Νιώθεις ότι δεν σε σέβονται; Πολύ συχνά θυμώνουμε επειδή οι άλλοι δεν μας φέρονται με τον σεβασμό που γνωρίζουμε ότι αξίζουμε. Προσπαθούμε να τον διεκδικήσουμε με φωνές, επιθετικότητα ή τα γνωστά "μούτρα". Αυτό, αντί να μας κάνει να κερδίσουμε κοινωνική αποδοχή μας φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Ας δούμε πώς μπορείς να αποκτήσεις την εκτίμηση των άλλων και να κερδίζεις τον σεβασμό που σου αξίζει.
Τι σημαίνει σεβασμός;
Το να σε σέβονται σημαίνει ότι αναγνωρίζουν και εκτιμούν τις θετικές σου ιδιότητες, δεξιότητες ή ταλέντα. Όταν συμπεριφερόμαστε σε κάποιον με σεβασμό, αναγνωρίζουμε και τα δικαιώματά του ως ανθρώπινο ον. Για παράδειγμα, αν σέβεσαι κάποιον, αποδέχεσαι το δικαίωμά του να έχει προτιμήσεις, να του φέρονται με καλοσύνη ή να αλλάξει γνώμη για κάτι. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να μας σέβονται οι άλλοι. Αισθάνεσαι ωραία όταν κάποιος εκτιμά την προσωπικότητα, τις σκέψεις, τα επιτεύγματα και τα συναισθήματά σου. Επιπλέον, εάν μπορείς να κερδίσεις τον σεβασμό κάποιου, πιθανότατα θα είναι πιο πιθανό να ζητήσει τη γνώμη σου, να λάβει τις συμβουλές σου και να απολαύσει να περνά χρόνο μαζί σου.
Κέρδισε το σεβασμό στη δουλειά σου!
Πώς να κάνεις τους άλλους να σε σέβονται
1. Μη βιάζεσαι να μιλήσεις
Μιλάμε γρήγορα όταν έχουμε άγχος, είμαστε νευρικοί ή ενθουσιασμένοι. Αυτό οδηγεί σε δύο προβλήματα:
1) Ακουγόμαστε ανήσυχοι και ανασφαλείς και
2) Καθιστά πιο δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν και να επεξεργαστούν αυτό που λέμε.
Γι’ αυτό μη βιάζεσαι. Πάρε μία αναπνοή πριν ξεκινήσεις την πρότασή σου και κάνε παύση μεταξύ των σημαντικών σκέψεων, ώστε οι άλλοι να έχουν τον χρόνο να τις επεξεργαστούν. Το να αργείς να μιλήσεις αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να λες κάτι συνέχεια, χωρίς νόημα και επίσης αποφεύγεις τις παρεξηγήσεις.
2 Όταν διαφωνείς με κάποιον δοκίμασε να γράψεις 5 λόγους για τους οποίους μπορεί να έχει δίκιο
Ναι, ο συνομιλητής σου μπορεί να έχει δίκιο και να μην το παραδέχεσαι. Πάρε τον χρόνο σου, γράψε 5 λόγους για τους οποίους μπορεί να έχει δίκιο και σύγκρινέ τους με τους δικούς σου. Το να είσαι ανοιχτόμυαλος σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι έχεις ακόμα πολλά να μάθεις και συνεχίζεις να μαθαίνεις από τους άλλους, ακόμα κι αν διαφωνείς μαζί τους.
3 Όταν μιλάς με άλλους χρησιμοποίησε το όνομά τους, όχι υποκοριστικά
Η χρήση του ονόματος ενός ατόμου στη συζήτηση δημιουργεί μια κουλτούρα σεβασμού, αναγνώρισης και εκτίμησης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγάλη αξία στο όνομά τους, και πρέπει να δίνουν! Είναι μέρος της ταυτότητάς τους, αυτού που είναι. Ο συγγραφέας Dale Carnegie έλεγε ότι: "Το όνομα ενός ατόμου είναι για αυτόν ο πιο γλυκός και σημαντικός ήχος σε οποιαδήποτε γλώσσα".
4 Μη μιλάς συνεχόμενα για παραπάνω από 90 δευτερόλεπτα
Μερικές φορές χρειάζεται να σταματήσεις να μιλάς και να αρχίζεις να ακούς. Τα άτομα που μιλούν ατελείωτα χωρίς παύση συνήθως δεν είναι σεβαστά (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Άκουσε καλά τους άλλους. Σταμάτα να μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου. Άκουσε ειλικρινά και πραγματικά τους ανθρώπους και προσπάθησε να τους καταλάβεις. Χρησιμοποίησε τη σιωπή προς όφελός σου. Δεν πρέπει κάθε παύση να γεμίζει με θόρυβο. Το να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς κάτι προτού μιλήσεις, σχεδόν πάντα προκαλεί σεβασμό.
