Ανακαλύπτοντας ότι ο σύντροφός σου είναι γκέι | Πώς να το διαχειριστείς

Ο σύντροφός σου σου ανακοίνωσε πως είναι γκέι. Και τώρα; Η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλος, μας εξηγεί.

gay istock

Οι άνθρωποι αλλάζουν. Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν τον εαυτό τους. Και η ζωή φέρνει μπροστά σου πολλά που δεν είχες δει να έρχονται. Το να ανακαλύψεις ότι ο σύντροφός σου είναι gay ή queer είναι μια από αυτές τις περίπλοκες καταστάσεις που δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς.

Μπορεί να είχες υποψίες ότι ο σύντροφός σου ανήκε στην "αναφορά του Kinsey" (Η "αναφορά του Kinsey" σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά περιγράφει το σεξουαλικό προσανατολισμό του ανθρώπου σε δεδομένες χρονικές στιγμές της ζωής του χρησιμοποιώντας μια κλίμακα με διαβαθμίσεις από το 0, αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος μέχρι το 6, αποκλειστικά ομοφυλόφιλος).

Μόνο όταν ο σύντροφός σου κάνει coming out και σου αναφέρει ότι είναι ομοφυλόφιλος, καθώς έχει συνειδητοποιήσει ότι έλκεται περισσότερο από το ίδιο φύλο, μπορεί να αντιμετωπίσεις αυτήν τη σημαντική πρόκληση.

Αναπόφευκτα θα έχεις απορίες σχετικά με το κοινό σας μέλλον, το μέλλον του γάμου σας και την τροπή που θα πάρει η σχέση σας από εδώ και μπρος. Αυτή είναι μια λεπτή και περίπλοκη κατάσταση, αλλά θα την ξεπεράσεις. Το κλειδί είναι να εστιάσεις στην κατανόηση και την αποδοχή του συντρόφου σου για αυτό που είναι τώρα και να βρείτε τον καλύτερο δρόμο για την αποκατάσταση της ευτυχίας σας.

Διάβασε και αυτό: Πώς πρέπει να αντιδράσεις αν το παιδί σου δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλο;

Ανακαλύπτοντας ότι ο σύντροφός σου είναι ομοφυλόφιλος

Aν ο σύντροφός σου σου έχει αποκαλύψει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Τα λεγόμενα "σημάδια", όπως το πώς μιλάει, περπατάει, ντύνεται ή φαίνεται, δεν είναι ενδείξεις σεξουαλικού προσανατολισμού. Ούτε οι σεξουαλικές προτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού και πρωκτικού σεξ.

Αντί να κάνεις υποθέσεις, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζεις σίγουρα, είναι να έχεις έναν ανοιχτό διάλογο με τον σύζυγό σου. Εάν δεν είναι έτοιμος να μιλήσει για αυτό, αποδέξου το. Θα γίνει όποτε είναι η κατάλληλη στιγμή. Αυτή η εμπειρία είναι εξίσου δύσκολη και για εκείνον —αν όχι περισσότερο— όσο και για εσένα.

Ενώ τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του συζύγου σας, μπορούν επίσης να αποδοθούν σε άλλα προβλήματα στη ζωή του ή στη σχέση σας:

  • Ο σύντροφός σου έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ ή δυσκολεύεται να κάνει σεξ.
  • Έχει αίσθηση σύγχυσης για τον εαυτό του.
  • Παρατηρείς αναδυόμενα παράθυρα gay πορνογραφίας ή ιστοτόπων γνωριμιών για gay στις συσκευές του.
  • Έχει νέα ομάδα φίλων στα social media του, πολλοί από τους οποίους είναι ανοιχτά gay ή queer.
  • Μιλά περισσότερο για ομοφυλόφιλους, είτε με θετικό είτε με υποτιμητικό τρόπο.

Λειτουργούν οι σχέσεις μικτού προσανατολισμού;

Τα ζευγάρια μικτού προσανατολισμού είναι εκείνα στα οποία οι σύντροφοι δεν έχουν τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό. Παραδείγματα ζευγαριών μικτού προσανατολισμού περιλαμβάνουν συναναστροφές στις οποίες ο ένας σύντροφος είναι στρέιτ και ο άλλος όχι, αλλά θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν σχέσεις στις οποίες ο ένας σύντροφος προσδιορίζεται π.χ. ως λεσβία και ο άλλος ως bisexual, για παράδειγμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, υπάρχουν έως και δύο εκατομμύρια ζευγάρια στα οποία το ένα μέλος αναγνωρίζεται ως στρέιτ και το άλλο όχι. Ένα άλλο τρίτο μένουν μαζί για ένα έως δύο χρόνια και μετά χωρίζουν, το υπόλοιπο τρίτο προσπαθούν να κάνουν τους γάμους τους να λειτουργήσουν. Από αυτούς, οι μισοί χωρίζουν, ενώ οι άλλοι μισοί μένουν μαζί για τρία ή περισσότερα χρόνια.

Βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να μάθεις ότι ο σύντροφός σου είναι γκέι όταν πίστευες ότι είναι στρέιτ μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μεταξύ των πραγμάτων που μπορεί να νιώσεις, είναι:

  • Σεξουαλική απόρριψη
  • Καταστροφή της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης
  • Ενοχές: "τι έκανα για να το προκαλέσω;" ή "δεν είμαι αρκετά αρσενικός/θηλυκός;"
  • Χαμηλή αυτο-εικόνα και υψηλό επίπεδο αυτοαμφιβολίας
  • Ανησυχία για τα παιδιά: Πώς θα χειριστούν την είδηση; Πώς θα τα επηρεάσει;
  • Αίσθηση ότι η ζωή σου γκρεμίστηκε και ζούσες ένα ψέμα
  • Σύγχυση σχετικά με τη σχέση ή τον γάμο σας
  • Φόβος μήπως διαλυθεί η οικογένειά σου
  • Πληγωμένη επειδή σου είπαν ψέματα
  • Πίκρα, φόβο, σοκ, απόγνωση και θυμός
  • Ντροπή, μυστικότητα και φόβο έλλειψης αποδοχής
  • Ανησυχία για το αν ο σύντροφός ή ο σύζυγός σου ήταν άπιστος
  • Φόβο μήπως έχεις εκτεθεί σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή έχεις προσβληθεί από ΣΜΝ εάν ο σύντροφός σου ήταν άπιστος (Αν αυτό σε ανησυχεί μίλησε με τον σύντροφό σου και κάνε εξετάσεις.)

5 πράγματα που πρέπει να κάνεις 

  1. Αποφάσισε με τι μπορείς και με τι δεν μπορείς να ζήσεις.
  2. Αποδέξου ότι χρειάζονται δύο για έναν γάμο.
  3. ​Ακριβώς όπως σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει πιθανή απιστία, κάνε εξετάσεις άμεσα για ΣΜΝ, είτε ο σύντροφός σου παραδέχεται είτε όχι, οποιαδήποτε σεξουαλική απιστία.
  4. Φρόντισε τον εαυτό σου καθώς περνάς από τη διαδικασία του πένθους. Η σχέση σου έχει αλλάξει. Προσπάθησε να αποδεχτείς αυτήν την πραγματικότητα και προχώρα.
  5. Προσοχή πώς θα το ανακοινώσεις στα παιδιά. Μπορεί να χρειαστείς επαγγελματική καθοδήγηση. Είναι σημαντικό για εκείνα να νιώθουν ότι τα αγαπούν και είναι ασφαλή και να γνωρίζουν ότι δεν είναι υπεύθυνα για την κατάσταση του γάμου σας.

Και 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις

  1. Μην απομονωθείς. Αναζήτησε μια ομάδα υποστήριξης ή επαγγελματική βοήθεια.
  2. Αποδέξου ότι η σχέση ή ο γάμος σου έχει τελειώσει. Μπορεί μερικοί στρέιτ/γκέι γάμοι να είναι ευτυχισμένες σχέσεις, ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι από το 15% των ζευγαριών που προσπαθούν να το κάνουν να λειτουργήσει, μόνο το 7% περίπου τα καταφέρνει μακροπρόθεσμα.
  3. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου ότι "έκανες" τον σύντροφό σου ομοφυλόφιλο. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάποιον άλλο γκέι.
  4. Μην αφήνεις την αίσθηση προδοσίας ή το ψυχικό τραύμα να αφαιρέσει τις καλές στιγμές και τις θετικές αναμνήσεις που είχες με τον άνθρωπο αυτόν.
  5. Οι άνθρωποι δεν επιλέγουν ποιος τους ελκύει, γι' αυτό φρόντισε να μην αντιδράσεις ομοφοβικά προς τον σύντροφό σου.

Η εμπειρία του να ανακαλύψεις ότι ο σύντροφός σου είναι γκέι μπορεί να είναι συντριπτική. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις στενοχωρημένη, μπερδεμένη, πληγωμένη ή ακόμα και θυμωμένη. Είναι σημαντικό επίσης να αναγνωρίσεις ότι ο σύντροφός σου πιθανότατα βιώνει επίσης συναισθηματική δυσφορία. Το να δείξεις συμπόνια στον σύντροφό σου είναι σημαντικό, είναι επίσης σημαντικό να εστιάσεις και στις δικές σου ανάγκες, ώστε να μπορέσεις να ανακτήσεις και να εντοπίσεις τον καλύτερο εαυτό σου, για σένα και την οικογένειά σου.

Απιστία: Η ετεροφυλόφιλη απιστία συγχωρείται η ομόφυλη όχι | Τι δείχνει ελληνική έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i