους βαθμούς και μια πιο σταθερή εργασιακή ζωή αργότερα.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση εκτός από τον απόλυτο σχεδιασμό του χρόνου τους; Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν και να αποφασίσουν από μόνα  τους τι πρέπει να κάνουν. Η πλήξη, μέσα στην υπερδιέγερση μπορεί να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να ασκήσουν την δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, την επιμονή αλλά και την αίσθηση ότι μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους.

Μη λύνετε όλα τα προβλήματά τους

Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εξομαλύνουν την πορεία που διαγράφεται μπροστά στα παιδιά τους, απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, κάτι τέτοιο υπονομεύει την αίσθηση επάρκειας και αυτονομίας, πράγμα που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ακόμα και στην ενήλικη πορεία.

 Το να μην υπάρχει αρκετή γονεϊκή εμπλοκή δεν είναι καλό. Αλλά και το να υπάρχει πολύ, ούτε αυτό είναι καλό. Όταν οι γονείς δεν προσαρμόζουν τη συμμετοχή τους μέχρι ένα επίπεδο που είναι αναπτυξιακά κατάλληλο καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν, τα παιδιά καταλήγουν να μη διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν ως ενήλικες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i