5 Μη χρησιμοποιείς την γκρίνια ως μέσο διαπραγμάτευσης
Όλοι γνωρίζουμε τη γκρίνια. Σε κανέναν δεν αρέσει ο γκρινιάρης, ενοχλούμαστε όταν βλέπουμε παιδιά να γκρινιάζουν στο δρόμο, αλλά από την εμπειρία μου, οι ενήλικες είναι πολύ χειρότεροι από τα παιδιά. Το να γκρινιάζεις ή να κρατάς τον θυμό σου δεν βλάπτει κανέναν εκτός από τον εαυτό σου. Επέτρεψε στον εαυτό σου να θυμώσει στιγμιαία και μετά προχώρησε, είτε αφήνοντάς το πίσω είτε προσπαθώντας να επιχειρηματολόγησεις. Δεν βοηθάει να μένει κανείς σε μια κατάσταση.
Επίσης, πιστεύουμε ότι αν οι άλλοι καταλάβουν πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η ζωή μας, θα μας σεβαστούν και θα μας θαυμάσουν. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Λέγοντας στους ανθρώπους πόσο δύσκολη είναι η ζωή μας προκαλεί οίκτο και συμπάθεια στην καλύτερη περίπτωση και πλήξη και περιφρόνηση στη χειρότερη. Με τη γκρίνια είναι σα να ζητάς συμπόνοια και οίκτο "Σας παρακαλώ, λυπηθείτε με γιατί είμαι θύμα που δεν έχω δύναμη να επηρεάσω τις περιστάσεις".
Για να αποτρέψεις τη γκρίνια, κάνε αυτή την απλή ερώτηση στον εαυτό σου: Τι θα έκανες για αυτό; Ή ποια είναι τα σχέδιά σου για να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση; Γενικά, κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να γκρινιάζουν σχεδόν όπως απολαμβάνουν να μην κάνουν τίποτα γι' αυτό. Θυμήσου, η γκρίνια θα σε κάνει να νιώθεις αξιοθρήνητος ενώ εξαντλεί τη λάμψη σου. Προσπάθησε να μείνεις μακριά από αυτή.
6 Μη φέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται, αλλά όπως εκείνοι θέλουν να τους φέρονται
Αν θέλεις οι άνθρωποι να σου φέρονται με σεβασμό, τότε θα πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι κι εσύ με σεβασμό. Η ενσυναίσθηση δηλώνει ότι όταν σέβεσαι τους άλλους, σέβεσαι και τον εαυτό σου. Και αυτό οδηγεί σε περισσότερο σεβασμό στο πρόσωπό σου. Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς όταν μιλάς σε κάποιον περιλαμβάνουν:
Το επίπεδο πληροφόρησης: Έχουν προτίμηση στη μεγάλη εικόνα ή η στη λεπτομέρεια;
- Τον τρόπο εργασίας: Είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στην εργασία τους και προσεγγίζουν τα πράγματα λογικά ή προτιμούν να εργάζονται σε ομάδα και να συνδέονται με τους ανθρώπους;
- Τα επίπεδα ενέργειας: Είναι γρήγοροι και γεμάτοι ενθουσιασμό ή είναι χαλαροί και ήρεμοι;
- Η γλώσσα του σώματός τους; Χρησιμοποιούν πολλές χειρονομίες και κινούνται πολύ ή έχουν ελάχιστη κίνηση;
Όταν δίνεις προσοχή σε αυτά τα πράγματα, η επίγνωσή σου αυξάνεται, τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τους άλλους. Και όταν η επίγνωσή σου αυξάνεται, μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις πώς παίζονται οι αλληλεπιδράσεις σε ασυνείδητο επίπεδο. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τον τρόπο που το κάνει το άλλο άτομο, ακόμα κι αν νιώθεις λίγο άβολα, θα διαπιστώσεις ότι η προσαρμογή είναι πολύ πιο εύκολη από ότι νόμιζες.
7 Να σέβεσαι τα όριά σου και τα όρια των άλλων
Αν σέβεσαι τους άλλους, θα είναι πιο διατεθειμένοι να σε σεβαστούν κι εκείνοι. Αν σέβεσαι τα όρια των άλλων, θα σεβαστούν και τα δικά σου. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα να επικοινωνείς με σαφήνεια. Η σαφής επικοινωνία μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις με τι αισθάνεται άνετα το άτομο και πού βρίσκονται τα όριά του.
Αποδέξου το "όχι" ως απάντηση. Όταν κάποιος λέει "όχι", θέτει ένα ξεκάθαρο όριο. Είναι σημαντικό να το σέβεσαι αυτό.
Επίσης, μην το παίρνεις προσωπικά. Μην υποθέσεις ότι ένα όριο που τίθεται σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος. Τα όρια συχνά αφορούν την αυτό-φροντίδα και πόσα μπορεί να ανεχθεί κάποιος εκείνην τη στιγμή. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά.
Να θυμάσαι ότι οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Κάθε άτομο πρέπει να θέτει όρια με βάση τις δικές του προτιμήσεις, την ανοχή και τις ικανότητές του. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τα όρια των άλλων ακόμα κι αν σου φαίνονται ανόητα ή είναι διαφορετικά από αυτά που θεωρείς αποδεκτά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr